Το Καλλιμάρμαρο γέμισε Ανθρωπιά…

Facebook
Twitter
LinkedIn


της Λαμπριάνας Κυριακού

Το βράδυ εκείνο της 16 Ιουνίου 2016, με το ναό της Τύχης στο προσκέφαλο,  εκεί  που στέφθηκαν  οι πιο αρχαίοι αγώνες μας, το Καλλιμάρμαρο, η κοινωνία διαμόρφωσε τον πιο μεγάλο κύκλο της.

 

Το κοινό ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του «Όλοι μαζί Μπορούμε», μαζεύοντας 130 τόνους τρόφιμα,  για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ο στόχος επιτεύχθηκε από την προπώληση των εισιτηρίων, αφού αρχικά πωλήθηκαν 35 χιλιάδες εισιτήρια.

Η προσέλευση του κόσμου  χθες βράδυ,  στη  μεγάλη συναυλία  ξεπέρασε τις  50 χιλιάδες.

Αυτό ήταν  αρκετό για να επαληθευτεί το γεγονός,   ότι η Ελλάδα της κρίσης μπορεί να κρατήσει αέναη την ανθρωπιά  και την αλληλεγγύη που κυλάει στο αίμα της. Τελικά όλοι μαζί μπορούμε ακόμα και ν αλλάξουμε τον κόσμο.

 

 

50 Χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν το παρόν τους, με ότι ο καθένας μπορούσε να συνεισφέρει σε τρόφιμα, για εκείνον που δεν έχει την δυνατότητα να επιβιώσει μόνος του.

Το μήνυμα της αλληλεγγύης δεν είναι μήνυμα πια, είναι επαναστατική πράξη, απέναντι στην παγκοσμιοποίηση που βλέπει τους ανθρώπους σαν αριθμούς και όχι σαν άτομα

Αρωγοί της βραδιάς εννιά σπουδαίοι Έλληνες ερμηνευτές  που ανταποκρίθηκαν θετικά  στο κάλεσμα του Σταύρου Ξαρχάκου, να σμίξουν τις φωνές τους, τραγουδώντας περισσότερα από 36 τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη.

Χάρις Αλεξίου, Ελένη Βιτάλη, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Σταμάτης Κραουνάκης, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Ηρώ Σαϊα

 

Ακούστηκαν τραγούδια όπως: “Μάνα μου Ελλάδας”, “Το Μεγάλο μας Τσίρκο”, “Το δίχτυ”, “Υπομονή” , “Το Πρακτορείο”, “Καίγομαι – Καίγομαι” , “Χοντρομπαλού” , Πως να σωπάσω μέσα μου”, “Απονη Ζωή”, “Ασπρη Μέρα και για μας” , “Γεια σου Χαρά σου Βενετιά”, “Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι”, “Μάτια Βουρκωμένα”, Στου Θωμά”, “Τα τραίνα που φύγαν”, “Προσκύνημα”,”Χάθηκε το Φεγγάρι” ,”Εμείς που μείναμε”, “Να με θυμάσαι και να μ΄αγαπάς”, Σαββατόβραδο στην Καισαριανή”, “Το Καλντερίμι”, “Νυν και Αει”, Εβαλε ο Θεός Σημάδι”.

Τη συναυλία προλόγισε η δημοσιογράφος Σία Κοσιώνη. Ενώ  έμπνευση για την δημιουργία μιας τέτοιας βραδιάς, ήταν της εθελοντικής δράσης «Ολοι μαζί Μπορούμε», του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, και στην υλοποίηση της πρωτοστάτησε η Δισκογραφική εταιρία ΜΙΝΟΣ ΕΜΙ/UNIVERSAL.


“Το ριζικό μου ακόμα τι μου γράφει το μελετάνε τρεις μηχανορράφοι.

Θα μας το πουν γραφιάδες και παπάδες με τούμπανα, παράτες και γιορτάδες.

Το σύνταγμα βαστούν χωροφυλάκοι και στο παλάτι μέσα οι παλατιανοί

προσμένουν κάτι νέο να φανεί.

Στολίστηκαν οι ξένοι τραπεζίτες, ξυρίστηκαν οι Έλληνες μεσίτες.

Εφτά ο τόκος πέντε το φτιασίδι, σαράντα με το λάδι και το ξύδι κι αυτός που πίστευε και καρτερούσε, βουβός φαρμακωμένος στέκει και θωρεί τη λευτεριά που βγαίνει στο σφυρί.”

Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι, μην έχεις πια την πείνα για καμάρι.

Οι αγώνες πούχεις κάνει δε φελάνε το αίμα το χυμένο αν δεν ξοφλάνε.

Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι, η πείνα το καμάρι είναι του κιοτή, του σκλάβου που του μέλλει να θαφτεί.

 

Η μεγάλη συναυλία έκλεισε με τα συγκινητικά λόγια του Σταύρου Ξαρχάκου:


“Aπόψε η λέξη αλληλεγγύη πήρε την πραγματική της διάσταση.
Η συγκλονιστική ανταπόκριση και συμμετοχή σας στο κάλεσμα του “Όλοι μαζί μπορούμε” είναι η απάντηση σε όσους προσπαθούν με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα να διχάσουν τη μήτρα της ελληνικής κοινωνίας… Η αποψινή βραδιά ας είναι η αφετηρία μιας πραγματικής αλλαγής, που σαν στόχο θα έχει την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ύπαρξης. Αισθάνομαι την υποχρέωση να υπογραμμίσω δημόσια ότι κάτι θα άλλαζε προς το καλύτερο, αν σταματούσαν επίσημα χείλη να μιλάνε για τα όρια ανοχής του Συντάγματος και αν αφουγκράζονταν το γεγονός ότι δεν αντέχουν τα όρια αξιοπρέπειας του καθενός από ‘μας. Θέλω να ευχαριστήσω τον εμπνευστή αυτής της βραδιάς τον Γιάννη Σπανολιό. Η βραδιά απόψε πήρε διαστάσεις κινήματος.”

Φωτογραφίες: Κίκα Α.Ρόκα

Βασιλική Σουβατζή

Βιντεο: Χριστίνα Νικολέντζου

{youtube}-CEspx7BBm0{/youtube}

 

{youtube}JgvWVqgtrtk{/youtube}


{youtube}z-n2clpPOs8{/youtube}

{youtube}uGLhO9-0Ft0{/youtube}


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.