Το βραβειο ειρήνης των Πρεσπών δόθηκε απο τους πρώην πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν στους σκηνοθέτες του ”“No Other Land” .Στον Παλαιστίνιο Μπάζελ Αντρα και στον Ισραηλινό Γιούβαλ Αμπραχαμ
Ο Παλαιστίνιος Μπάζελ Αντρα και ο Ισραηλινός Γιούβαλ Αμπραχαμ με το ντοκιμαντέρ τους “No Other Land” – απέσπασαν το βραβείο ως καλύτερο ντοκιμαντέρ στην Berlinale και πολύ πρόσφατα παρόμοιο βραβείο στις Νύχτες Πρεμιέρας. Οι δύο σκηνοθέτες επιχειρούν την απάντηση με μοναδικό τους όπλο την κάμερα και την καταγραφή καρέ καρέ των γεγονότων που συμβαίνουν δεκαετίες τώρα στη Μασαφέρ Γιάτα (Masafer Yatta), μία περιοχή που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Δυτικής όχθης στην Παλαιστίνη
«Δεν υπάρχουν λόγια να προσθέσει κανείς, όταν μιλούν οι άνθρωποι που βιώνουν αυτό το δράμα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Το μήνυμά τους για την ειρήνη και τη συμφιλίωση είναι πιο δυνατό από κάθε άλλη ομιλία ή πρωτοβουλία για την ειρήνη. Γιατί ο Γιουβάλ, ο Μπάσελ, η Ράχελ και ο Χαμντάν έχουν το θάρρος να σπάνε τα δεσμά και τα τείχη που τους χωρίζουν. Και να στέκονται μαζί, να δημιουργούν και να υποστηρίζουν με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Να αγωνίζονται για να νικήσει η ελπίδα και όχι το μίσος».
«Είμαι λοιπόν πολύ περήφανος, κι εγώ και ο Ζόραν, που είναι σήμερα μαζί μας και που το βραβείο Ειρήνης των Πρεσπών βρίσκεται στα χέρια τους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Υγ Απο την εκδήλωση του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μουσικής Τρίτη 10 Ιουνίου 2025.