“Μαντλίν”: Η Παλαιστίνια που ψάρευε εν καιρώ ειρήνης
Της Δέσποινας Μακρινού
“Μπορεί εγώ να μην υπάρχω, το πλοίο όμως της ειρήνης με το όνομά μου, θα αρμενίζει και θα θυμίζει την ιστορία του τόπου μου”.
Η Μαντλίν Κουλάμπ, ψάρευε με τον σύζυγό της στη Λωριδα της Γάζας. ΄Ηταν η πρώτη γυναίκα ψαράς. Πούλαγε τα ψάριά της στην τοπική αγορά για να ζήσει τα τρία παιδιά της.
Σε ηλικία 13 ετών, ανέλαβε να συντηρεί την οικογένειά της, αφού ο πατέρας της αρρώστησε και παρέλυσε. Έμαθε υποχρεωτικά όλες τις τεχνικές της αλιείας και αγάπησε τη θάλασσα με σεβασμό και αφοσίωση.
Αντιστάθηκε στις προκαταλήψεις μιάς πατριαρχικής παράδοσης και κέρδισε γρήγορα τη συμπάθεια και την εκτίμηση.
Με την πρώτη ισραηλινή επιδρομή αναγκάστηκε να μετοικήσει σε άλλη περιοχή, κυοφορώντας το τρίτο παιδί.
Δύο χρόνια αργότερα, όταν το Ισραήλ επέτρεψε την επιστροφή των εποίκων, γύρισε στο σπίτι της στη Λωρίδα.
Με το ενός έτους παιδί στην αγκαλιά και τα άλλα δύο επίσης μικρά παιδιά, η Μαντλίν επέστρεψε. Το σκάφος της, όπως και το ίδιο της το σπίτι, είχαν καταστραφεί ολοκληρωτικά.
“Χάσαμε τα πάντα” δήλωσε στους δημοσιογράφους που την επισκέφθηκαν. Ωστόσο δεν ήταν μόνο οι υλικές απώλειες για την οικογένειά της. “Χάσαμε το σπίτι, το σκάφος μας , τους κόπους μιάς ζωής. Ο πόλεμος έχει αλλάξει τα πάντα. Είμαστε σε λιμό. Προσπαθούμε με κόπο να επιβιώσουμε. Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει”.
Οι δυσκολίες που συνάντησε και συναντά η Μαντλίν δεν έχουν τέλος. Προσπαθεί να επιβιώσει εκείνη και τα τρία παιδιά σε ένα περιβάλλον ασφυκτικού λιμού και φόβου.
“Συγκινήθηκα βαθειά όταν έμαθα ότι το πλοίο της ανθρωπιστικής βοήθειας πήρε το όνομά μου. Ένοιωσα τεράστια ευθύνη και αρκετή υπερηφάνεια. Είμαι ευγνώμων σε όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά, σπάνε τη σιωπή και συμπαραστέκονται στο λαό μας. Αυτή είναι η ύψιστη μορφή ανθρωπιάς και αλληλεγγύης”.
Η Μαντλίν η πρώτη γυναίκα ψαράς στην Παλαιστίνη, δεν έχει σήμερα επιλογή. Πρέπει να ζήσει. Πρέπει να ζήσει για τα τρία παιδιά της. Αν και σήμερα που μιλάμε – το απευχόμαστε φυσικά – η Μαντλίν μπορεί να μην υπάρχει, το πλοίο με το όνομά της θα συνεχίσει να υπάρχει και να αγωνίζεται για την ειρήνη. Η Μαντλίν σύμβολο πλέον της καρτερικότητας, της αντοχής και της γυναικείας δυναμικότητας κέρδισε την αθανασία. Φορτώθηκε στις πλάτες της τον αγώνα ενός ολόκληρου λαού για ζωή και ελευθερία. Τον αγώνα όλων των γυναικών της Παλαιστίνης.