Πέθανε η Μαρινέλλα !

04 marinella 01 scaled
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το ελληνικό κοινό αποχαιρετά τη μεγάλη  τραγουδίστρια  που συνέδεσε το όνομά της με την ελληνική μουσική για 70 χρόνια. Η σπουδαία ερμηνεύτρια Μαρινέλλα άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 87 ετών. Είχε πάθει εγκεφαλικό κατά τη διάρκεια  συναυλίας στο Ηρώδειο στις 25 Σεπτεμβρίου του 2024.

4525055

Η Κυριακή Παπαδοπούλου  όπως ήταν το πραγματικό ονομά της γεννήθηκε  στη Θεσσαλονίκη   και η πρώτη της επαφή με το κοινό  ήταν σ΄ ηλικία των τεσσάρων ετών. Συμμετείχε στην παιδική ραδιοφωνική εκπομπή «Παιδική ώρα». Στα δεκαεφτά της, ακολούθησε ως ηθοποιός το θίασο της Μαίρης Λωράνς όπου έκανε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και, κάποιο βράδυ, η τραγουδίστρια του θιάσου αρρώστησε και η Μαρινέλλα, που γνώριζε όλα τα τραγούδια του προγράμματος, την αντικατέστησε. Στη συνέχεια έγινε αυτή η βασική τραγουδίστρια του θιάσου.

Xr:d:daf raql2ny:786,j:9132598282162271770,t:24040716
xr:d:DAF-RAql2nY:786,j:9132598282162271770,t:24040716

Το 1957 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δισκογραφία. ήταν ισως η πιο σημαντική χρονιά της ζωής της οταν  συνδέθηκε επαγγελματικά και προσωπικά με τον  κορυφαίο   Στέλιο Καζαντζίδη .Ερμήνευσαν μαζί σπουδαίες επιτυχίες των Θεόδωρου Δερβενιώτη, Απόστολου Καλδάρα, Βασίλη Τσιτσάνη Το 1964, παντρεύτηκαν Το ζευγάρι υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητό στο μεγάλο κοινό, αν και ο γάμος τους κράτησε μέχρι το 1966.

Η Χρυσή δεκαετία του ελληνικού κινηματογράφου το 1960  ήταν η εποχή   Μαρινέλλα  Καζαντζίδης   εμφανίζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό σινεμά . Τον Μάρτιο του 1961 ερμήνευσαν από κοινού τέσσερα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και συγκεκριμένα τις επιτυχίες «Αθήνα», «Κουρασμένο παλληκάρι» (σε ποίηση Νίκου Γκάτσου), «Ο κυρ Αντώνης» και «Το πέλαγο είναι βαθύ» και έξι τραγούδια του  Μίκη Θεοδωράκη, τα «Βράχο – βράχο τον καημό μου», «Παράπονο», «Ο μετανάστης», «Καημός», «Σαββατόβραδο» και «Έχω μια αγάπη».

Μετά τον χωρισμό της, η Μαρινέλλα συνέχισε  την πορεία της και ερμήνευσε μεγάλες επιτυχίες  σπουδαίων συνθετών .Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Γιώργος Χατζηνάσιος, Μίμης Πλέσσας, αλλά και πολλών νεότερων δημιουργών.Το 1966 η Μαρινέλλα   συνεργάζεται με τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Μάνο Λοΐζο, τον Χρήστο Λεοντή, τον Αγγελο Σέμπο και τον Μίμη Πλέσσα. Κυκλοφορεί τα πρώτα της 45άρια με επιτυχίες όπως «Τα παλικάρια», «Έκλαψα χθες», «Ασε με να σ’ αγαπήσω» και «Ο χαμός». Η πρώτη μεγάλη σόλο επιτυχία της Μαρινέλλας ήταν το τραγούδι «Σταλιά – σταλιά» του Γιώργου Ζαμπέτα σε στίχους Διονύση Τζεφρώνη, που κυκλοφόρησε το 1968, το οποίο αρχικά προοριζόταν για την Αλίκη Βουγιουκλάκη και το φιλμ «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια».

Ektakth eidisi gia ti marinella sok prin apo ligo 1

Το 1973 παρουσίασε το πρώτο one-woman show στην Ελλάδα, καθιερώνοντας μια νέα μορφή καλλιτεχνικής παράστασης που συνδύαζε το τραγούδι με την παρουσίαση θεάματος. Η δεκαετία του ’70 σηματοδότησε τη μεγάλη της καταξίωση.Στην πορεία της έχει κυκλοφορήσει πάνω από 40 προσωπικούς δίσκους, ενώ οι συνεργασίες της με καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Νταλάρας, Αντώνης Ρέμος, Χάρις Αλεξίου, Πασχάλης Τερζής  , αποτελούν σημαντικά κεφάλαια της ελληνικής δισκογραφίας. Μεγάλες επιτυχίες της είναι τα τραγούδια «Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει», «Σταλιά σταλιά», «Δεν είναι που φεύγεις»,  που παραμένουν διαχρονικά.

 

 

Σχετικά Άρθρα