Υλικά
- 1 κιλό φρέσκο βούτυρο (κατά προτίμηση γίδινο) σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλ τσ καλής ποιότητας ελαιόλαδο
- 1/2 φλ τσ ζάχαρη άχνη για τη ζύμη και 400 γρ για το πασπάλισμα των κουραμπιέδων
- 2 κρόκους αυγών
- 1 φλ καφέ κονιάκ
- 1 κ γλ σόδα
- 1 φλ του καφέ χυμό πορτοκαλιού
- 1 κ γλ ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 κιλά αλεύρι γοχ
- 1 κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα, χοντροκομμένα, ελαφρά καβουρντισμένα
Τρόπος παρασκευής
- Χτυπάτε στο μίξερ, το βούτυρο με το λάδι και την άχνη για 20′ περίπου μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτετε στη συνέχεια τους κρόκους των αυγών, το κονιάκ, τη σόδα διαλυμένη στο χυμό του πορτοκαλιού και το ξύσμα. Συνεχίζετε το χτύπημα για μερικά λεπτά ακόμα.
- Προσθέτετε το αλεύρι και ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια λεία και μάλλον σφιχτή ζύμη. Ρίχνετε στη ζύμη τα αμύγδαλα και ζυμώνετε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθούν.
- Πλάθετε στρογγυλούς κουραμπιέδες ή κουραμπιεδάκια “της μπουκιάς” και τους πατάτε ελαφρά. Προθερμαίνετε το φούρνο με τις αντιστάσεις στους 200ο και στρώνετε τη λαμαρίνα του φούρνου σας με αντικολλητικό χαρτί.
- Αραδιάζετε τους κουραμπιέδες και τους ψήνετε για 15′-20′. Πριν κρυώσουν τους πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και τους τοποθετείτε σε πιατέλα που έχετε στρώσει με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη.
Το μυστικό της καλής μαγείρισσας: Να προσέξετε την ποσότητα ζάχαρης που θα ρίξετε μέσα στη ζύμη για τους κουραμπιέδες. Πρέπει να είναι όσο αναγράφεται στη συνταγή σας, γιατί αλλιώς θα διαλυθούν στο ψήσιμο.