Πρεμιέρα για την παράσταση «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου» – Φωτογραφίες

Mail
Facebook
Twitter
LinkedIn

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η πρεμιέρα της παράστασης «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου η οποία δόθηκε στο κατάμεστο από θεατές θέατρο της Μονής Λαζαριστών, την Παρασκευή 10 Μαρτίου. Ο πολυπληθής θίασος «ζωντάνεψε» επί σκηνής μια από τις πιο αγαπημένες κωμωδίες του παγκόσμιου θεάτρου, σε μετάφραση Ιωάννη Πολέμη, σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή και μουσική Νίκου Κυπουργού, παρουσιάζοντας μια αριστοτεχνική ανάγνωση του επίκαιρου έργου του Μολιέρου, που φέτος συμπληρώνονται 350 χρόνια από το θάνατο του.

Mail (6)

Μια λαμπερή πρεμιέρα με μουσική υποδοχή και με απολαυστική ερμηνεία του Αργκάν, του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα, από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Αστέριο Πελτέκη, που τον βλέπουμε στο φυσικό του περιβάλλον, τη σκηνή, συμπληρώνοντας ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του. Οι θεατές «συμμετείχαν» ενεργά στην ψυχαναγκαστική και εμμονική φοβία του αρρωστοφοβικού και υποχόνδριου Αργκάν, με άφθονο γέλιο και ενθουσιώδη χειροκροτήματα σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Στο φινάλε το κοινό καταχειροκρότησε τους συντελεστές και τους ηθοποιούς της παράστασης για το υψηλής αισθητικής, μουσικό και ερμηνευτικό αποτέλεσμα που χάρισε λυτρωτικό γέλιο στους θεατές αλλά και δυνατά μηνύματα καθώς ο αξεπέραστος Μολιέρος δεν διακωμωδεί μόνον αντιλήψεις, καταστάσεις και πρόσωπα της εποχής του. Ταυτόχρονα, με μοναδικό και καυστικό τρόπο, εστιάζει και μεγεθύνει τις ανθρώπινες αδυναμίες, ανασύροντας στην επιφάνεια την υποκρισία από όπου και αν προέρχεται με το διεισδυτικό πνεύμα, το αξεπέραστο χιούμορ και την ευρηματικότητά του.

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους θεατές, πριν από την έναρξη της παράστασης, καθώς σπουδαστές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης υποδέχτηκαν μετά μουσικής το κοινό, στο φουαγιέ του Θεάτρου της Μονής Λαζαριστών. Μια δράση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας νέας συνεργασίας του ΚΘΒΕ με το ΚΩΘ, η οποία ξεκίνησε από την πρεμιέρα της παράστασης «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής».

Το πρόγραμμα, που είχε διάρκεια μισής ώρας, παρουσίασε το Κουαρτέτο Σαξοφώνων του ΚΩΘ (Σπουδαστές της τάξης Θεόφιλου Σωτηριάδη) με τους Ελπίδα Βήτου (σοπράνο σαξόφωνο), Ελένη Πανουσάκη – Βελλίκη, (άλτο σαξόφωνο), Αριστείδη Πάντο (τενόρο σαξόφωνο) & Έλλη Βαρδάκη (βαρύτονο σαξόφωνο) και περιελάμβανε τα μουσικά έργα: Pavane, Fauré, Maple leaf Rag, New York, Oye cómo va, Feeling good, Blue moon, Bella Maria, Libertango.

Mail (4) Mail (3) Mail (2) Mail (1)

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Αργκάν υποφέρει. Η υγεία του έχει κλονιστεί και οι γιατροί δοκιμάζουν πάνω του όλες τις θεραπείες της επιστήμης τους με σκοπό να τον απαλλάξουν από τις ασθένειές του. Είναι όμως ο ασθενής πράγματι ασθενής; Είναι οι γιατροί αληθινοί γιατροί και, άραγε, είναι η ιατρική επιστήμη, πραγματική επιστήμη; Ο Μολιέρος μέσα από τη διάσημη αυτή κωμωδία, θέτει σε αμφιβολία τα κίνητρα και τις προθέσεις τόσο του ασθενή όσο και των γιατρών και σχολιάζει τα βαθύτερα ψυχολογικά αίτια, όπως αυτά ανιχνεύονται πίσω από τους χαρακτηριστικούς κωμικούς τύπους. Έτσι, οι ήρωές του αποκαλύπτονται μέσα στην πεζή ανθρώπινή τους διάσταση: μικροί, φοβισμένοι, εγωιστές, αδύναμοι. Βαθύτερα κίνητρα και επιδιώξεις θα ξεσκεπαστούν και οι ανθρώπινες σχέσεις θα αποκαλυφθούν μέσα στην αλήθεια τους αλλά και μέσα στη φαυλότητά τους.

«Ο κατά φαντασίαν ασθενής» παρουσιάστηκε το 1673. Ο Μολιέρος, ήδη άρρωστος και απογοητευμένος από την ιατρική επιστήμη, την απορρίπτει ολοκληρωτικά στο τελευταίο του αυτό έργο. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται και ο ίδιος πεθαίνει αφού καταφέρνει να ενσαρκώσει τον ρόλο του Αργκάν μόλις τέσσερις φορές.

Στο ΚΘΒΕ η τελευταία αυτή κωμωδία του μεγάλου κλασικού, ανεβαίνει για τέταρτη φορά. Ο υποχονδριακός και αρρωστοφοβικός Αργκάν θα αναμετρηθεί ξανά με τις φοβίες του, τον εγωισμό του, καθώς και την ανάγκη του για έλεγχο της ζωής. Μιας ζωής γλυκιάς μέσα στις ανέσεις της, που όμως καμία αυθεντία δεν μπορεί να της διασφαλίσει το αύριο.

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Ο πατέρας μου ήταν γιατρός. Παιδίατρος. Από τους ιδεολόγους, που τιμούν το επάγγελμά τους. Προτεραιότητά του ήταν πάντα η φροντίδα, η προστασία και η θεραπεία των ασθενών του. Αναρίθμητες είναι οι επισκέψεις μου σε νοσοκομεία, περιμένοντας τον πατέρα μου να τελειώσει το επισκεπτήριο των ασθενών, παίζοντας με ιατρικές μάσκες, πιεσόμετρα, γλωσσοπίεστρα και στηθοσκόπια. Τα φάρμακα υπήρχαν πάντα σε αφθονία στο σπίτι μας και από μικρή ηλικία μάθαμε την κατάλληλη χορήγησή τους.

 

Το σύμπαν του νοσοφοβικού Αργκάν δε θα μπορούσε σήμερα να είναι διαφορετικό. Κάθε είδους φάρμακα και ιατρικά εργαλεία, νοσοκόμες που πηγαινοέρχονται παντού φροντίζοντας για τις συνεχείς θεραπείες και την τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, γιατροί κάθε ειδικότητας που κάνουν καθημερινές επισκέψεις εξετάζοντας και συνταγογραφώντας, συνθέτουν την παλέτα της παράστασης πάνω στην οποία ξεδιπλώνεται η πολυδιάστατη κωμωδία του Μολιέρου.

 

Όταν ο Μολιέρος γράφει τον Κατά φαντασίαν ασθενή είναι ήδη βαριά άρρωστος με πνευμονική φυματίωση και έχει ταλαιπωρηθεί επί δέκα χρόνια με ανώφελες θεραπείες. Είναι λογικό λοιπόν να χλευάζει τις πρακτικές των γιατρών της εποχής του και να καταγγέλλει την εκμετάλλευση της αγωνίας και της άγνοιας των ασθενών τους. Είναι όμως εντυπωσιακά θαρραλέο να υπονομεύει τον εαυτό του, δημιουργώντας έναν κεντρικό ήρωα που είναι υποχόνδριος – τον υποδυόταν ο ίδιος επί σκηνής – και να διασκεδάζει με τον πραγματικό φόβο του επικείμενου θανάτου του, ενορχηστρώνοντας απροσδόκητα κωμικές σκηνές. Η μοίρα τον τιμώρησε για το θράσος του και στην τρίτη παράσταση του έργου ο Μολιέρος κατέρρευσε και απεβίωσε λίγες ώρες αργότερα. Το θέατρο δεν κατάφερε να τον προστατεύσει.

 

Η σκηνοθεσία της παράστασης προσπάθησε να εξορύξει τα στοιχεία της οδυνηρής πραγματικότητας του συγγραφέα χωρίς να προδώσει το παιγνιώδες και χιουμοριστικό περίβλημα. Εξάλλου το γέλιο στην απόλυτη έντασή του συναντά το κλάμα. Επιδιώξαμε να τιμήσουμε τη μνήμη του ιδιοφυούς δημιουργού (πέθανε πριν από 350 χρόνια – 17 Φεβρουαρίου 1673) ερευνώντας την αμφισημία των κωμικών καταστάσεων και αποφεύγοντας την εύκολη σημειολογία και τα αφελή αστεία. Στόχος μας ήταν να βρούμε μια σκηνική γλώσσα που να υπηρετεί την κλασσική δομή του πρωτότυπου και ταυτόχρονα να ενημερώνει τους μηχανισμούς της μολιερικής κωμωδίας με σύγχρονα παραστατικά μέσα. Η μουσική σκέψη, που καθορίζει πάντα τις σκηνοθεσίες μου, υπήρξε και εδώ πολύτιμο εργαλείο. Οι δραματικές κατασκευές του Μολιέρου έχουν εξάλλου μουσική βάση και μέσω της μουσικής κατανοεί κανείς απόλυτα τον τρόπο και τον στόχο των σκηνικών συνθέσεών του.

 

Ο πολύτιμος συνεργάτης και φίλος Νίκος Κυπουργός, ανέλαβε να με απαλλάξει από το βάρος της σύνθεσης της μουσικής της παράστασης -συνθέτω τη μουσική των παραστάσεων μου εδώ και εικοσιπέντε χρόνια- και έτσι σκηνοθέτης– συνθέτης και ένα συνθέτης ξεκινήσαμε από κοινού ένα παράτολμο δημιουργικό ταξίδι. Συνθέτοντας και ανασυνθέτοντας νότες, ήχους και σκηνικές χειρονομίες δημιουργήσαμε ένα πολύχρωμο, μουσικοθεατρικό αποτέλεσμα που πιστεύω ανταποκρίνεται στους αρχικούς μας στόχους. Το σκηνικό και τα κοστούμια της σταθερής συνεργάτιδάς μου Ελένης Μανωλοπούλου και οι πάντοτε καίριοι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου ολοκλήρωσαν με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθειά μας. Νέες συνεργασίες, που έγιναν φιλίες (Εύη Σαρμή– βοηθός σκηνοθέτη, Ηλέκτρα Καρτάνου– επιμέλεια κίνησης) στήριξαν και ενδυνάμωσαν τη διαδικασία της δουλειάς. Τη μέγιστη όμως συνεισφορά στο τελικό αποτέλεσμα είχε η υπέροχη ομάδα ηθοποιών και μουσικών της παράστασης, που με απαράμιλλη δοτικότητα ακολούθησαν τη μακρά διαδικασία των προβών, δίχως να χάσουν ούτε στιγμή τον ενθουσιασμό τους.

Ευχαριστώ θερμά τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ, Αστέρη Πελτέκη και τον υπεύθυνο καλλιτεχνικού προγραμματισμού, Χρήστο Σουγάρη, για την πρόσκληση και την υποστήριξη τους. Ελπίζω η παράστασή μας να συνεισφέρει στην προσπάθεια τους μιας δυναμικής επανεκκίνησης του θεάτρου.

Θοδωρής Αμπαζής

«Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου

Συντελεστές:

Μετάφραση: Ιωάννης Πολέμης

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής

Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Μουσική: Νίκος Κυπουργός

Επιμέλεια κίνησης: Ηλέκτρα Καρτάνου

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Σαρμή

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Έμιλυ Κουκουτσάκη

Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη

Make up artist: Μαντώ Καμάρα

Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Αστέριος Πελτέκης (Αργκάν, σε διπλή διανομή), Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Αργκάν, σε διπλή διανομή), Τζωρτζίνα Δαλιάνη (Τουανέττα), Φιόνα Γεωργιάδη (Αγγελική), Πολυξένη Σπυροπούλου (Μπελίνα), Βασίλης Παπαδόπουλος (Κλεάνθης), Πέρης Μιχαηλίδης (Κύριος Διαφουαρούς), Δημήτρης Διακοσάββας (Θωμάς Διαφουαρούς), Θάνος Κοντογιώργης (Βεράλδος), Αντώνης Αντωνάκος (Κύριος Μπονφουά, Κύριος Φλεράν), Νίκος Καπέλιος (Κύριος Πυργκόν), Γλυκερία Ψαρρού (Λουίζα)

Χορός νοσοκόμων: Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Νατάσσα Δαλιάκα, Ζωή Ευθυμίου, Χρύσα Ζαφειριάδου, Ηλέκτρα Καρτάνου, Εύη Κουταλιανού, Χριστίνα Κωνσταντινίδου, Ελένη Μισχοπούλου, Βιβή Μιτσίτσκα

Την ημέρα της πρεμιέρας 10/3 την Μπελίνα ερμήνευσε η Χρύσα Ζαφειριάδου, αντί της ηθοποιού Πολυξένης Σπυροπούλου

Μουσικοί επί σκηνής: Ανδρονίκη Δονουκαρά (βιολί), Μαριάνθη Θεμελή (τρομπέτα), Ιάσων Μπλέτσας (πιάνο), Βασιλική Ρουσομάνη (τσέλο)

Photos under That long black cloud 

Πληροφορίες

Μονή Λαζαριστών, Σκηνή Σωκράτης Καραντινός ολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη)

Διάρκεια: 1 ώρα και 50΄(η παράσταση θα έχει διάλειμμα)

 

Ώρες παραστάσεων

Τετάρτη: 19.00

Πέμπτη-Παρασκευή: 21.00

Σάββατο: 18.00 & 21.00

Κυριακή: 19.00

 

Προπώληση: ntng.gr |viva.gr | 11876

Πληροφορίες – κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ

 

Ωράριο Λειτουργίας Ταμείων

Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου):

Δευτέρα – Κυριακή, 08:30 – 21:30

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2):

Τετάρτη – Κυριακή, 14:00 – 21:30

Θέατρο της Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη):

Τετάρτη – Κυριακή, 14:00- 21:30

Πλατεία Αριστοτέλους: 

Τρίτη – Σάββατο, 11:00 – 19:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ

Γενική είσοδος: 12€

Εκπτωτικό Εισιτήριο: 10€ (Πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών)

Φοιτητικό- Μαθητικό: 8€

 

ΠΕΜΠΤΗ ΛΑΪΚΗ ( για όλα τα θέατρα)

Γενική είσοδος: 10€

Εκπτωτικό Εισιτήριο: 8€ (Φοιτητικό- Μαθητικό, Πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών)

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & ΣΑΒΒΑΤΟ / ΚΥΡΙΑΚΗ

ΖΩΝΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ στις ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

20€ , 18€ , 15€ , 13€ και περιορισμένος αριθμός θέσεων 7€ 

Εκπτωτικό Εισιτήριο: 13€ (Φοιτητικό- Μαθητικό, Πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών)

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 18:00

Γενική είσοδος: 12€

Εκπτωτικό Εισιτήριο: 10€ (Πολύτεκνοι, Άνω των 65,  Εκπαιδευτικών)

Φοιτητικό- Μαθητικό: 8€

 

Oμαδικό Εισιτήριο: 7 ευρώ (για 10 άτομα ισχύει για Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο απόγευμα – από 20 άτομα και πάνω για Παρασκευή, Σάββατο βράδυ και Κυριακή)

Ομαδικό Μαθητικό Εισιτήριο για τις απογευματινές και βραδινές παραστάσεις: 6€

 

Ομαδικές κρατήσεις (άνω των 10 ατόμων): 2315 200 011 & 2315 200 012

 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ( κατά τις ημέρες ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ / ΣΑΒΒΑΤΟ 21:00 / ΚΥΡΙΑΚΗ 19:00  στις μεγάλες σκηνές  οι ειδικές τιμές ισχύουν για τις επιλεγμένες των 13€ )
ΑΜΕΑ: Δωρεάν

Μέλη του Συλ. Υπαλ. Υπουργείου Πολιτισμού Β. Ελλάδος: 5€

ΑΤΕΛΕΙΕΣ: Δωρεάν 10 θέσεις ανά ημέρα παράστασης (ΕΜΣ- ΒΑΣΙΛΙΚΟ – ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ) ισχύουν ατέλειες ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών. Κατόπιν της εξαντλήσεως των θέσεων τιμή εισιτήριου 5€
ΑΝΕΡΓΩΝ: Δωρεάν 10 θέσεις ανά ημέρα παράστασης (ΕΜΣ -ΒΑΣΙΛΙΚΟ – ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ) ισχύουν ατέλειες ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών. Κατόπιν της εξαντλήσεως των θέσεων τιμή εισιτήριου 5€

 

Προσφέρεται «Εισιτήριο της παρέας»  για 3 άτομα 25€ και 4 άτομα 30€

(απαιτείται  η  αγορά των εισιτηρίων από τα ταμεία του ΚΘΒΕ και όχι ηλεκτρονικά)

Ειδικές τιμές στο Φοιτητικό

Φοιτητικό από 3 έως 6 άτομα τιμή 7€

Φοιτητικό άνω των 10 ατόμων τιμή 5€

 

 

Loyalty Club

Οι κάτοχοι των καρτών του Loyalty Club του ΚΘΒΕ μπορούν να παρακολουθήσουν  όλες τις παραστάσεις χωρίς αντίτιμο, απολαμβάνοντας συγχρόνως και πολλά άλλα προνόμια.

 

Loyalty Card ΑΠΛΗ: 100€, Loyalty Card EXTRA: 200€, Loyalty Card VIP: 300€

 

START THINKING GREEN

Στο πλαίσιο της οικολογικής πολιτικής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος τα ψηφιακά προγράμματα των παραστάσεών του πωλούνται σε ψηφιακή μορφή σε προνομιακή τιμή.

 

XOΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 

ΜΟΝΙΜΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

ΕΡΤ3, 102 FM, 9,58 FM, TV100, FM100

 

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΚΑΡΦΙΤΣΑ, CITYMAG THESSALONIKI, ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΕΡΩΤΙΚΟΣ FM

VORIA.GR, VWOMAN.GR, THESTIVAL.GR, GRTIMES.GR

ΡΑΔΙΟ ΣΑΡΩΘΡΟΝ, ΜΕΤΕΟ.GR, MONOPOLI.GR, IN2LIFE.GR, CULTURENOW.GR, ARTIC.GR, ARTANDLIFE.GR, LAVART.GR, REJECTED.GR, MIKROFWNO.GR, TETRAGWNO.GR, COSMOPOLITI.COM, THES.GR

 

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104.9

 

ΧΟΡΗΓΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

MEDITERRANEAN HOTEL

 

 ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΜΑΣΟΥΤΗΣ, INTERLIFE, FIX HELLAS, HELLENIC TRAIN

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ

METADOSIS

 

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΘΒΕ

ΠΡΑΞΗ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.