Χρήστος Χριστοδουλάτος: Αποχαιρετισμός σ΄έναν ωραίο Ελληνα-Στη Χρυσή Ρακέτα του Αθλητισμού

Thumbnail (5)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Τη Μνήμη του χρυσού πρωταθλητή Πινγκ Πονγκ και κορυφαίου αθλητικού  παράγοντα της Ελλάδας  Χρήστου Χριστοδουλάτου τίμησε ο κόσμος του Αθλητισμού, της Δημοσιογραφίας και η ελληνική κοινωνία, το μεσημέρι της Κυριακής ( 19 Νοεμβρίου )  στο Μέγαρο Μουσικής και στον ένα χρόνο από τον θάνατο του. Την  εκδήλωση οργάνωσε η Οικογένεια του, με πρωτοβουλία της συζύγου του Αντωνίας Χριστοδουλάτου Σπανοπούλου.  

Thumbnail (3)                                                                 

Όπως παρατήρησαν δακρυσμένοι και χειροκροτώντας  οι εκατοντάδες προσκεκλημένοι,  δεν ήταν ένα συνηθισμένο μνημόσυνο, μια ωδή στο Θάνατο , αλλά μια Γιορτή Ζωής! Αυτό θα  ήθελε και  ο απών  τιμώμενος,  ασυνήθιστος άνθρωπος ο  ίδιος κι ένας Ωραίος Έλληνας, όπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές στη δίωρη  διάρκεια της.

Χρυσά μετάλλια,  κύπελλα και ολυμπιακές δάδες από τις  ελληνικές, βαλκανικές, μεσογειακές και διεθνείς συμμετοχές του σε πάνω από 650 αθλητικές διοργανώσεις  κοσμούσαν τη σκηνή του Μεγάρου στην οποία προβλήθηκαν στιγμές από τη ζωή και την δράση του με κορυφαίο το σπάνιο βίντεο από τη στιγμή της απονομής του χρυσού κυπέλλου για τη νίκη του με την Εθνική Ελλάδας με 5-0 εναντίον της Τουρκικής ομάδας το 1961, στη Σμύρνη.

Thumbnail

Την εκδήλωση παρουσίασε η αδελφή του, δημοσιογράφος Ελένη Σπανοπούλου, διαβάζοντας στο ξεκίνημα τους  χαιρετισμούς  του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού  Γιάννη Βρούτση  και του προέδρου της Ελληνικής & της  Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής.  Επιτροπής,  Σπύρου Καπράλου, μέλους της ΔΟΕ,  οι οποίοι  δεν μπόρεσαν να  παρευρεθούν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Μήνυμα που συγκίνησε έστειλε από την  Κύπρο ο πρόεδρος της  Παγκύπριας Ομοσπονδίας (ΠΟΕΠΑ)  Ανδρέας Γεωργίου,  τονίζοντας τη μεγάλη βοήθεια του εκλιπόντα στην δημιουργίας της Κυπριακής Ομάδας , την αμέριστη στήριξη του στην εθνική υπόθεση του Κύπρου και στην μη αναγνώριση της τουρκοκυπριακής πλευράς σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.                                                                                                                                                          Για τον αθλητή, τον άνθρωπο, τον φίλο, τον νομικό και τον αγαπητό στον δημοσιογραφικό κόσμο Χρήστο Χριστοδουλάτο μίλησαν :

Ο  ΓΓ της ΕΟΕ Μανώλης Κολυμπάδης , στενός του συνεργάτης και συναθλητής που  βαθιά συγκινημένος τον αποκάλεσε μέντορα του και ζήτησε να κρατηθεί  ενός λεπτού σιγή στη Μνήμη, του για 16 χρόνια μέλους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.  (1986-2000)

Ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α.  Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, που κατέθεσε την πολυσήμαντη μακρόχρονη προσφορά  του Χρήστου Χριστοδουλάτου, μακροβιότερου πρόεδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (1982-2008)

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ , Σωτήρης Τριανταφύλλου , αθλητικός συντάκτης ο ίδιος , που περιέγραψε τη σημασία της αγαστής συνεργασίας αθλητών,  αθλητικών παραγόντων και δημοσιογράφων  στην προσπάθεια για την εξυγίανση του χώρου και την ορθή ενημέρωση της κοινωνίας. Επισήμανε  την μεγάλη προσφορά του  Χρήστου Χριστοδουλάτου στον αγώνα εναντίον της χρήσης αναβολικών και  της διάδοσης του Αθλητισμού, ως αντίβαρο για τη ζωή της νεολαίας στους κάθε λογής εθισμούς.

Ο επίτιμος Πρόεδρος Εφετών , Νίκος Σαλάτας ,συναθλητής του τιμώμενου, με τα χρώματα του Ολυμπιακού,  αναφέρθηκε σε σειρά όμορφων αναμνήσεων από την κοινή  αθλητική ζωή του με τον πρωταθλητή και την μαχητική παρουσία του ως  δικηγόρου. Τόνισε την άμεμπτη από κάθε άποψη στάση του ως Πρόεδρου της Επιτροπής Φιλάθλου Ιδιότητας (ΕΦΙ  1984-2000 ) με  νομικού κύρους αποφάσεις  «δικάζοντας»  για  16 χρόνια αθλητές,  ομάδες και παράγοντες του αθλητισμού, ακομη και δημοσιογράφους για παραβατικότητα στις ευθύνες, τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα τους.

Τέλος, ο Γρήγορης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης  τόνισε τη σημασία προσφοράς του τιμώμενου στον αθλητισμό και παρουσίασε την ιδέα και πρόταση Χριστοδουλάτου για τη δημιουργία Μουσείου Πινγκ Πόνγκ στο  αθλητικό κέντρο του Δήμου, με  τη συνεργασία των βετεράνων του αθλήματος, Άγγελου Μακρή προπονητή και Σταύρου Πλακαντωνάκη, πρωταθλητή Ελλάδος.

Συγκινητική ήταν η στιγμή της  μετά θάνατον απονομής τιμητικής πλακέτας για την προσφορά και τη δράση του  Χρυσού  Πρωταθλητή,  από τον βετεράνο αθλητικό συντάκτη Γιάννη θεοδωρακόπουλο και Πρόεδρο του ΠΣΑΤ, με απόφαση του ΔΣ, στη σύζυγο του εκλιπόντα,  Αντωνία, την οποία, όπως και όλοι οι ομιλητές, αλλά ιδιαίτερα οι συναθλητές του, ευχαρίστησαν δημόσια για την εκδήλωση τιμής στη μνήμη  του.

Εκείνη αντιφώνησε λιτά και με εμφανή συγκίνηση ευχαριστώντας όλους τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα τον ΠΣΑΤ για την τιμή, καταλήγοντας ανθρώπινα:                               “ Στον Χρήστο και σε μένα η Ζωή δεν χαρίστηκε, αλλά και δεν μας χρωστάει τίποτε!                                Μας τα έδωσε όλα. Χρόνια , παιδιά,  εγγόνια, φίλους, υγεία κι Αγάπη! Κρατώ σαν φυλαχτό τη γελαστή ματιά του στον κόσμο,  σε μένα και τα παιδιά μας και σας διαβεβαιώνω ότι έφυγε όρθιος, όπως έζησε.»

Στον αποχαιρετισμό της και σε  προσωπικό τόνο,  η πρώην Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Ελένη Σπανοπούλου ευχαρίστησε εκ μέρους της Οικογένειας όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την Μνήμη του τονίζοντας:                                                                                                                    « Στη θάλασσα, που λάτρεψε ξεκουράζεται πια ο Χρήστος μας.                                                 Για την Ελλάδα και τον Αθλητισμό , για όλους όσους αγάπησε , για όλους όσους συνεργάστηκε ,αλλά και για  εκείνους με τους οποίους κονταροχτυπήθηκε, ο Άνθρωπος μας ήταν  δώρο Ζωής!                                                                                                                                                               Πιο παλικάρι από παλικάρι, πιο σύντροφος από σύντροφος, πιο πατέρας από πατέρα, πιο αδελφός από αδελφό…  Έδωσε όρθιος τον τελευταίο αγώνα του.                                       Νικητής ξανά γιατί  δεν παραπονέθηκε, δεν άφησε τη ρακέτα της ζωής από το χέρι μέχρι τη μέρα που σηκώθηκε για τελευταία φορά.                                                                                          Συναθλητές, συνεργάτες και φίλοι  υποκλίνονται σήμερα στη μνήμη του, αναγνωρίζοντας τον ως Άξιο πρωταθλητή στη Ζωή, στην Επιστήμη και τον Αθλητισμό , που υπηρέτησε με εντιμότητα και περηφάνεια.                                                                                                                                   Ωραίος σαν Έλληνας, Άξιος ως Επιστήμονας, Πρώτος των Πρώτων ως Αθλητής, Δίκαιος ως κριτής, ηθικός  ως αθλητικός παράγοντας και πιστός Δημοκράτης.                                                                   Θα σ αγαπάμε Χρήστο, « Ότι Κραταιά ως Θάνατος, η Αγάπη» και δεν θα ξεχαστείς!                                                                         Με τον τρόπο του Γιώργου Σεφέρη σκέφτομαι και λέω:                                                                      «Ήτανε καλά παιδιά οι συντρόφοι. Δεν φώναζαν ούτε από τον κάματο, ούτε από τη δίψα, ούτε από την παγωνιά. Είχανε το φέρσιμο των δέντρων και των κυμάτων»,                                           όπως ο Χρήστος κι η Γενιά του.                                                                                                                                                                                          Τον αποχαιρετούμε σήμερα  με μια γιορτή στο σχώριο του  και μ’ ένα ποτήρι λευκό κρασί και ψάρι, όπως θέλει η ελληνική παράδοση.  Σ’  αποχαιρετώ κι εγώ,                                                                Λεβέντη Θεσσαλονικιέ, Πανύψηλε Ομορφάντρα, Περήφανο παλικάρι, Γελαστό παιδί μας, Θαλασσινή μας αύρα , καλοφαγά ,χωρατατζή και φωνακλά μου εσύ!                                                               Περήφανη για όσα κατάφερες με τον δικό σου τρόπο.                                                                                 

ΤΟΠ ΣΠΙΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΤΟΥ ΣΤΟ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ. 

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ!»

Στην κατάμεστη αίθουσα του ΜΜΑ παραβρέθηκαν :                                           η  πρώην υπουργός Αθλητισμού κα Φάνη Πάλλη- Πετραλιά με την πρωταθλήτρια κόρη της Ντόρα ,  o ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, η πρωταθλήτρια και τ. βουλευτης Ελένη Αυλωνίτου, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ και όπως κι εκείνος, oi  βετεράνοι της δημοσιογραφίας, Παύλος Αλέπης, Νίκος ΚαραγιαννiδηςΜάκης Γιομπαζολιάς , Χρ. Καπούτσης , Γ. Δόγας .Ο διευθυντής της Εστίας Μανώλης Κοττάκης . ο εκδότης της Αμαρυσίας , Χρήστος Ζαγκλής, και  πολλοί  εν ενεργεία και συνταξιούχοι δημοσιογράφοι, του αθλητικού ρεπορτάζ,  που τον γνώριζαν.

Ακόμη,  η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, η αντιπρόεδρος Άρια Αγάτσα , ο Σπύρος Ζανιάς (ΕΟΕ) Ευάγγελος Τερπος (ΕΦΟΕπ.Α.) , ο ΓΓ της Βαλκανικής Ομοσπονδίας επιτραπέζιας αντισφαίρισης Milorand Trkovski, ο   πρέσβυς  επί τιμή δρ Αναστάσιος Πέτροβας, ο διακεκριμένος ζωγράφος Γιάννης Μετζικώφ , οι καθηγητές Πανεπιστήμιου Δημήτρης Παναγιωτόπουλος και  Κώστας Παναγοπούλος,  ο  Παντελής Χατζηιωάννου, πρόεδρος του συλλόγου Νέας Ιωνίας, του πρώτου συλλόγου που έπαιξε, μετά τη ΧΑΝΘ, ο  Έλληνας πρωταθλητής.                                                       Οι  οικογένειες των βετεράνων αθλητών και αθλητριών Μακρή, Λουκά , Θεοδωρίδη, του παγκόσμιου πρωταθλητή Καλίν Κρεάνκα και του διεθνή επιδιαιτητή Γιώργου Σεληνιωτάκη. Οι κόρες του Μαργαρίτα Χριστοδουλάτου και Αλίκη Ανθιμίδου με τους εγγονούς του Νικόλα Νέζη και Χάρη Χαλιώτη , ο σύμβουλος Επικοινωνίας Σπύρος Δημητρίου και δεκάδες νέοι και παλιοί αθλητές, γιατροί, νομικοί, επιχειρηματίες και φίλοι της οικογένειας.                                                                                                                                          Μνημόνευσαν και τίμησαν τον Χρήστο Χριστοδουλάτο με τη συνοδεία  μουσικής Ερικ Σατι. Θάνου Μικρούτσικου (Θάλασσα μνήμη), Μίκη Θεοδωράκη (Παλικάρι στη δουλειά ) , Μάνου Χατζιδάκι ( Το Βαλς των χαμένων Ονείρων ) , Abba ( Ι have a dream) και Frank Sinatra , το  My Way , που αγαπούσε.                                                                                                     Χαρακτηριστικό, άλλωστε, αφού αυτός  ο Ωραίος Έλληνας , έζησε  περήφανος, με τον δικό του τρόπο, 88 χρόνια,. από τη γέννηση του  ορφανός στη Σαλονίκη της φτώχειας και της προσφυγιάς μέχρι την τις κορυφές του Αθλητισμού και της Ζωής.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.