Με το Νόμο των πιθανοτήτων οτι μπορεί να λοξοκοιτάς προς τον κομμουνισμό ,ο γερουσιαστής απο το Ουισκόνσιν Τζόζεφ Μακάρθι ”καθάρισε” τον πνευματικό ανθό της Αμερικής δημοουργώντας τις μαύρες λίστες.
Γράφει η Δήμητρα Γκουντούνα
Οι λίστες του Χόλυγουντ
Στις 25 Νοεμβρίου του 1947 η Μαύρη Λίστα του Χόλιγουντ κυκλοφορεί με δέκα ονόματα σκηνοθετών και σεναριογράφων.Κατηγορία: «Περιφρόνηση προς το Κογκρέσο», διότι αρνούνταν να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής με το επιχείρημα ότι δεν έχουν να δώσουν εξηγήσεις για τις προσωπικές πολιτικές επιλογές τους. Στους 10 πρώτους υπήρχε και ένας ενδέκατος ο Μπέρτολτ Μπρέχτ. Ο διάσημος συγγραφέας, είχε παρουσιαστεί στην Επιτροπή στις 30 Οκτωβρίου και στις 31 Οκτωβρίου επέστρεψε για πάντα στην Ευρώπη.
Οι «δέκα του Χόλιγουντ» που αψήφησαν την επιτροπή ήταν: ο Αλβάχ Μπέσσι (1904-1985), ο Χέρμπερτ Μπίμπερμαν (1900-1971), ο Λέστερ Κόουλ (1904-1985), ο Έντουαρντ Ντμίτρικ (1908-1999), ο Ρινγκ Λάρντνερ (1915-2000), ο Τζον Χάουαρντ Λόουσον (1894-1977), ο Άλμπερτ Μάλτς (1908-1985), ο Σάμιουελ Ορνίτζ (1890-1957), ο Ρόμπερτ Άντριαν Σκοτ (1912-1973) και ο Ντάλτον Τρούμπο (1905-1976).
Μα φυσικά η λίστα δεν σταμάτησε στους 10 σκηνοθέτες και σεναριογράφους .κυνηγήθηκαν με μεσαιωνικές μεθόδους .Ηθοποιοί .τεχνικοί.πρώτα ονόματα των δημιουργών του Χόλυγουντ .
Nτάλτον Tράμπο,
Κατάφεραν και διέφυγαν στην Ευρώπη :Nτάλτον Tράμπο, ο οποίος με το όνομα Pόμπερτ Pιτς κέρδισε δύο Όσκαρ σεναρίου . Ο Τράμπο ήταν ο σεναριογράφος της ταινίας «Σπάρτακος», στην οποία πρωταγωνίστησε ο Κερκ Ντάγκλας, ο διάσημος ηθοποιός , επίσης αντιστάθηκε στον μακαρθισμό.
Τσάρλι Τσάπλιν, Όρσον Γουέλς, Τζον Χιούστον, Λένα Χορν, Λι Γκραντ και δεκάδες άλλοι, που τους γνωρίσαμε απο τα αριστουργήματά τους στην Ευρώπη Και για να μην κατηγορούμε μόνο τον Γ ,Ντισνεϋ που κατέδωσε στην επιτροπή ακόμη κα τους τεχνικούς της εταιρίας του.
Ε δεν θα υπήρχε και ένας Ελληνας που θα προσέθετε στην λίστα του Καθολικού Ισουίτη Γερουσιαστή Μακάρθυ ονόματα συνεργατών του; Πρώτον και καλύτερο κατονόμασε τον Ζυλ Ντασέν, . Ο Ελία Καζάν,μας τα λέει και ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του ”Μιά ζωή”.Οχι μόνο πρόδωσε τους αριστερούς πρώην συντρόφους του αλλά δημοσίευσε πληρωμένη διαφήμιση στους ”Τάιμς της Νέας Υόρκης”καλώντας όλους τους πολίτες να καταγγείλουν τους κόκκινους γείτονες τους.
Αλφρεντ Χίτσκοκ
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Αλφρεντ Χίτσκοκ αυτός ο «μικρός, στρογγυλός άνδρας» όπως ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του, αυτός ο μεγάλος σκηνοθέτης, αγνόησε την λίστα του Μακάρθι και την δεκαετία του 50 όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με την τηλεόραση, επέλεξε συνεργάτες-τους καλύτερους-που είχαν απομακρυνθεί απο τα στούντιο του Χόλυγουντ και συνεργάστηκε μαζί τους τολμώντας και σπάζοντας τα δεσμά των κυνηγημένων.