Από το Στρασβούργο  ο Θανάσης Κάλφας γράφει -“Η Ευρώπη πρέπει να διαλέξει μεταξύ διάλυσης, παράλυσης ή ολοκλήρωσης”

Parliament 2048x1365
Facebook
Twitter
LinkedIn

 “Η Ευρώπη πρέπει να διαλέξει μεταξύ διάλυσης, παράλυσης ή ολοκλήρωσης”

 Γράφει ο Θανάσης Κάλφας

 

Μάριο Ντάγκι

 

Ο Μάριο Ντάγκι παρουσίασε το σχέδιό του για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω στενότερης συνεργασίας σε κομβικούς τομείς και μεγάλης κλίμακας επενδύσεων σε κοινούς στόχους.

Την Τρίτη, στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, ο Μάριο Ντράγκι (ο οποίος συνέταξε την έκθεσή του, σχετικά με την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα κατόπιν σχετικού  αιτήματος απο την Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής) δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να εστιάσει σε τρία κρίσιμα ζητήματα :

Στην γεφύρωση του “χάσματος κανοτομίας” με τις ΗΠΑ και την Κίνα, στην ανάπτυξη κοινού σχεδίου για τη σύνδεση του στόχου της απαλλαγής απο τις ανθρακούχες εκπομπές με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και στην ενίσχυση της ασφάλειας της Ευρώπης και στη μείωση της εξάρτησής της απο ξένες οικονομικές δυνάμεις.

Η διατήρηση του ευρωπαικού τρόπου ζωής θα εξαρτηθεί απο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί στενότερη συνεργασία και ολοκλήρωση μεταξύ των ευρωπαικών εθνών” δήλωσε κατά την ομιλία του.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κατάρτιση μιάς ρεαλιστικής ατζέντας ανταγωνιστικότητας θα απαιτούσε ετήσια χρηματοδότηση μεταξύ 750 και 800 δισ. ευρώ για έργα προσυμφωνημένα σε επίπεδο ΕΕ. Ορισμένα απο κάποια θα πρέπει να βρεθούν μέσω δημοσίων επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης νέου κοινού χρέους σε ευρωπαικό επίπεδο, ειδικά για τη χρημοατοδότηση κομβικής σημασίας έργων.

Σε συζήτηση μεταξύ των ευρωβουλευτών, που ακολούθησε την ομιλία του κ.Ντάγκι, πολλοί ομολητές συμφώνησαν με την ανάλυσή του “ότι η οικονομία της ΕΕ πρέπει να αλλάξει επειγόντας πορεία”.

Η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί στον ανταγωνισμό και την καινοτομία σε βασικούς κλάδους της οικονομίας καθώς και σε περισσότερες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε κοινωνικούς, πράσινους κασι ψηφιακούς μετασχηματισμούς , τόνισαν οι ευρωβουλευτές.

Ορισμένοι ομιλητές ζήτησαν μεγαλύτερη κυριαρχία και πιο ελεύθερες αγορές, υποστηρίζοντας ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σαμποτάρει την ευρωπαική οικονομία.

Άλλοι παρατήρησαν ότι η ανάπτυξη είναι συμβατή  με τις καθαρές κονοτόμες τεχνολογίες και τις κοινωνικές επενδύσεις που θα χρειαστούν για να βοηθηθούν οι πολίτες να προσαρμόσουν τις δεξιότητές τους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.