Αλέξης Τσίπρας στη βράβευση του για την ειρήνη- “Είναι αμήχανο να βραβεύεσαι για την ειρήνη εν μέσω πολέμων”

Bc08378f934447f9b08ad5b619e6423a 499x280
Facebook
Twitter
LinkedIn

Στο Αμφιθέατρο σε ψάχνω…

Σ΄ ένα Αμφιθέατρο  γεμάτο, με πολλές γενιές Αριστερών , στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθήνας  ο Αλέξης Τσίπρας παρέλαβε το βραβείο Ειρήνης «Νίκος Νικηφορίδης» 2024.

Στο Αμφιθέατρο σε ψάχνω…  και συ έφεγγες στη μέση όλου του κόσμου , κι ήσουν φως μου, κατακόκκινη νιφάδα σε γιορτή σε γιορτή που δεν ξανάδα στη ζωή μου τη σκυφτή.

Το βραβείο ειρήνης παρέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα ο Καθηγητής και Ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Πάνος Τριγάζης.

6317793 1024x683

Και η ήρεμη φωνή του Αλέξη Τσίπρα αντήχησε

 

«Οι αγώνες για ειρήνη δεν είναι μακρινοί. Υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται και μετά το κλείσιμο των καμερών.

Μια γενιά που απέναντι στον κυνισμό, αρνείται να παρασυρθεί από την τοξικότητα, θέλει ουσία, όχι εικόνα, αναζητά όραμα και ρεαλισμό. Οφείλουμε να απευθυνθούμε σε αυτή τη γενιά με ειλικρίνεια, όραμα και πράξεις. Όχι με φθηνά εντυπωσιακά λόγια, αλλά με σοβαρότητα και αλήθεια».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «ο μόνος δρόμος για τη Βόρεια Μακεδονία ,είναι ο σεβασμός στη Συμφωνία από τη νέα της ηγεσία. Να μην επιτρέψουμε να γίνουν τα Βαλκάνια ανεξέλεγκτο πεδίο ανταγωνισμού δυνάμεων.

Η Ελλάδα οφείλει να επιστρέψει σε μια εξωτερική πολιτική ειρήνης και σταθερότητας, όχι σε ρόλο “προκεχωρημένου φυλακίου”».

«Είναι αμήχανο να βραβεύεσαι για την ειρήνη εν μέσω πολέμων. Αλλά τώρα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο αγώνας για την ειρήνη δεν είναι παρωχημένος, είναι προϋπόθεση για το μέλλον. Η Ευρώπη πρέπει να διεκδικήσει κατάπαυση πυρός σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, και να επιβάλει κυρώσεις αν οι επιχειρήσεις συνεχιστούν».

 

Την εκδήλωση  παρουσίασε  η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου. Στο κλείσιμο της συνάντησης αυτής η Γιάννα Παπαδάκου που ήταν και η συντονίστρια είπε:΄΄Θα τελειώσουμε με μια λέξη του Αλέξη Τσίπρα για τη χαρά που νοιώθουμε προωθώντας την ειρήνη. Τη χαρά να πολεμάς τη διαπλοκή, να αντιστέκεσαι στην παραβίαση της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, αλλά και να αντιστέκεσαι στην καταρράκωση του κράτους δικαίου! Ας  τελειώσουμε έτσι αισιόδοξα!

Gianna papadakou

 

Στην ίδια εκδήλωση  Βραβεύθηκαν , το «δικοινοτικό κίνημα συνύπαρξης σε ενωμένη Κύπρο», με το βραβείο να απονέμεται στους Γιώργο Λιασή, πρόεδρο της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδος, και Νεσιέ Γιασίν, Τουρκοκύπρια ποιήτρια, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Σημειώνεται πως ο Νίκος Νικηφορίδης (1928-1951) υπήρξε μέλος της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ) και της Επιτροπής Ειρήνης και εκτελέστηκε τον Μάρτιο του 1951 στη Θεσσαλονίκη.

Γιώργος Λιασής

Poster2089

Ο Ελληνοκύπριος Γιώργος Λιασής, οικονομολόγος, γεννήθηκε το 1959 στο  Παλαίκυθρο  Λευκωσίας. Είναι ο  εκλεγμένος Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Κυπρος ’74”

Νεσιέ Γιασίν

Nese yasin 7

Τουρκοκύπρια ποιήτρια και δημοσιογράφος. Με μεγάλους αγώνες και διώξεις ,απο τους εισβολείς.

 

263e4c557a816cda59f2b380876f346f xl ΤΣΙΠΡΑΣ

Το Αμφιθέατρο ήταν γεμάτο κι απ’ το πρόσωπό σου κάτι έχει σωθεί στον αγώνα του συντρόφου, στην αγωνία αυτού του τόπου για ζωή στα παιδιά και τους εργάτες, στους πολίτες, στους οπλίτες, στα πλακάτ και τη σκανδάλη που χτυπά, η συγκέντρωση ανάβει κι όλα είναι συνειδητά.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.