Αρση του καθεστώτος προστατευόμενων μαρτύρων της σκευωρίας Novartis!

5037894 (1)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα  δίνει τη δυνατότητα άρσης του καθεστώτος των προστατευόμενων μαρτύρων της σκευωρίας Novartis.

Σύμφωνα με το έγγραφο που υπογράφεται από την Επίκουρο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Ελένη Γ. Παπαδοπούλου τα πραγματικά στοιχεία των περίφημων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες “Μάξιμος Σαράφης” και “Αικατερίνη Κελέση” είναι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη.

Με την άρση ανοίγει  ο δρόμος για τα πολιτικά πρόσωπα που ενοχοποιήθηκαν μέσα από  τις καταθέσεις στην υπόθεση της « Novartis», να στραφούν νομικά κατά των δυο «προστατευόμενων μαρτύρων» που τους… κρέμασαν στα μανταλάκια ως δωρολήπτες της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας.

Ο αποχαρακτηρισμός, τώρα, των συγκεκριμένων μαρτύρων ως «προστατευόμενων» αλλά και ο αποχαρακτηρισμός τους ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος με τη «σφραγίδα» της Δικαιοσύνης έρχεται έξι περίπου χρόνια μετά το σχηματισμό της πρώτης δικογραφία που βασίστηκε στις καταθέσεις τους.

Ειδικότερα, η δικογραφία αυτή αφορούσε δέκα πολιτικά πρόσωπα της περιόδου 2006-2015 και συγκεκριμένα τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη. Οι πράξεις που αναφέρονταν στη δικογραφία και αποδίδονταν στα παραπάνω πρόσωπα από τους δυο προστατευόμενους μάρτυρες ήταν η δωροληψία, παθητική δωροδοκία και απιστία σχετικά με την υπηρεσία.

 H Μαρία Μαραγγέλη ήταν γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή. Πρώην στέλεχος της εταιρείας ήταν και ο έτερος προστατευόμενος μάρτυρας, ο οποίος όμως, όπως έγινε γνωστό, τον Ιανουάριο του 2023 αποδείχθηκε ότι είχε πολλές εκκρεμότητες με το νόμο. Πρόκειται για τον Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη, που είχε συλληφθεί, το παραπάνω διάστημα και είχε κατηγορηθεί για σειρά κακουργηματικών κατηγοριών ως ο «εγκέφαλος» μεγάλης απάτης που στήθηκε σε βάρος επιχειρηματιών με δήθεν άμεσες και εύκολες δανειοδοτήσεις τους από τραπεζικά ιδρύματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μάλιστα, αμέσως μετά την απολογία του στην αρμόδια ανακρίτρια είχε προφυλακιστεί!

Πολύ νωρίτερα, ωστόσο, και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2019 ο Νίκος Μανιαδάκης, καταθέτοντας στη προανακριτική επιτροπή της Βουλής, είχε «δώσει» τα ονόματα των δυο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis. «Δεν έχω καμία αμφιβολία για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Κι αυτό γιατί τους έχω δει. Είναι η Μαραγγέλη και ο Δεστεμπασίδης», φέρεται να είπε ο Νίκος Μανιαδάκης με τα πρόσωπα τα οποία κατονόμασε να τον διαψεύδουν στη συνέχεια. Ο ίδιος, πάντως, επέμενε στον ισχυρισμό αυτό και μάλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες, υποστήριξε για την μεν Μαρία Μαραγγέλη, πρώην γραμματέα του Κωνσταντίνου Φρουζή, ότι «δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις να είναι προστατευόμενη μάρτυρας», για τον δε Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη, πρώην στέλεχος της Novartis, ότι η εταιρεία τον απέλυσε πριν ξεκινήσει η έρευνα για το σκάνδαλο, σημειώνοντας ότι «δεν τον κατατάσσω στους αξιόπιστους μάρτυρες καθώς έχει υπάρξει δική του υπόθεση εντός της εταιρείας».

 Πηγή Πρώτο Θέμα

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.