Ξεχωριστή και επίκαιρη η παρουσίαση του βιβλίου της εκπαιδευτικού συγγραφέως και ψυχολόγου Ευγενίας Καρυώτη ,το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα απο το Σωματείο Πνευματικής Πολιτιστικής και Κοινωνικής Κίνησης Βορείων Προαστείων.
Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΝ – Επιλέγω τη ζωή που θέλω να ζήσω ( Θεωρία ΤΟΜΟΣ Α’ – Εφαρμογή ΤΟΜΟΣ Β’) από την Ευγενία Καρυώτη και τον Georges Philips …γιατί αν η πραγματικότητά μας δεν μας αρέσει, μπορούμε να την αλλάξουμε, αλλάζοντας τον τρόπο που σκεπτόμαστε…
Στο βιβλίο της. η συγγραφέας υποστηρίζει:
,” Οι πεποιθήσεις μας είναι τα πρότυπα, τα νοητικά φίλτρα μέσα από τα οποία επεξεργαζόμαστε και ερμηνεύουμε κάθε καινούρια εμπειρία. Γίνονται οι “ράγες” που μας κατευθύνουν σε συγκεκριμμένη πορεία. Μας προσανατολίζουν να βλέπουμε αυτό που πιστεύουμε ή να αναζητούμε παρόμοιες εμπειρίες, οι οποίες επαληθεύουν τις παγιωμένες αντιλήψεις μας και συντηρούν ” φαύλους” κύκλους. Είμαστε φυλακισμένοι στις πεποιθήσεις μας και ασυνείδητα παραμένουμε νομοταγείς σε αυτά που μάθαμε, είδαμε, ακούσαμε.
”Η ικανότητα του νου να υλοποιεί αυτό που πιστεύει, κι όχι αυτό που εύχεται, είναι από τις πιο σημαντικές αποκαλύψεις τις ιατρικής επιστήμης. Ο Ινγκράσι με βάση την εμπειρία του από τους ασθενείς του, πιστεύει ότι, μόλις ο νους απαλλαγεί από τις αρνητικές σκέψεις,, τις αρνητικές προσδοκίες,τη δυσπιστία, τον φόβο και τα περιοριστικά πιστεύω, η θεραπεία λαμβάνει χώρα αυτόματα. Στη δύναμη της πίστης αναφερόταν ο Χριστός όταν έλεγε, μετά από κάθε θεραπεία: «Δεν σε θεραπεύω εγώ΄ η πίστη σου είναι αυτή σε σώζε.ι»..
Ο Ιπποκράτης , αιώνες πριν, είχε επισημάνει την τεράστια επίδραση που έχει ο νους στην υγεία και στην αρρώστια. Η κατάσταση του νου φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσει, να επιβραδύνει ή και να αναστείλει τη διαδικασία μιας αρρώστειας. Μια καταστροφική σκέψη και ένα εφιαλτικό σενάριο, μπορεί να προκαλέσουν από απλή ταχυπαλμία έως και κρίση πανικού. Οι αρνητικές σκέψεις προκαλούν ένταση στο σώμα και το σώμα καταπονημένο επικεντρώνεται ακόμα περσσότερο σε όσα μας ανησυχούν
.Πέρα από τη βιολογική μας προδιάθεση (ιδιοσυγκρασία} , τον πιο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας παίζουν οι πρώιμες εμπειρίες, εμπειρίες και η αλληλεπίδραση με τα σημαντικά πρόσωπα της παιδικής μας ηλικίας. Οι αναμνήσεις μας, ευχάριστες ή δυσάρεστες, θολές ή έντονες, είναι το« δακτυλικό αποτύπωμα»
του παρελθόντος στην ταυτότητα της σημερινής μας πραγματικότητας….Εν πολλοίς, καθορίζουν τις του παρελθόντος στην ταυτότητα της σημερινής μας πραγματικότητας.. Εν πολλοίς καθορίζουν τις σκέψεις μας, ,, τα συναισθήματά μας, τη συμπεριφορά μας. ΑΠΟΚΑΛΎΠΤΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΓΙΑ ΕΜΆς, ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ,,ΤΙ ΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ σ. 17 Εισαγωγή