Νέο καθεστώς για τα πρακτορεία Διανομής Τύπου / Η τροπολογία για το ΑΠΕ αποσύρθηκε

dimosiografos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα από τον κόσμο των media

Νέο καθεστώς για τα πρακτορεία Διανομής Τύπου

Νέο καθεστώς λειτουργίας για τα πρακτορεία Διανομής Τύπου. Υπό την πίεση που ασκεί το νομικό καθεστώς απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, πλέον απλουστεύεται η διαδικασία ίδρυσης και λειτουργία των πρακτορείων και καταργείται το σκέλος της απαίτησης της προηγούμενης άδειας. Με την απόφαση αυτή καταργείται ολοσχερώς το προηγούμενο νομικό καθεστώς όπως είχε δημιουργηθεί πριν από 30 χρόνια, το 1982 και όπως τροποποιήθηκε στη συνέχεια.

Έτσι σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση “κάθε ενδιαφερόμενος, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, μπορεί να προβεί στην ίδρυση και λειτουργία Πρακτορείου Εφημερίδων και Περιοδικών . Για την ίδρυση και τη λειτουργία του ζητούνται στην περίπτωση του φυσικού πρόσωπου ή της ατομικής επιχείρησης ή άλλου νομικού προσώπου, αντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου ισοδύναμου έγγραφου (διαβατηρίου κ.λπ.) και Έναρξη Επιτηδεύματος από την αντίστοιχη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία με τις τυχόν μεταβολές. Εάν πρόκειται για Α.Ε. ή Ε.Π.Ε. πρέπει να υποβληθούν τα σχετικά ΦΕΚ συστάσεων και τροποποιήσεων στοιχεία μετοχικών συνθέσεων, βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας κ.α.. Απαραίτητη είναι η οικονομοτεχνική έκθεση για τη λειτουργία του και οι τίτλοι ιδιοκτησίας της εταιρειών Η Διεύθυνση Εποπτείας Έντυπων και Επαγγελματικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης χορηγεί στον αναγγέλλονται βεβαίωση υποβολής Αναγγελίας και εντός 3 μηνών είναι υποχρεωμένη να ολοκληρώσει το σχετικό έλεγχο.

Μετά την παρέλευση τριμήνου από την υποβολή της αναγγελίας, και εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις ο αναγγέλλων ασκεί την δραστηριότητα, ελεύθερα, χωρίς άλλη ειδοποίηση ή ενέργεια από τον ίδιο Όμως η αρμόδια επιτροπή της γενικής γραμματείας, μπορεί να διενεργήσει έλεγχο και να απαγορεύσει τη λειτουργία του πρακτορείου. Τέλος, το Πρακτορείο σε καμιά περίπτωση δεν δικαιούται να πρακτορεύει εφημερίδες και περιοδικά που εκδίδονται κατά παράβαση των διατάξεων περί Τύπου, όρων κυκλοφορίας ή τρόπου πώλησης.

Τι καταργείται

Με το νέο καθεστώς, καταργούνται μια σειρά διατάξεων που αφορούσαν στη λειτουργία των πρακτορείων, ή το καθεστώς των εφημεριδοπωλών. Έτσι σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο της γενικής γραμματείας, στο σκέλος των πρακτορείων, καταργείται, η διάταξη που ανέφερε πως στην άδεια του πρακτορείου “θα αναφέρονται με λεπτομέρεια οι λόγοι που συνηγορούν στη χορήγησή της, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν με την ίδρυση του νέου Πρακτορείου εξυπηρετούνται οι πραγματικές ανάγκες του τύπου» ή η διάταξη που υποχρεώνει τα πρακτορεία “να κυκλοφορούν τα εκτός της έδρας τους έντυπα μόνο μέσω των υποπρακτορείων του τόπου της έκδοσης τους».

Τι αλλάζει για τους εφημεριδοπώλες

Στην περίπτωση των εφημεριδοπωλών, καταργείται η υποχρέωση της έκδοσης σχετικής ταυτότητας από το αρμόδιο υπουργείο . Ακόμη καταργείται η υποχρέωση των εφημεριδοπωλών να απασχολούνται προσωπικά στην πώληση, παραλαβή και παράδοση εντύπων, καθώς και στην υποχρέωση για αυτοπρόσωπη καθημερινή συναλλαγή τους με τα Πρακτορεία Διανομής του Τύπου. Το δικαίωμα αυτό των εφημεριδοπωλών, όπως αναφέρεται “εκτείνεται αποκλειστικά στην περιφέρεια” . Τέλος καταργείται η διάταξη που ορίζει πως η αμοιβή των εφημεριδοπωλών καθορίζεται με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?p=23214#more-23214

Αμοιβολόγιο για τα συγγενικά δικαιώματα

Έως και στο 2% επί των εσόδων τους καλούνται να πληρώσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί για συγγενικά δικαιώματα. Σύμφωνα με το αμοιβολόγιο που δημοσίευσε ο ενιαίος οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Είσπραξης του συγγενικού δικαιώματος (GEA, GRAMMO,ΕΡΑΤΩ, ΑΠΟΛΛΩΝ) , από τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας ζητείται το 2% επί της πάσης φύσεως εσόδων. Από τους κρατικούς και τους δημοτικούς ζητείται το 1,5% επί των εισφορών (π.χ. από το ανταποδοτικό τέλος) και το 2% από τα διαφημιστικά έσοδα. Το ελάχιστο ποσό αμοιβής ορίζεται σε 15.000 ευρώ ετησίως για κάθε κρατικό, δημοτικό, ή ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας και το ίδιο για κάθε περιφερειακής ή τοπικής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη! Για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εκτός Λεκανοπεδίου και νομού Θεσσαλονίκης, το ποσό ανέρχεται σε 5.000 ευρώ.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?p=23211#more-23211

Η τροπολογία για το ΑΠΕ αποσύρθηκε 

Αποσύρθηκε σήμερα απ’ τον υπουργό Οικονομικών, η ρύθμιση για το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που είχε ενταχθεί στην τροπολογία για την εξίσωση των φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Η τροπολογία προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τον διαχωρισμό της ιδιότητας του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΠΕ-ΜΠΕ από εκείνην του Διευθύνοντος Συμβούλου του, ενώ στο επταμελές ΔΣ θα συμμετείχαν τέσσερα μέλη ως εκπρόσωποι του Δημοσίου, και από ένας εκπρόσωπος της ΠΟΕΣΥ, της ΕΙΗΕΑ και των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πηγές: http://www.paron.gr/typologies/ / ΑΠΕ

Όταν οπλοφορούν και συλλαμβάνονται τα σαΐνια του Alpha

Ποιος είχε την φαεινή ιδέα εκεί στον Alpha να στείλει δημοσιογράφο να περάσει «όπλο» μέσα στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων; Και μάλιστα λίγη ώρα μετά τους πυροβολισμούς και τη δολοφονία κατηγορούμενου για φόνο από συγγενή του θύματος;

Δηλαδή επειδή το πέρασε η τσιγγάνα και σκότωσε τον 33χρονο θα μπορούσε και η Βάνα Πρέντζα να βάλει «όπλο» στα δικαστήρια;

Η δημοσιογράφος που προσπάθησε αδέξια να μιμηθεί τα undercover βρετανικά ρεπορτάζ, συνελήφθη και μάλιστα ζήταγε και τα ρέστα από τους αστυνομικούς που την έπιασαν…

Τελικά η Πρέντζα οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης και το ρεπορτάζ «περάσαμε κι εμείς όπλο στα δικαστήρια» δεν βγήκε ποτέ στον τηλεοπτικό αέρα. Και τα σαΐνια οι διευθυντές, που θέλησαν λέει να..τσεκάρουν τα (ήδη διάτρητα) μέτρα ασφαλείας, έμειναν με την όρεξη… Και τη χλεύη της πιάτσας για τη μεγάλη τους γκάφα…

Πηγή: http://zoornalistas.blogspot.gr/2012/10/alpha.html

Βρέθηκε επιτέλους δουλειά για την Ανθή στην ΕΡΤ!

Μετά από… πολύ κόπο και έντονο προβληματισμό, βρέθηκε- λέει, αντικείμενο εργασίας στην ΕΡΤ για την Ανθή Σαλαγκούδη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα την φιλοξενήσει η ΕΤ1, σε κάποιο δελτίο ειδήσεων.

Και αν πάει καλά στο… αγροτικό της, θα τη μεταφέρουν στη συνέχεια στη ΝΕΤ. Μιλάμε για παγκόσμια πρωτοτυπία:

Πρώτα την προσέλαβαν και μετά τρέχουν για να βρουν δουλειά να κάνει.

ΧΡΑΝ

Πηγή: http://newpost.gr/post/161350/vrethike-doyleia-gia-tin-anthi-stin-ert-/

Σπίτι δίπλα στο Ραδιομέγαρο νοίκιασε η Σαλαγκούδη 

Μια εκπομπή στη ΝΕΤ με παρουσιάστρια την ίδια φαίνεται πως αποτελεί τον διακαή πόθο της εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενης Ανθής Σαλαγκούδη -εξ άλλου γνωρίζει ότι την πληρώνουμε με 3.500 ευρώ το μήνα και νιώθει ότι (επιτέλους) κάτι θα πρέπει να κάνει.

Είναι δε τόσο μεγάλη η πρεμούρα της δημοσιογράφου για να βγει στο γυαλί ώστε νοίκιασε σπίτι στην Αγία Παρασκευή για να είναι λέει, κοντά στη δράση και βέβαια δίπλα στο Ραδιομέγαρο.

Η Σαλαγκούδη θέλει λέει, να μην χάνει χρόνο μέχρι να μάθει τα κατατόπια στην Αθήνα καθώς εως τώρα ζούσε στη Θεσσαλονίκη όπου έχει εκλεγεί και δημοτική σύμβουλος για να επιλύει τα προβλήματα των Θεσσαλονικέων. Τωρα πως θα κατορθώσει από την Αγία Παρασκευή να ασχολείται με τα της Θεσσαλονίκης είναι άλλο θέμα και κάτι που δεν το γνωρίζουμε.

Αυτό που επίσης δεν ξέρουμε είναι εάν ο Χρήστος Μέγας (παλιός της Ελευθεροτυπίας) εκτός από οικονομικά θέματα στη ΝΕΤ θα παρουσιάζει life style θέματα και θα… μαγειρεύει στο πλευρό της όμορφης Θεσσαλονικιάς…

Υ.Γ: Η Σαλαγκούδη έχει παράπονα από τη διοίκηση της ΕΡΤ γιατί λέει την έριξαν αμέσως στα «βαθιά» και μοιραία φάνηκαν οι αδυναμίες της καθώς δεν είναι καλή κολυμβήτρια…Ισως είναι ευκαιρία να της μάθει κολύμπι γνωστός ρεπόρτερ-ερευνητής που προπονείται σχεδόν καθημερινά στις πισίνες του Ολυμπιακού Σταδίου παρέα με πρώην πρωθυπουργούς.

Πηγή: http://zoornalistas.blogspot.gr/2012/10/blog-post_16.html#more

Η ΠΟΣΠΕΡΤ για την απεργία της Τετάρτης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΣΠΕΡΤ

Όλοι οι εργαζόμενοι των ΜΜΕ απεργούμε την Τετάρτη 17-10-2012 για να μην περάσουν τα μέτρα που εξοντώνουν κοινωνία και οικονομία, που θέλουν εργαζόμενους στα ΜΜΕ χειραγωγημένους, που θέλουν να ξεπουλήσουν την περιουσία της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να κοροϊδεύει και να αποπροσανατολίζει τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό και θέλει και τα εύσημα ότι διαπραγματεύεται σκληρά για τη νέα λαίλαπα που έρχεται και που τελειώνει κάθε ελπίδα για το μέλλον, το δικό μας, των παιδιών μας και της χώρας.

Οι εργαζόμενοι των ιδιωτικών καναλιών και ραδιοφώνων βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις απέναντι στην ανάλγητη εργοδοσία, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ βρίσκονται απέναντι σε μια κυβέρνηση ανεμοδούρα που άλλα έλεγε χθες και άλλα κάνει σήμερα εν κρυπτώ και παραβύστω.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ θα διαφυλάξουμε με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο ότι έχει απομείνει για τις εργασιακές μας σχέσεις και τη μικρή και πετσοκομμένη αμοιβή μας – έως και 45% ήδη.

Θα παλέψουμε για το ποιοτικό παραγόμενο έργο στην ΕΡΤ .

Θα παλέψουμε για αμειβόμενη εργασία.

Θα παλέψουμε να μην εκχωρηθεί η περιουσία της ΕΡΤ σε κανένα και με οποιοδήποτε τρόπο.

Ο αγώνας θα είναι συνεχής και οι δράσεις θα κοινοποιούνται και θα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα πρωτοβάθμια και τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ.

Ο εφησυχασμός ότι η ΕΡΤ έχει δικό της Θεό που στο τέλος τη γλιτώνει είναι ψέμα .

Το πρόσφατο παρελθόν απέδειξε ότι μόνο με αγώνες όλοι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε μοιραίες για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα αποφάσεις.

Όλοι στην απεργία στις 17-10-2012, συγκέντρωση Πανεπιστημίου 47 (Όμιλος Κυριακίδη – Flash κλπ) και πορεία στο Υπουργείο Εργασίας που θα παραδοθεί ψήφισμα.

Οι συνάδελφοι που θέλουν να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία στις 18-10-2012 είναι καλυμμένοι από την απεργία της ΓΣΕΕ.

Το πανό της ΠΟΣΠΕΡΤ θα είναι όπως πάντα στο Μουσείο στις 11:00.

Η μετάθεση της 24ωρης απεργίας για τις 17 Οκτωβρίου έγινε ούτως ώστε να υπάρχει άρτια κάλυψη των διαδηλώσεων και των αιτημάτων των εργαζομένων και την όσο το δυνατόν πληρέστερη πληροφόρηση και διακίνηση των ιδεών και της αντίστασης στα αντεργατικά μέτρα της Κυβέρνησης και της Τρόικας.

Νέα ερώτηση Μιχελάκη για το Euronews Greece

Με ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης ζητά από τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου να απαντήσουν σε θέματα που σχετίζονται με την επικείμενη λειτουργία του ελληνόφωνου Euronews.

Aναλυτικά η ερώτηση:

“Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2012

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό κ. Σίμο Κεδίκογλου

Θέμα : «Σοβαρά ερωτήματα με αφορμή την επικείμενη λειτουργία του ελληνόφωνου Euronews»

Κύριοι Υπουργοί,

Σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 2458 Ερώτησής μου που κατετέθη στη Βουλή την Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012 για το ίδιο θέμα και με αφορμή την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Μέσων Ενημέρωσης κ. Ιωάννη Παναγιωτόπουλου για τη σύσταση επιτροπής από υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας με αντικείμενο την αξιολόγηση της συνεργασίας της ΕΡΤ με την εταιρεία Euronews SA Ελλάς «με γνώμονα την προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΡΤ ΑΕ και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Δημοσίου», 

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί :

• Πως διασφαλίζεται η αυτονομία της ΕΡΤ μετά από τέτοιου είδους ενέργειες ;

• Γιατί το ΔΣ της ΕΡΤ, η πληθώρα των συμβούλων της και η εξειδικευμένη νομική της υπηρεσία δεν κρίθηκαν ως ικανοί και επαρκείς για να αξιολογήσουν την ανωτέρω συνεργασία ;

• Ποιος ο λόγος συγκρότησης της εν λόγω επιτροπής με διοικητικούς υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης, ιδίως όταν προ ολίγων ημερών ήλθε στο φως της δημοσιότητας η συγκρότηση αντίστοιχης επιτροπής από την ΕΡΤ με τη συμμετοχή των κ.κ. Γιώργου Συριόπουλου (Προϊσταμένου Διεύθυνσης Εκδόσεων), Φωτεινής Γιαννουλάτου (Προϊσταμένης Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων) και Ηλία Φαραντόπουλου (Προϊσταμένου Γραφείου Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης) ;

•Αληθεύει ότι η ΕΡΤ υποχρεούται δυνάμει του καταστατικού συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο του δορυφορικού καναλιού Euronews να επιτρέπει σε αυτό να εκπέμπει ελεύθερα σε συχνότητά της το σήμα του ;

•Εάν ναι, η διοίκηση της ΕΡΤ δεν γνώριζε το ισχύον νομικό πλαίσιο, το οποίο παρατίθεται αναλυτικά στην από 2-10-2012 υπ’ αριθμ. 2458 σχετική ερώτησή μου, όταν προέβη σε κοινές δηλώσεις με εκπροσώπους του Euronews ;

•Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η νέα διοίκηση της ΕΡΤ προς αυτήν την κατεύθυνση με σκοπό την αποτελεσματική προάσπιση των συμφερόντων της ;

Πηγές: http://www.paron.gr/typologies/?p=23252#more-23252 / www.enikos.gr

Η ΕΡΤ έκοψε φιλί μεταξύ ανδρών σε τηλεοπτική σείρα

Απόψε (15/10/2012) ξεκίνησε η προβολή της σειράς Downton Abbey από τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της ΝΕΤ. Όπως έχει ήδη επισημανθεί, από το σώμα του πρώτου επεισοδίου της σειράς απαλείφθηκε σκηνή που περιείχε ένα φιλί μεταξύ δύο ανδρών (βλ. εδώ).

Πρόκειται σαφέστατα για φαινόμενο λογοκρισίας, καθώς η σειρά μεταδόθηκε μετά τις 10.00 και πλέον δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία, ούτε καν οι φαιδρότητες περί προστασίας της παιδικής ηλικίας που ακούστηκαν και στο παρελθόν.

Να θυμίσουμε ότι ήδη από το 2006 το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε πρόστιμο που είχε επιβάλει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόραση στο MEGA για αντίστοιχη σκηνή της σειράς “Κλείσε τα μάτια”. Με την απόφαση 3490/2006, το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε μεταξύ άλλων:

“(…) αυτή καθεαυτήν η παρουσίαση σκηνής με την οποία εκφράζεται απλώς και η ομοφυλόφιλη ερωτική επιθυμία, με ένα φιλί και χωρίς να υπάρχουν σκηνές πορνογραφικού περιεχομένου ή βωμολοχίες, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι προσδίδει στην επίμαχη τηλεοπτική ταινία την, απαγορευμένη από το Σύνταγμα, χαμηλή και υποβαθμισμένη ποιοτική στάθμη, που την καθιστά επίμεμπτη. Με την παράσταση στην επίμαχη ενδιάμεση σκηνή της εκφράσεως ομοφυλόφιλης ερωτικής επιθυμίας, γίνεται παρουσίαση μιας υπαρκτής κοινωνικής πραγματικότητας, η οποία σχετίζεται με μια κοινωνική ομάδα, μεταξύ των πολλών, οι οποίες συνθέτουν μια ανοικτή και σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, οι ερωτικές επιλογές της οποίας, όχι μόνο δεν αποδοκιμάζονται από τη συνταγματική τάξη της χώρας, αλλά τουναντίον επιβάλλεται από τις διατάξεις των άρθρων 2 (σεβασμός και προστασία της αξίας του ανθρώπου) και 5 παρ. 1 (προστασία της προσωπικής ελευθερίας) ως εκδήλωση ελεύθερης επιλογής των αποτελούντων αυτή, να γίνονται απολύτως σεβαστές και να μπορούν να εκφράζονται στα έργα τέχνης, όπως εξάλλου οι ερωτικές επιλογές και ευαισθησίες και των υπόλοιπων ομάδων του πληθυσμού της χώρας.”

Αντίστοιχη περίπτωση λογοκρισίας καλλιτεχνικού έργου με την αφαίρεση φιλιού ανάμεσα σε δύο άνδρες υπήρξε και το 2009 στην παράσταση της όπερας Ρούσαλκα στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Σ΄εκείνη την περίπτωση παρενέβη ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος σε σύστασή του έκρινε ότι με την λογοκρισία αυτή θίγεται όχι μόνο ο καλλιτέχνης, αλλά και το κοινό, το οποίο αποστερείται από το συνταγματικό του δικαίωμα να απολαύσει το έργο στην πληρότητα με την οποία το παρέδωσε ο δημιουργός του:

“(…) στο σκέλος που αφορά την ελευθερία της τέχνης στην παθητική της διάσταση, ως δικαίωμα δηλαδή του κοινού να παρακολουθήσει την ελεύθερη καλλιτεχνική απόδοση μιας παράστασης, όπως την εμπνεύστηκε και επέλεξε να την αποδώσει η δημιουργός της (…)”. Σε αυτό το σημείο, ο Συνήγορος αναγνωρίζει λοιπόν την αξίωση του κοινού να παρακολουθεί ένα έργο χωρίς λογοκριτικές επεμβάσεις διοικητικών οργάνων, επισημαίνοντας ότι αυτή η αξίωση απορρέει από το άρθρο 16 παρ. 1 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει ανεπιφύλακτα την ελευθερία της τέχνης και την υποχρέωση του κράτους για την ανάπτυξη και την προαγωγή της. Ο Συνήγορος αναφέρει ότι “η συνταγματική αυτή πρόβλεψη καθιερώνει την υποχρέωση του κράτους και των οργάνων του να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος ελευθερίας και εκτίμησης της καλλιτεχνικής δημιουργίας, απέχοντας από κάθε ενέργεια που θα απέβλεπε ή θα είχε ως πιθανολογούμενη συνέπεια τον καθορισμό του αισθητικού αποτελέσματος της παρεχόμενης προς το κοινό καλλιτεχνικής δημιουργίας. Βασική προϋπόθεση για την επιδίωξη αυτή είναι η απουσία άμεσων ή έμμεσων προληπτικών ή κατασταλτικών πρακτικών από την πλευρά του κράτους και των υπηρεσιών του στο στάδιο της παραγωγής ή της διάδοσης έργων τέχνης”.

Αυτή η συνταγματική ελευθερία του κοινού πιθανολογεί ο Συνήγορος ότι παραβιάστηκε, αναφέροντας: “Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι όχι μόνο δεν κατέστη τελικώς δυνατή η διασφάλιση της ελεύθερης από παρεμβάσεις παροχή της καλλιτεχνικής αυτής υπηρεσίας προς το κοινό, όπως αρχικώς είχε επιλεγεί και προαναγγελθεί δημοσίως, αλλά επιπλέον η αδυναμία αυτή αποδίδεται σε αντιδράσεις των ίδιων των μελών της “Ορχήστρας Λυρικής Σκηνής”, μολονότι η “Ορχήστρα Λυρικής Σκηνής” οφείλει να συνεπικουρεί την Εθνική Λυρική Σκηνή στο έργο της, αλλά και στη διασφάλιση του δικαιώματος των θεατών να παρακολουθήσουν aπρόσκοπτα την παρεχόμενη καλλιτεχνική υπηρεσία.”

Ως προς το ομοφοβικό κίνητρο της λογοκριτικής παρέμβασης, το οποίο αναφέρει ως “κριτήρια που δεν φαίνεται να έχουν καν καλλιτεχνικό περιεχόμενο” ο Συνήγορος του Πολίτη είναι κάθετος:

“Η απόδοση ομοφυλοφιλικής ερωτικής επιθυμίας σε έναν ήρωα μυθοπλασίας και η εκδήλωσή της με ένα ερωτικό φιλί επί σκηνής, λαμβανομένης υπ’ όψιν της εξέλιξης των κοινωνικών ηθών, ούτε αποτελεί “ακραία σκηνή”, ούτε μπορεί να εκληφθεί ως προσβλητική προστατευόμενου έννομου αγαθού των φερομένων ως θιγόμενων από αυτό. […] Η ομοφυλόφιλη ερωτική επιθυμία αποτελεί άλλωστε κοινωνικό δεδομένο και προστατεύεται στην συνταγματική μας έννομη τάξη , στο πλαίσιο της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος) και του σεβασμού της αξίας του ανθρώπου (άρθρο 2 του Συντάγματος). Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η έκφρασή της στην τέχνη δεν την καθιστά, άνευ άλλου τινός επίμπεμπτη και δεν επιτρέπει την επιβολή περιορισμών, για τον λόγο και μόνο ότι αυτή εκφράζεται σε καλλιτεχνικό έργο και εκδηλώνεται με ένα ερωτικό φιλί επί σκηνής (βλ. και σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ΣτΕ 3490/2006 με την οποία ακυρώθηκε επιβληθέν πρόστιμο από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σε τηλεοπτική εκπομπή για την παρουσίαση ερωτικού φιλιού μεταξύ ανδρών).”

Σε μια χώρα που οι θεσμοί λειτουργούν, το ΕΣΡ θα είχε ήδη ζητήσει από την ΝΕΤ να προβάλλει το επεισόδιο, χωρίς να λογοκρίνει το περιεχόμενό του, εξασφαλίζοντας έτσι την πλήρη πρόσβαση στου τηλεοπτικού κοινού στο καλλιτεχνικό έργο.

Σε μια χώρα με ενεργή κοινωνία των πολιτών, η ΕΡΤ θα είχε ήδη λάβει χιλιάδες επιστολές διαμαρτυρίας με αίτημα την προβολή του επεισοδίου στην ακέραιη εκδοχή του.

Πηγή: http://elawyer.blogspot.gr/2012/10/blog-post_16.html

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την «ομοφοβική λογοκρισία!»

Ανακοίνωση της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ

Μετά τους χρυσαυγίτικους τραμπουκισμούς στο Corpus Christi, χτες βράδυ σημειώθηκε νέο περιστατικό λογοκρισίας, σκοταδισμού και ομοφοβίας. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο για μια δημοκρατική χώρα του 21ου αιώνα, οι ιθύνοντες της ΝΕΤ λογόκριναν τη σκηνή ενός φιλιού μεταξύ ανδρών από το σίριαλ «Ο πύργος του Ντάουντον».

Πρόκειται βέβαια για προφανή λογοκρισία, για μια ακραία πράξη ομοφοβίας και διακρίσεων, την οποία δυστυχώς μετά τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, δεν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε πρωτοφανή. Αντιθέτως, το περιστατικό στη ΝΕΤ έχει μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα γιατί η λογοκρισία αυτή τη φορά διαπράχθηκε από κρατικούς λειτουργούς. Αποτελεί πρόκληση η ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΡΤ που ομολογεί ότι ήταν αυτή που έδωσε την εντολή της λογοκρισίας χωρίς να επιχειρεί καν να απολογηθεί.

Για πολλοστή φορά θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι:

Πρώτον, η ελευθερία της καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι αδιαπραγμάτευτη και μεσαιωνικού χαρακτήρα επιτροπές λογοκρισίας δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα.

Δεύτερον, είναι πια ώρα τόσο η οργανωμένη πολιτεία, όσο και η ίδια η κοινωνία να θέσουν τέλος στις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου και να θεσπίσουν την πραγματική ισότητα για όλους τους πολίτες.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
16/10/2012

Κ. Σπυρόπουλος: “Δεν λογοκρίθηκε η ερωτική σχέση των δύο ανδρών”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΤ

Σχετικά με τις συζητήσεις που προκάλεσε η μετάδοση του πρώτου επεισοδίου της ξένης σειράς «Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΝΤΑΟΥΝΤΟΝ» (DOWNTON ABBEY), ο Γενικός Διευθυντής Τηλεόρασης κ. Κώστας Σπυρόπουλος, επισημαίνει τα ακόλουθα:

Η ερωτική σχέση ανάμεσα στους δύο άνδρες, όπως προκύπτει από τη δραματουργική εξέλιξη,δεν λογοκρίθηκε. Το φιλί δεν μεταδόθηκε λόγω της ώρας προβολής και της αντίστοιχης σήμανσης των προγραμμάτων. Στη νυχτερινή επανάληψη η σκηνή θα μεταδοθεί κανονικά, με την αντίστοιχη σήμανση καταλληλότητας των προγραμμάτων. Όλα τα επόμενα επεισόδια του πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου, θα μεταδοθούν κανονικά Δευτέρα και Παρασκευή στις 22.05.

Με “φιλί” απόψε η “Downton Abbey”

Μετά το σάλο που ξέσπασε από τη λογοκρισία της ΝΕΤ , η σκηνή θα προβληθεί …απόψε . Η ΝΕΤ αποφάσισε να μεταδώσει σε επανάληψη τη σειρά “Downton Abbey” χωρίς αυτή τη φορά να κόψει τη σκηνή των 10 δευτερολέπτων που περιλαμβάνει το φιλί των δύο ανδρών. Αν όμως την Κυριακή, η σειρά μεταδοθεί ξανά σε επανάληψη, η σκηνή θα αφαιρεθεί!

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?paged=2

Πρεμιέρα για την “Alpha Δημοσκόπηση” την επόμενη Τρίτη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ALPHA

Μία νέα μηνιαία ενημερωτική εκπομπή έρχεται στον Alpha, την Τρίτη, 23 Οκτωβρίου (23.00). Σε μία κρίσιμη κοινωνική και πολιτική συγκυρία για τη χώρα, ο Alpha ξεκινά διάλογο με την κοινωνία για τα επίκαιρα και σημαντικά ζητήματα που την απασχολούν, μέσα από τη νέα εκπομπή Αlpha Δημοσκόπηση, με την Κάτια Μακρή.

Κάθε φορά, η εκπομπή θα διεξάγει και θα παρουσιάζει, σε συνεργασία με την εταιρεία Marc, μία μεγάλη δημοσκόπηση με αντικείμενο ένα κυρίαρχο πολιτικό ή κοινωνικό θέμα της επικαιρότητας, σε μια προσπάθεια διερεύνησης της κοινής γνώμης και αποτύπωσης της ελληνικής πραγματικότητας. Τα αποτελέσματα, στη συνέχεια, θα αναλύονται με τη συμβολή του Θωμά Γεράκη, Διευθύνοντα Συμβούλου της Marc, και θα αποτελούν αφετηρία για συζήτηση με πολιτικούς, τεχνοκράτες, ακαδημαϊκούς αλλά και το κοινό το οποίο θα παρίσταται στην εκπομπή.

Αρχισυντάκτης: Γιώργος Σμυρνής

Alpha Δημοσκόπηση, η κοινή γνώμη αποκτά δύναμη στον Alpha!

Πρεμιέρα για τους “Νέους φακέλους”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σκάι

«ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ» ανοίγουν την 13η τηλεοπτική τους σεζόν με τα καυτά προβλήματα γύρω από την ασφάλεια των πολιτών και την δημόσια τάξη την Τρίτη 16 Οκτωβρίου στις 23.15 στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ .Η λαθρομετανάστευση, η βία και η αστυνομία απασχολούν τους «Νέους Φακέλους» στην πρεμιέρα της εκπομπής. Από το Χυτήριο μέχρι την επίσκεψη Μέρκελ, και από την λαθρομετανάστευση μέχρι την αστυνομική βία, ο Αλέξης Παπαχελάς κάνει όλες τις κρίσιμες ερωτήσεις στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια που θα βρίσκεται στο στούντιο της εκπομπής.

Ακόμη, ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ερευνούν και συναντούν έλληνες πολίτες αλλά και μετανάστες που βιώνουν καθημερινά τις πτυχές ενός σύνθετου προβλήματος. Παράλληλα στη συζήτηση παρεμβαίνει και ο βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Τσουκαλάς.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΚΑΘΕ Τρίτη στις 23.15 στον ΣΚΑΪ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Η ΕΣΗΕΑ για την παρέμβαση στα δημοσιογραφικά ταμεία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να εντάξει το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τον ΕΔΟΕΑΠ στον ΕΟΠΥΥ, εφαρμόζοντας μια ανερμάτιστη πολιτική με μοναδικό στόχο την ολοκληρωτική αφαίμαξη των αποθεματικών τους, προκειμένου να κλείσουν οι «τρύπες» στο ασφαλιστικό σύστημα, που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές των μνημονίων.

Η προσπάθεια κατάλυσης της αυτοδιαχείρισης των ασφαλιστικών μας φορέων εντάσσεται στην ευρύτερη επίθεση κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων εργαζομένων.

Η «πρόταση» για ένταξη του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του ΕΔΟΕΑΠ στον ΕΟΠΥΥ είναι συνέχεια της καταλήστευσης των αποθεματικών τους από την κυβέρνηση και την ΤτΕ με τη μορφή του «κουρέματος».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σε καμία περίπτωση δεν συζητάει και δεν διαπραγματεύεται την αυτονομία, την ανεξαρτησία, το αυτοδιοίκητο του ΕΔΟΕΑΠ και των πόρων του και τα Ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζομένων στην ενημέρωση, που χτίσαμε με αγώνες και με δικά μας λεφτά.

Η όποια άλλη θέση απ’ όπου κι αν προέρχεται, έστω και σαν απλή σκέψη για τα δημοσιογραφικά Ταμεία και την ασφάλισή μας, που είναι το στοιχειώδες στην ανεξαρτησία της δημοσιογραφικής λειτουργίας, αποτελεί casus belli.

Πέραν, όμως, των ευθυνών αυτών, ευθύνες βαραίνουν και τη Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, η οποία αποδοκιμάστηκε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση. Καλούμε τη Διοίκηση του Οργανισμού να συμμορφωθεί άμεσα με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης.

Οι καταστροφικές συνέπειες, μετά το «κούρεμα» των αποθεματικών που κατατέθηκαν, αποτυπώνονται ανάγλυφα στις επιστολές της ΤτΕ προς τον ΕΔΟΕΑΠ και την ΕΣΗΕΑ.

1. Τα 115.312.441,47 ευρώ, που αντιπροσώπευαν την ονομαστική αξία της κατάθεσης του ΕΔΟΕΑΠ, την οποία η ΤτΕ είχε επενδύσει σε ομόλογα μετά το «κούρεμα», όπως αναφέρεται, μειώθηκαν σε ομόλογα ονομαστικής αξίας 59.097.624,42 ευρώ, ενώ η πραγματική τους αξία ήταν 36.112.417,49 ευρώ.

Ήδη, ο ΕΔΟΕΑΠ έχει καταθέσει, όπως μας γνωστοποίησε, αγωγή αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου υπέρ της οποίας αγωγής η ΕΣΗΕΑ όπως εδώ και μήνες είχε αποφασίσει και ανακοινώσει, έχει δώσει εντολή να ασκηθεί πρόσθετη παρέμβαση.

Αυτό, όμως, και το γνωρίζει καλά η Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ δεν αρκεί.

Εκείνο που στην αγωγή του δεν αναφέρεται είναι η αναζήτηση -απόδοση ευθυνών για τον όλο χειρισμό σε κάθε υπεύθυνο (και ιδίως μεταξύ αυτών της ΤτΕ), καθώς και η αξίωση-απαίτηση αποζημίωσης έναντι παντός υπευθύνου, ώστε να επιστραφούν τα κεφάλαια του ΕΔΟΕΑΠ ιδιαίτερα αυτά που κατατέθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος και οι αποδόσεις τους.

Η ΕΣΗΕΑ, όμως, επιμένει ανυποχώρητα σε αυτό αφού, άλλωστε, είναι και απόφαση που περιλαμβάνεται και στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ, άλλα και πάλι η Διοίκηση του Οργανισμού οφείλει να προβεί στα απαραίτητες ενέργειες.

Το επισημαίνει, άλλωστε, και το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και στην επιστολή που απέστειλε από τις 23/7/2012 στον οικονομικό Εισαγγελέα κ. Πεπόνη.

2. Μετά το «κούρεμα» των ομολόγων, που κατείχε η ΤτΕ και ενώ ήταν γνωστή η μεγάλη πτώση της αξίας τους, ο ΕΔΟΕΑΠ, όπως φαίνεται, προέβη σε διαδοχικές απολήψεις 25.000.000 ευρώ συνολικώς για τη ρευστοποίηση των οποίων απαιτήθηκε πολύ μεγαλύτερος αριθμός ομολόγων, λόγω ακριβώς της πτώσης της αξίας αυτών. Ο ΕΔΟΕΑΠ ισχυρίζεται με συνέντευξη της Προέδρου του ότι το ίδιο έπραξε και η Διοίκηση του ΕΤΑΠ–ΜΜΕ.

Αυτό, όμως, δεν αναιρεί την αναφορά στην επιστολή της ΤτΕ, ότι οι απολήψεις του ΕΔΟΕΑΠ δεν χρησιμοποιήθηκαν για τη κάλυψη παγίων και τακτικών αναγκών, αλλά «κατευθύνθηκαν σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης του ΕΔΟΕΑΠ που διέθετε σε πιστωτικό ίδρυμα», δηλαδή, κατατέθηκαν σε ιδιωτική τράπεζα. Ούτε δίδεται εξήγηση για την απώλεια και τις όποιες ευθύνες, όπου κι αν υπάρχουν.

3. Η Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ προσπαθεί, επίσης, χωρίς επιτυχία να διαψεύσει ότι αποφάσισε αύξηση κατά 50% της εισφοράς (από 3% σε 6%) για τους εργαζόμενους-που δεν εγκρίθηκε, τελικά, από την Γενική Συνέλευση- και ότι σχεδιάζει την ένταξη του ΕΔΟΕΑΠ στον ΕΟΠΥΥ, ενώ κάνει, ερήμην των Ενώσεων, διαπραγματεύσεις με το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για την ένταξη ακόμη 20.000 ετεροεπαγελματιών στον Οργανισμό!!! Τα ίδια προσπάθησε να ισχυρισθεί και στην τελευταία συνάντηση με συνταξιούχους. Αυτοδιαψεύδεται όμως…

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ οφείλει να επισημάνει:

Α) το 8ο θέμα της ημερησίας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης του Ιουνίου του ΕΔΟΕΑΠ, όριζε:

«αύξηση εισφοράς από 3% σε 6% των εν ενεργεία μελών του Οργανισμού». Είναι δε γνωστό ότι τα θέματα της ημερησίας διάταξης της Γ.Σ. αποφασίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο».

Β) Στις 26.4.2012 στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΒΙΚΑ (της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κοινωνικής ασφάλισης) αναφέρει ότι ο ΕΔΟΕΑΠ ζήτησε να ενταχθεί στο συγκεκριμένο σύστημα.

Γ) Σε συνέντευξή της η Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ την Κυριακή 8.7.2012 στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» δηλώνει: «επείγει ο διαχωρισμός του κλάδου της υγείας από αυτόν της σύνταξης, ένα ΕΤΑΠ–ΜΜΕ για τις συντάξεις κι ένας ΕΔΟΕΑΠ–ΜΜΕ για την περίθαλψη».

-Μήπως όμως αυτό σημαίνει τέλος στην επικούρηση και στο εφάπαξ;

Δ) Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης (14/5/2012) του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ προτείνεται σε πρώτη φάση να αναλάβει ο ΕΔΟΕΑΠ την πρόσθετη εξυπηρέτηση και την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των 20.000 ασφαλισμένων συνταξιούχων (εφημεριδοπωλών, τεχνικών, εργαζόμενων στον περιοδικό Τύπο, διοικητικών, συντακτών και των εργαζομένων στα ιατρεία του ΕΔΟΕΑΠ Αθηνών και Θεσσαλονίκης), ώστε ο ΕΔΟΕΑΠ να γίνει σε δεύτερη φάση ενιαίος οργανισμός υγείας όλων αυτών των ασφαλισμένων. Στην ουσία να συγχωνευθεί με αυτόν τον τρόπο ο ΕΔΟΕΑΠ, που είναι ιδιωτικού δικαίου, με το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που είναι Δημόσιο. Προς το παρόν, όμως, με την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ απεσοβήθη.

Ε) Η προχθεσινή εξαγγελία της Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ, κατά τη συνάντηση των συνταξιούχων, ότι δεν θα πληρώνουν 43 ευρώ οι άνεργοι, πολλαπλασιάζει τα ερωτηματικά για τη μέχρι τώρα στάση της Διοίκησης του Οργανισμού. Γιατί, ή κακώς τα εισέπραττε μέχρι σήμερα οπότε πρέπει να τα επιστρέψει ή κάτι άλλο συμβαίνει.

Τρεις μήνες μετά την πολιτική αποδοκιμασία για τα έργα και τις ημέρες των υπευθύνων του ΕΔΟΕΑΠ, κατά την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού στις 23/6/12, και την απόρριψη των αποφάσεων και των προτάσεών τους (περικοπές σε παροχές, μειώσεις, αλλά και «χαράτσια» με αυξήσεις εισφορών σε εργαζόμενους και συνταξιούχους κ.λπ.), η Διοίκησή του, θεωρεί ότι επήλθε η ανάρρωσή της και επιδίδεται, απεγνωσμένα, σε επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Συνεχίζει, έτσι, να προκαλεί και να παίζει με την αγωνία των συναδέλφων. Επιβεβαιώνει, δυστυχώς, τις επισημάνσεις, ότι οι αποφάσεις και οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του Δ.Σ., τουλάχιστον από το 2009, αποτέλεσαν προπομπό για μνημονιακές πρακτικές, αφού το νήμα έκοψε πρώτη η Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ (παιδικοί σταθμοί, κυτταρολογικό κ.λπ.).

Τελευταίο της «κατόρθωμα» είναι η απόπειρα να… επαναλάβει τη Γενική Συνέλευση, στα μέτρα της, από το site του Οργανισμού και αντί να δώσει τα πλήρη απομαγνητοφωνημένα πρακτικά, που ζήτησε η ΕΣΗΕΑ, επιχειρεί μια διαδικτυακή ατυχή αναπαράσταση εικονικής πραγματικότητας.

Η επιλογή της αυτή, να αναρτήσει, δηλαδή, στο διαδίκτυο με μερικούς μήνες καθυστέρηση, διαλόγους – τοποθετήσεις ομιλητών με εμβόλιμες δικές της δήθεν απαντήσεις, οι οποίες δεν ακούστηκαν όμως στην Συνέλευση στο «Τιτάνια», επειδή η Πρόεδρος αποχώρησε και δίνει τώρα απαντήσεις ακόμη και σε θέματα που δεν ετέθησαν, προκαλεί, αν μη τι άλλο, πρόσθετα ερωτηματικά και ευθύνες.

Προσποιείται έτσι ότι δεν αντιλαμβάνεται σε τι έχει οδηγήσει τον Οργανισμό μας και αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις των μετόχων-μελών και όσα περιλαμβάνονται στο σχετικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης.

Αποκορύφωμα των επικοινωνιακών τεχνασμάτων της για να υπερβεί τις αυταπόδεικτες ευθύνες, που την βαρύνουν, είναι και η πρόσφατη συγκέντρωση συναδέλφων συνταξιούχων, που η ίδια προσκάλεσε, καθώς και μελών του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, σε μια απόπειρα ακόμη και αντιποίησης της συνδικαλιστικής έκφρασης.

Με έναν απελπισμένο μονόλογο και χωρίς να επιτραπούν άλλες τοποθετήσεις στη συνάντηση αυτή, προσπάθησε με ένα παραλήρημα υποσχέσεων για παροχές σε ανέργους, δράσεις αλληλεγγύης και δέσμευση ότι δεν θα γίνουν άλλες περικοπές, μήπως και αλλάξει την «ΑΤΖΕΝΤΑ» και διαφύγει από την κατακραυγή της Γενικής Συνέλευσης των μελών-μετόχων.

Όσο για τις περικοπές, τις σπατάλες και το μεγάλο «σοκ» με την απώλεια των αποθεματικών, την Τράπεζα Ελλάδος και το «κούρεμα», τα ομόλογα, που ανεξάρτητα από τις τοποθετήσεις στην ΤτΕ, αγόρασε μόνη της η Διοίκηση, δεν έδωσε καμία απολύτως εξήγηση. Και το κυριότερο δεν λέει με τι λεφτά θα γίνουν όλα αυτά που τώρα υπόσχονται, πού θα τα βρει, ποια είναι τα κεφάλαιά μας και πού τα τοποθετούν.

Οι καταστροφικές, όμως, συνέπειες των αποφάσεων της Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ και η προκλητική «διαχείριση» των πόρων και των αποθεματικών του Οργανισμού, κορυφώνουν την έντονη ανησυχία των ασφαλισμένων του για την επόμενη μέρα.

Η δεινή οικονομική κατάστασή του, την οποία υποχρεώθηκε, εκ των πραγμάτων, να παραδεχτεί η Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ στη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου, είναι εντελώς δικό της δημιούργημα.

Συμπληρώνεται, βέβαια, από την πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας, της μετατροπής των Ασφαλιστικών Ταμείων σε πελάτες και παραμάγαζα των ιδιωτικών ιατρικών κέντρων, αλλά και της καταλήστευσης των κεφαλαίων των αποθεματικών και των αποταμιεύσεων.

Πολιτική, η οποία οδηγεί στην πλήρη ανατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης με απώτερο σκοπό την παράδοση της υγείας στην ιδιωτική ασφάλιση και τις μεγάλες ιδιωτικές μονάδες υγείας και του φαρμάκου και εντάσσεται στις επιλογές των μνημονίων.

Δυστυχώς, όμως, η Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, αντί από χρόνια να αντιταχθεί στις πολιτικές αυτές και να αποδεχτεί, μετά τις τραγικές εξελίξεις και τις αποκαλύψεις για τα αποθεματικά του, διαχειριστικό έλεγχο ορκωτών λογιστών- εκτιμητών με όλες τις δικαστικές εγγυήσεις, αντί να τον επιδιώξει η ίδια, ακολουθεί μια διασπαστική και διχαστική τακτική σε βάρος του Κλάδου, αρνούμενη να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Γ.Σ. 23/6/12, η οποία ομόφωνα κατέληξε:

α) να άρει την εμπιστοσύνη της από το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ και να ζητήσει άμεση παραίτηση των μελών του,

β) να απορρίψει τον απολογισμό και όλες τις προτάσεις του ΔΣ,

γ) να ζητήσει διαχειριστικό έλεγχο όλων των πεπραγμένων της Διοίκησης, άμεση ανάκληση όλων των περικοπών των συντάξεων και θεμελιωδών παροχών στους ασφαλισμένους, την επιστροφή από την Κυβέρνηση, αλλά και την ΤτΕ των κλεμμένων και «κουρεμένων» αποθεματικών του Οργανισμού.

Αντ’ αυτού, η Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ επιδόθηκε και επιδίδεται μέχρι και σήμερα σε μία αδιέξοδη επικοινωνιακή παράσταση με δημοσιεύσεις στον ημερήσιο τύπο, συνεντεύξεις, ανακοινώσεις, επιστολές, επιχειρώντας με κατασκευές, στομφώδεις «αγωνιστικές» μεγαλοστομίες, αλλά και υβριστικούς χαρακτηρισμούς προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και όλους όσους διαφωνούν με τις πρακτικές της.

Τα ερωτήματα, όμως, από την άλλη μεριά παραμένουν αναπάντητα:

– Γιατί η Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και γιατί επένδυε τα διαθέσιμα κεφάλαιά της στην Τράπεζα της Ελλάδας στο κοινό κεφάλαιο Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Οργανισμών;

Είναι -και το γνωρίζει η Διοίκησή του- Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και Αλληλοβοηθητικό Σωματείο αυτοδιοικούμενο και αυτοδιαχειριζόμενο και δεν είχε καμία υποχρέωση να επενδύσει στο κοινό κεφάλαιο της ΤτΕ.

– Αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος πώς δεχόταν αυτά τα κεφάλαια και το κυριότερο σε τι ομόλογα πραγματοποιούντο αυτές οι επενδύσεις που έκανε, πολύ περισσότερο στο διάστημα μετά τον Φεβρουάριο του 2010;

Να μην έχουν αντιδημοσιογραφική συμπεριφορά καλεί τους διευθυντές η ΕΣΗΕΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απέστειλε τις ακόλουθες επιστολές στους διευθυντές των ιδιωτικών και δημοτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών τις οποίες κοινοποίησε και στους εκπροσώπους των δημοσιογράφων στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ:

«Κύριε Διευθυντά,

Πληροφορηθήκαμε ότι σε ορισμένα ΜΜΕ απειλείται να εφαρμοστεί ή ήδη έχετε εφαρμόσει περικοπή αποδοχών, όσων εργαζομένων συμμετέχουν σε στάσεις εργασίας και γενικότερα σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Ταυτόχρονα, δηλώνεται από διευθυντικά στελέχη ότι εξαιρούνται της περικοπής, όσοι ενημερώσουν εγγράφως, ότι δεν συμμετέχουν στις στάσεις ή στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η απειλή και η δήλωση αυτή αποτελούν ευθεία παρέμβαση στην άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος της απεργίας, αποσκοπεί στη δημιουργία απεργοσπαστών και την αποδυνάμωση της διεκδίκησης και της υπεράσπισης των δικαίων των εργαζομένων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ δεν πρόκειται να επιτρέψει την καλλιέργεια κλίματος διχασμού, φόβου και ανασφάλειας μεταξύ των εργαζομένων και σας καλεί να παύσετε την αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά σας και να εφαρμόσετε ότι επί δεκαετίες στις εργασιακές σχέσεις των δημοσιογράφων ισχύει».

«Κύριε Διευθυντά,

Επειδή όλως αιφνιδίως, επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα ορισμού προσωπικού ασφαλείας, το Διοικητικό Συμβούλιο δηλώνει ότι, σύμφωνα με όσα ο ν. 1264/82 ορίζει, αποκλειστικά και μόνο το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ είναι αρμόδιο να ορίσει, εάν αυτό απαιτείται, προσωπικό ασφαλείας το οποίο, πάντως, ενεργεί συμφώνα με τις εντολές και τις οδηγίες του».

Η ΕΣΗΕΑ για την “κυβερνητική παρέμβαση στο ΑΠΕ”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΣΗΕΑ

Με μια απροκάλυπτη κυβερνητική παρέμβαση, και αφού προηγήθηκε σκευωρία σε βάρος του, και ενώ διασύρθηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς ο κοινοβουλευτικός θεσμός, με την κατάθεση φωτογραφικής διάταξης σε τροπολογία, η Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΑΠΕ-ΜΠΕ αποφάσισε τελικά την απόλυση (πρόωρη λήξη της θητείας) του Γενικού Διευθυντή του Πρακτορείου, Ηλία Μάτσικα, επειδή, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη και τη σχετική συζήτηση που διεξήχθη, αυτός δεν άσκησε προληπτική λογοκρισία στη δουλειά των συναδέλφων του.

Πρόκειται, για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, κατάλυση της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας, αλλά και της αυτονομίας, που οφείλουν να έχουν τα δημόσια ΜΜΕ και στην προκειμένη περίπτωση το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καυτηριάζει, με τον πλέον έντονο τρόπο, την πρωτοφανή αυτή ενέργεια των συναρμόδιων υπουργών-μετόχων του ΑΠΕ, Ι. Στουρνάρα και Δ. Σταμάτη, αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου, που είναι και τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ, καθώς και του Γεν. Γραμματέα ΜΜΕ Ι. Παναγιωτόπουλου. Παραβαίνοντας κάθε έννοια πολιτικής δεοντολογίας έδωσαν εντολή στους δημοσιογράφους του ΑΠΕ να ακυρώσουν δύο τηλεγραφήματα, που ήταν απολύτως ακριβή, είχαν ήδη αναρτηθεί και αφορούσαν:

Το τηλεοπτικό μήνυμα του Πρωθυπουργού, μετά την επιστροφή του από το Παρίσι και μετά τα γεγονότα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τη λίστα Λαγκάρντ και την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να απομακρύνει δύο στελέχη του ΣΔΟΕ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ οφείλει με την ευκαιρία να υπογραμμίσει για μια ακόμη φορά ότι οι δημοσιογράφοι, που εργάζονται στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ, δεν μπορούν να θεωρηθούν σε καμία περίπτωση και από κανέναν δημόσιοι υπάλληλοι, επειδή αυτό, εκτός των άλλων, δεν συνάδει με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ιδιότητα του δημοσιογράφου. Τέλος, η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι η ενημέρωση επίσης δεν συνάδει με λειτουργία ΔΕΚΟ και πρέπει να τροποποιηθεί η σχετική διάταξη του νόμου Παπακωνσταντίνου, που ισχύει για τα δημόσια ΜΜΕ, όπως επισημαίνεται από τους εργαζόμενους και από όλες σχεδόν τις πτέρυγες της Βουλής.

Ψεύτικα λόγια ή αντπερισπασμός στους απλήρωτους;

diloseis_dimarchou_irakleiou_attikis_gia_ton_epikoinonia_fm1Παραθέτουμε μια δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Αττικής για τον “επικοινωνία 94 FM”. Την Παρασκευή θα γίνει συνάντηση του Δημάρχου με την πλευρά των εργαζομένων. Υπενθυμίζουμε ότι η πλειοψηφούσα παράταξη είναι ΝΔ, ΔΗΜΑΡ και στηρίχτηκε και από τους Οικολόγους Πράσινους. Υψηλόμισθοι, δηλαδή πάνω από τις ΣΣΕ δεν υπάρχουν, οι εργαζόμενοι είναι 34 και αρκετοί εργάζονται εδώ και καιρό σε υπηρεσίες του Δήμου και έχουν μείνει τυπικά στο ραδιόφωνο. Το κόστος μισθοδοσίας για το 2012, είναι περίπου 800.000 ευρώ, μαζί με ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές. Μήπως παίζει υπογείως κάτι άλλο;

(κλικ στην εικόνα για να την διαβάσετε)

Πηγή: http://financialcrimesnews.blogspot.gr/

Εργαζόμενοι: “Τρομοκρατία της διοίκησης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής στον Επικοινωνία FM”!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ των εργαζομένων 941 Επικοινωνία

Την ημέρα που οι εργαζόμενοι στον ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ προχώρησαν στην πρώτη 24ωρη απεργία για τους οκτώ (8) μήνες που είναι απλήρωτοι, η διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου Αττικής δια στόματος του πρόεδρου της δημοτικής επιχείρησης ραδιοφωνίας Γρηγόρη Παπαδάτου και του Γενικού γραμματέα του δήμου Ηλία Θεοδώρου, προειδοποίησαν τους εργαζόμενους ότι το δημοτικό ραδιόφωνο ΚΛΕΙΝΕΙ !

Αυτή η «ενημέρωση» έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στους εργαζόμενους οι οποίοι από τον Ιούνιο του 2012 λαμβάνουν δεσμεύσεις από τον ίδιο τον δήμαρχο Παντελή Βλασσόπουλο ότι η θέση της δημοτικής αρχής για το ραδιόφωνο είναι να παραμείνει ανοιχτό και με την ακόμη πιο πρόσφατη επίσημη δέσμευσή του στο δημοτικό συμβούλιο της 27ης Σεπτεμβρίου ότι το ραδιόφωνο δεν πρόκειται να κλείσει, αλλά ότι πρόθεσή τους είναι η εξυγίανσή του. Επιπλέον, την 1η Οκτωβρίου, οπότε και συγκλήθηκε διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, μετά από 6 ολόκληρους μήνες!

(σαν να μην υπήρχαν προβλήματα με αποκορύφωση την απλήρωτη εργασία και τα χρωστούμενα δεδουλευμένα), ο πρόεδρος της επιχείρησης κύριος Παπαδάτος ουδέποτε αναφέρθηκε σε επικείμενο κλείσιμο του ραδιοφώνου, αντιθέτως ενέκρινε μικροδαπάνες για την λειτουργία του !

Τελικά, η « αντιμνημονιακή » διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, με αυτή την κίνηση της επιδιώκει, σε καιρό που η ΤΡΟΙΚΑ ζητά απολύσεις στους υπό κατάργηση οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, να μείνουν στον δρόμο 35 εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται στο ραδιόφωνο το λιγότερο 13 χρόνια, μεταξύ αυτών και 8 ΑΜΕΑ;

Εμείς ενημερώνουμε τους δημότες, πολίτες και ακροατές του ραδιοφώνου ότι δεν έχουμε κάτσει με τα χέρια σταυρωμένα.! Επανειλημμένα και ενάντια σε κάθε λογής απαξίωση και υποβάθμιση του «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ», έχουμε καταθέσει επίσημες προτάσεις για την αποτελεσματική ενημερωτική και ψυχαγωγική λειτουργία του Ρ/Σ, με φόντο τις καίριες ανάγκες της λειτουργίας της δημόσιας Ραδιοφωνίας. Επιπλέον, έχουμε προχωρήσει σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες διεκδικώντας τα δεδουλευμένα μας και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας με ασφαλιστικά μέτρα!

, ποινικές διώξεις σε βάρος όλων εκείνων που παραβιάζουν τις συμβάσεις εργασίας μας, καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας με κορύφωση την 24ωρη απεργία στις 16/10/2012 που κήρυξαν στον «Επικοινωνία» τα σωματεία ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ.

ΚΑΛΟΥΜΕ την δημοτική αρχή και τον δήμαρχο Παντελή Βλασσόπουλο να αποπληρώσει άμεσα και πλήρως τα χρωστούμενα 8 μηνών δεδουλευμένων μισθών στο προσωπικό της Επιχείρησης.

ΖΗΤΟΥΜΕ από την δημοτική αρχή και το δήμαρχο Παντελή Βλασσόπουλο να τηρήσει τις δεσμεύσεις για ανοιχτό Δημοτικό Ραδιόφωνο και να επιστρέψει άμεσα το Ραδιόφωνο στους ακροατές του και την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου στην οποία ανήκει!

Οι εργαζόμενοι στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής

«Επικοινωνία 94FM»

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Επικοινωνία»,
Ε. Λιμοντζόγλου

Η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ, Μ. Κουντουρογιάννη

Ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων στην ΕΣΗΕΑ, Δ.Δημακόπουλος

Η εκπρόσωπος των δημοσιογράφων στην ΕΣΠΗΤ, Δ.Μπαλαρή

Ο εκπρόσωπος των τεχνικών στην ΕΤΕΡ, Λ.Σκιαδάς

Ο εκπρόσωπος των διοικητικών στην ΕΠΗΕΑ, Ν.Τριανταφυλλόπουλος

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?p=23240#more-23240

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.