«Έφυγε» ο Κλοντ Νομπς

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ιδρυτής του περίφημου Φεστιβάλ Τζαζ του Μοντρέ

Ο Κλοντ Νομπς, ιδρυτής του Φεστιβάλ Τζαζ του Μοντρέ, πέθανε την Πέμπτη το βράδυ στο νοσοκομείο της Λωζάνης, σε ηλικία 76 χρόνων, ανέφεραν ελβετικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Νομπς ήταν σε κώμα στο νοσοκομείο της Λωζάννης, μετά από πτώση κατά τη διάρκεια της προσπάθειας να κάνει σκι σε ένα χωριό πάνω από το Μοντρέ. Το ατύχημα συνέβη στις 24 Δεκεμβρίου. Μετά την πτώση του, ο Νομπς επέστρεψε στο σπίτι του. Όμως αισθάνθηκε ασθένεια λίγες ώρες αργότερα, και μεταφέρθηκε αεροπορικώς σε νοσοκομείο της Λωζάνης. Στη συνέχεια, έπεσε σε κώμα.

Ο Κλοντ Νομπς γιος ενός φούρναρη και μιας νοσοκόμας, γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1936 κοντά στο Μοντρέ θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος με τον μεγάλο ενθουσιασμό και το πάθος για τη μουσική και τις νέες τεχνολογίες.

Οπαδός της τζαζ εργάστηκε στο Γραφείο Τουρισμού του Μοντρέ και ίδρυσε το ομώνυμο Φεστιβάλ Τζαζ το 1967.

Με τα χρόνια, το φεστιβάλ πήρε διεθνή διάσταση, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο, τον Ιούλιο, τα μεγαλύτερα ονόματα της τζαζ και της ποπ.

Πολλά από τα αστέρια της μουσικής σκηνής πέρασαν από το φεστιβάλ και κάποιοι έγιναν φίλοι του ιδρυτή του, όπως ο Φρέντι Μέρκιουρι, ο Τζέιμς Μπράουν, ο Ρέι Τσαρλς, ο Μπομπ Ντίλαν ο Μπι Μπι Κινγκ, ή ο Ντέιβιντ Μπόουι, ο οποίος έζησε στο Μοντρέ.

Περίφημο έστω και με έμμεσο τρόπο στο βιογραφικό του θα μείνει ένα τραγικό συμβάν που έμελλε όμως να γράψει μια χρυσή σελίδα στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής Το 1971 το καζίνο του Μοντρέ θα πάρει φωτιά κατά τη διάρκεια συναυλίας του Frank Zappa.

Το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς και γκρεμίστηκε σαν χάρτινος πύργος στα νερά της λίμνης όπου ήταν χτισμένο. Στο απέναντι ξενοδοχείο ήταν το συγκρότημα των Deep Purple. Βλέποντας τη φωτιά πάνω στα νερά της λίμνης, εμπνεύστηκαν και έγραψαν ένα από τα μεγαλύτερα τραγούδια της μουσικής ιστορίας… Το Smoke on the water.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.