Στην επίσημη ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων KCNA και κοινοποιήθηκε σε όλα τα θεσμικά και στρατιωτικά όργανα του καθεστώτος, αναφέρεται:
«Από αυτή την στιγμή οι σχέσεις της Βορείου Κορέας με την Νότια εισέρχονται σε κατάσταση πολέμου και όλα τα θέματα που προκύπτουν μεταξύ Βορρά και Νότου θα διαχειρίζονται αναλόγως. Η παρατεταμένη κατάσταση στην κορεατική χερσόνηση, όπου δεν βρίσκεται ούτε σε ειρήνη ούτε σε πόλεμο, επιτέλους τερματίζεται».
Τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου τεχνικώς βρίσκονται σε «κατάσταση του πολέμου» επί σειρά δεκαετιών, καθώς ο κορεατικός πόλεμος της περιόδου 1950-53, έληξε με ανακωχή και όχι με κάποια συνθήκη ειρήνης.
Την Πέμπτη τα βορειοκορεατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν έκρινε ότι ήρθε η ώρα να διευθετηθούν τα ζητήματα «με τους αμερικανούς ιμπεριαλιστές», ενώ το έδαφος των ΗΠΑ και οι αμερικανικές βάσεις σε Χαβάη, Γκουάμ και Νότιο Κορέα κατονομάστηκαν ως πιθανοί στόχοι.
Η Βόρειος Κορέα απειλεί σχεδόν σε καθημερινή βάση με επιθέσεις, από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν τιμωρήθηκε με κυρώσεις εξαιτίας της τρίτης κατά σειρά πυρηνικής δοκιμής και στον απόηχο των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας που εκνεύρισαν περαιτέρω την Πιονγιάνγκ.
Οι προηγμένοι πύραυλοι της Πιονγιάνγκ θεωρείται ότι μπορούν να πλήξουν την Αλάσκα, όχι όμως και την αμερικανική ενδοχώρα.
«Είδαμε νέες και μη εποικοδομητικές ανακοινώσεις από την Βόρεια Κορέα. Λαμβάνουμε αυτές τις απειλές σοβαρά υπόψη μας και παραμένουμε σε στενή επαφή με τους νοτιοκορεάτες συμμάχους μας”, δήλωσε η Κέιτλιν Χέιντεν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας:
«Θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι η Βόρεια Κορέα έχει ιστορικό φιλοπόλεμης ρητορικής και απειλών και ότι η σημερινή ανακοίνωση είναι στο ίδιο πνεύμα».