Ανακοινώθηκε το νέο πρόγραμμα του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά

Facebook
Twitter
LinkedIn

Μετά από μια πετυχημένη πρώτη θεατρική σαιζόν, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά,  παρουσιάζει ένα πρόγραμμα παραστάσεων, που αποδεικνύει, ότι παραμένει πιστό στις αρχές του, φιλοδοξώντας παράλληλα να αναδείξει σημαντικές παραστάσεις από τη διεθνή θεατρική σκηνή.

 

Παράνομα φιλιά   – Κόκκινα Φανάρια

Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ σκηνοθεσία Νίκος Μαστοράκης

«Παράνομα φιλιά – Κόκκινα φανάρια»  είναι  ο τίτλος της παράστασης που θα φιλοξενήσει η Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ, σε κείμενο, σκηνοθεσία, σκηνικά και μουσική επιμέλεια Νίκου Μαστοράκη. Πρεμιέρα 5 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για ένα έργο – φόρο τιμής στον Πειραιά και ειδικότερα στην Τρούμπα όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Νίκος Μαστοράκης.

Ένα έργο αφιερωμένο στους  άγνωστους πρωταγωνιστές της ζωής, στους καθημερινούς ανθρώπους του μόχθου που τριγυρνούσαν στις γειτονιές του Πειραιά: από το λιμάνι ως την Πειραϊκή, κι από τα σοκάκια του Προφήτη Ηλία ως την οδό Νοταρά, εκεί όπου τα κορίτσια περίμεναν καθημερινά ν’ ακούσουν το σφύριγμα του πρώτου πλοίου.

Ο Πειραιάς στην δεκαετία του .50 . Το λιμάνι και οι γειτονιές, τα μπάνια στην ακτή Δηλαβέρη, τα ρεμπέτικα, η Μάντρα με τον θρυλικό Μπέμπη, οι  μεροκαματιάρηδες ,η Τρούμπα,  οι  πόρνες και οι κυρίες, ο Ολυμπιακός…..  Εικόνες βγαλμένες από την δεκαετία του ’50, ήχοι, μουσικές , μνήμες.

Η Ελλάδα την ίδια εποχή ταλανίζεται οικονομικά. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η ΕΡΕ άνοιγαν τις εξελίξεις για μια νέα πολιτική και οι γυναίκες αποκτούσαν επιτέλους δικαίωμα όχι μόνο στον ψήφο αλλά και στο εκλέγεσθαι. Οι άνθρωποι αναζητούν μια καλύτερη τύχη στις πόλεις. Ο Πειραιάς αλλάζει.

Ο Νίκος Μαστοράκης ανέτρεξε σε πηγές, μελέτησε κείμενα, αναζήτησε λογοτεχνικά κείμενα Πειραιωτών συγγραφέων, μάζεψε φωτογραφίες και μελέτησε τραγούδια προκειμένου να μεταφέρει το κλίμα και το αίσθημα μιας εποχής που μπορεί να μοιάζει σε αρκετά σημεία με τη δική μας.

Τους ρόλους στην παράσταση ερμηνεύουν με αλφαβητική σειρά οι: Δημήτρης Καραναστάσης, Κώστας Κοράκης, Αθηνά Μαξίμου, Καίτη Μανωλιδάκη, Λένα Μαρσέλα, Ελισάβετ Μουτάφη, Φωτεινή Μπαξεβάνη, γιώργος Παπανδρέου, Νίκη Σερέτη, Αιμίλιος Χειλάκης.

Τα κοστούμια επιμελείται η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, τους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπίλης. Βοηθός σκηνοθέτη η Δήμητρα Βαμβακάρη.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΚΗΝΗ

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Αντιγόνη του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο Παλαιστίνης

Το Εθνικό Θέατρο Παλαιστίνης παρουσιάζει στο ΔΘΠ, την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Adel Hakim (Αντέλ Χακίμ) την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Οκτωβρίου, με ελληνικούς υπότιτλους.

Η παράσταση, η οποία παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Theatre des Quartiers d’ Ivry, κερδίζοντας το Βραβείο Κριτικών 2012,  έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα.

Γιατί όμως  μια Παλαιστινιακή Αντιγόνη;

Ο Αιγύπτιος στην καταγωγή σκηνοθέτης Adel Hakim, ο οποίος ζει από το 1972 στην Γαλλία κι έχει ασχοληθεί με την αρχαία τραγωδία έχει τις απαντήσεις.

«Γιατί το κείμενο του Σοφοκλή αναφέρεται στην σχέση των όντων με τη γη, τη γη τους, στην αγάπη που κάθε  άνθρωπος έχει για τον γενέθλιο τόπο του και στους δεσμούς που διατηρεί μαζί του. Γιατί ο Κρέων, τυφλωμένος από τους φόβους και τα φαντάσματά του,  απαγορεύει να ταφεί στην γη του. Γιατί καταδικάζει την Αντιγόνη να κλειστεί σε σπήλαιο, χωρίς τροφή και νερό.

Γιατί μετά τις προφητείες του Τειρεσία και το θάνατο του γιού του, ο Κρέων καταλαβαίνει τελικά, το λάθος του και επιχειρεί να επανορθώσει. Παρά τη τρελή φυγή των ψυχών προς την τρέλα, η Αντιγόνη του Σοφοκλή είναι ένα τραγούδι για την αγάπη και την ελπίδα, μια συμφωνία συναισθημάτων, ένας ύμνος στη ζωή.»

Η σκηνογραφία και οι φωτισμοί είναι του Yves Collet,  η μουσική του Trio Jourban, το κείμενο στα αραβικά συνέθεσε Abdel Rahman Badawai, τα σκηνικά ο Abd El Salam Abdo.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί του Εθνικού θεάτρου της Παλαιστίνης Hussam Abu Eisheh, Alaa Abu Garbish, Kamel Al Basha, Mahmoud Awad, Yasmin Hamaar, Shaden Salim, Daoud Toutah.

 

Η κοιλάδα των εκπλήξεων

Théâtre des Bouffes du Nord σκηνοθεσία Πήτερ Μπρούκ

Το διάσημο παγκοσμίως Theatre des Bouffes du Nord  παρουσιάζει στο ΔΘΠ την «Κοιλάδα των εκπλήξεων» σε σκηνοθεσία Πήτερ Μπρούκ με την ελληνίδα βραβευμένη Σαιξπηρική ηθοποιό  Κάθριν Χάντερ, από 1- 6 Δεκεμβρίου.

 

Ο Πήτερ Μπρούκ στην «Κοιλάδα των εκπλήξεων»  εξερευνά τις εντυπωσιακές εμπειρίες ανθρώπων που βλέπουν τον κόσμο κάτω από ένα διαφορετικό φώς. Θέμα του οι  άγνωστες πτυχές του ανθρώπινου εγκεφάλου. Περιδιαβαίνοντας τα όρη και τις πεδιάδες της  ύπαρξης μας,  με σταθμό την  έκπληξη και τον εντυπωσιασμό, ο Μπρούκ,  συνεχίζει και συμπληρώνει το θέμα  που ασχολήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο παρελθόν. Το ταξίδι στο Θέατρο που αντιγράφει την ζωή.

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου ο κάθε ήχος έχει ένα χρώμα.! Το κάθε χρώμα έχει  μία διαφορετική γεύση! και ο αριθμός 8 είναι μια ευτραφής κυρία!

Το καινούργιο έργο του Πήτερ Μπρουκ είναι ένα καλειδοσκοπικό ταξίδι στον θαυμαστό κόσμο του ανθρώπινου εγκέφαλου.

Με ελληνικούς υπότιτλους.

 

Κριτικές

Σαγηνευτικό, συγκινητικό ,απρόσμενα αστείο

‘Intriguing, moving and unexpectedly funny.’

The Observer

Ο maitre του Θεάτρου μας εξηγεί με πολύ απλά θεατρικά μέσα την πολυπλοκότητα της εξυπνάδας και της λογικής  Figaro

Ο Μεγάλος Πήτερ Μπρούκ ακόμα ψάχνει την αλήθεια, ρισκάρει τολμά.

Θέατρο όπου η φρεσκάδα, η χαρά  το χιούμορ αλλά και ο προβληματισμός συνθέτουν την έρευνα  του γκουρού του Θεάτρου. Liberation

Η «Κοιλάδα των εκπλήξεων» είναι μία παραγωγή της Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας, Ελλάδα, Bouffes du Nοrd Γαλλία, Holland Festival, Young Vic Λονδίνο, Theatre for a New Audience, New York, κλπ

 

 

ΧΟΡΟΣ

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ερωτευμένος Σοπέν

Γιαννίκ Μποκέν / Φρεντερίκ Σοπέν Μπαλέτο σε δύο πράξεις

O Eρωτευμένος Σοπέν, το ποιητικό μπαλέτο του βραβευμένου Γάλλου χορογράφου Γιαννίκ Μποκέν   και η Εθνική Λυρική Σκηνή επιστρέφουν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, για τέσσερις μοναδικές παραστάσεις: Κυριακή 12, Τρίτη 14, Τετάρτη 15, Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014. Ώρα έναρξης 8.00 μ.μ.

Οι Χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ερμηνεύουν τον τραγικό έρωτα του Βέρθερου για την Σαρλόττε, μέσα από την ποιητική χορογραφία του Μποκέν και τη γοητευτική και άκρως ρομαντική μουσική του Φρεντερίκ Σοπέν.

Ο Ερωτευμένος Σοπέν είναι εμπνευσμένος από το επιστολικό μυθιστόρημα Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε και τις υπέροχες μελωδίες από έργα για πιάνο του Σοπέν.

Η χορογραφία του Μποκέν κρατάει τους βασικούς χαρακτήρες του έργου, που έγραψε ο Γκαίτε στην ηλικία των 24 ετών, ωστόσο αλλάζει τα δεδομένα του χρόνου και του τόπου που ξεδιπλώνεται το ερωτικό δράμα του Βέρθερου ο οποίος θα ηττηθεί στο τέλος από το πάθος του: ενώ στο κείμενο του Γκαίτε περιγράφεται η πρώτη συνάντηση του ήρωα με τη Σαρλόττε και μετά από καιρό ανακαλύπτουμε τον ορμητικό έρωτά του για εκείνη, το δίπρακτο μπαλέτο του Μποκέν ξεκινάει με το δεδομένο του ασίγαστου έρωτα του Βέρθερου για τη Σαρλόττε, η οποία όμως είναι παντρεμένη με τον Άλμπερτ.

 

Χορογραφία: Γιαννίκ Μποκέν

Σκηνικά – Κοστούμια – Φωτισμοί: Ρενάτο Τζανέλλα

Πιάνο: Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης


Με τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της ΕΛΣ



Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου 32 ΤΚ 18535

Ταμείο 2104143310 – 320

ώρες ταμείου: 10.00 π.μ. – 1.00 μ.μ. και 5.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ.

 

 

Εισιτήρια: 1. στο ταμείο του θεάτρου

2. Πανεπιστημίου 39 [Στοά Πεσμαζόγλου]

3. online www.ticketsercices.gr

4. τηλεφωνική κράτηση 210 7234567

5. στην σελίδα www.dithepi.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.