Συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για μόνιμη εκεχειρία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σε συμφωνία για μια μόνιμη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας κατέληξαν η Χαμάς και το Ισραήλ, έπειτα από πενήντα ημέρες εχθροπραξιών. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι η εκεχειρία, που επιτεύχθηκε με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση, τέθηκε σε ισχύ από τις 7 το απόγευμα. Το Ισραήλ συμφώνησε επίσης να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας, προκειμένου να αρχίσει άμεσα η ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων κτιρίων.

Το Ισραήλ αποδέχτηκε την πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, επιβεβαίωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος. «Το Ισραήλ αποδέχτηκε την αιγυπτιακή πρόταση για πλήρη και χωρίς χρονικούς περιορισμούς εκεχειρία. Είχε αποδεχτεί ήδη την αιγυπτιακή πρόταση της 15ης Ιουλίου. Ανέκαθεν υποστήριζε μια άνευ όρων εκεχειρία», σημείωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του από τη Ραμάλα υπογράμμισε ότι η εκεχειρία που συμφωνήθηκε από τους Παλαιστίνιους θα πρέπει να συνοδευτεί από βοήθεια για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων κοινοτήτων.

«Ανακοινώνω ότι η παλαιστινιακή ηγεσία αποδέχτηκε την έκκληση της Αιγύπτου για μια μόνιμη εκεχειρία από τις 19:00 τοπική ώρα», είπε ο Αμπάς ευχαριστώντας το Κάιρο για τις προσπάθειες που κατέβαλε ώστε «να σταματήσει η επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και να σταματήσουν η αιματοχυσία και οι σκοτωμοί παιδιών».

Συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για μόνιμη εκεχειρία

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη να παράσχουν το συντομότερο δυνατόν, τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικά είδη και εφόδια για την ανοικοδόμηση των κτιρίων που καταστράφηκαν από τις επιθέσεις.

H κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ προβλέπει το άμεσο άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού θύλακα προκειμένου «να εισέλθει ταχέως ανθρωπιστική βοήθεια, τα μέσα και τα υλικά για την ανοικοδόμηση», ανακοίνωσε η διπλωματία της Αιγύπτου.

Η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης «την αλιεία σε απόσταση έως 6 ναυτικών μιλίων και τη συνέχιση των έμμεσων διαπραγματεύσεων (στο Κάιρο) μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με άλλα θέματα για διάστημα ενός μήνα μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Οι σειρήνες της αεράμυνας συνέχισαν να ηχούν πάντως στο νότιο Ισραήλ, ακόμη και μετά την έναρξη της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για μόνιμη εκεχειρία

Μόλις έγινε γνωστή η επίτευξη της συμφωνίας, Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον του κεντρικού και νότιου Ισραήλ, ενώ ισραηλινά αεροσκάφη ενέτειναν τις επιθέσεις τους εναντίον της Γάζας, σκοτώνοντας τρεις Παλαιστίνιους στη Ράφα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας Άσραφ αλ Κούντρα.

Εξάλλου, ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε από έναν όλμο που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της περιοχής Εσκόλ που βρίσκεται στα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ. Δύο ακόμη άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους και γιορτάζουν την επίτευξη εκεχειρίας. Πυροβολισμοί σε ένδειξη χαράς ηχούν στην πόλη της Γάζας, ενώ από τα τεμένη ακούγονταν προσευχές.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας ξεκίνησαν την 8η Ιουλίου και έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο τουλάχιστον 2.130 ανθρώπων στην πλευρά των Παλαιστινίων και 68 στην πλευρά του Ισραήλ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.