Μόραλης, Ακριθάκης, Τσαρούχης και Γαΐτης… αντιστέκονται στην κρίση, που ρίχνει τις τιμές. Στην “Αθηναΐδα” στις 8, 9 και 10 Νοεμβρίου εκτίθενται τα έργα.
To στοίχημα για τα Greek Sales του φετινού φθινοπώρου, στις 21 Νοεμβρίου, του οίκου Μπόναμς και την επομένη του Σόθμπις, είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά. Η οικονομική αβεβαιότητα επηρεάζει και την αγορά της τέχνης. “Δεν μπορούμε να κάνουμε υπολογισμούς και πλάνα”, μας λέει η Τερψιχόρη Αγγελοπούλου, από την Art Exper-tise, υπεύθυνη για το Greek Sale του Μπόναμς. Ωστόσο, επισημαίνει ότι “διαχρονικά αν το δούμε, και σε παλαιότερες οικονομικές κρίσεις, η τέχνη αποτελεί επένδυση, άρα σταθερή αξία”.
Η προσαρμογή των τιμών στην κρίση παραμένει κυρίαρχη στην τακτική του Μπόναμς. Τον τελευταίο χρόνο, που η κρίση επηρέασε και τα ποσοστά των πωλήσεων στις δημοπρασίες (63% στο ανοιξιάτικο Greek Sale), παρατηρήθηκε σταθεροποίηση των τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα. Με βάση αυτό, διαμορφώθηκαν και οι προ-εκτιμήσεις για την επικείμενη δημοπρασία. Τον περσινό Νοέμβριο ο Μπόναμς μείωσε τις τιμές κατά 20% περίπου, ποσοστό που επανέλαβε και την άνοιξη του 2011.
Οι τιμές για τη δημοπρασία της 21ης Νοεμβρίου διαμορφώθηκαν με τα εξής κριτήρια: στους καλλιτέχνες, των οποίων οι τιμές ανέβηκαν, δεν έγινε επιπλέον μείωση. Τέτοιες περιπτώσεις είναι για παράδειγμα ο Μόραλης, σταθερά ανοδικός, ο Στάμος που έχει διεθνή αγορά, ο Ακριθάκης, ο Τσαρούχης, ο Γαΐτης, του οποίου οι τιμές ανέβηκαν εν μέσω κρίσης. Το αντίθετο αποφάσισε ο Μπόναμς για τις περιπτώσεις που οι τιμές έπεσαν τον τελευταίο χρόνο. Η “Σαντορίνη” λ.χ. του Μαλέα, σε άλλη εποχή θα είχε προεκτιμηθεί στις 140.000 λίρες κι όχι στις 60.000 τώρα, όπως λέει η υπεύθυνη του Greek Sale.
Ετσι, τα πρωτεία στην επικείμενη δημοπρασία του Μπόναμς, με 150 συνολικά έργα 19ου και 20ού αιώνα, διατηρεί ο Μόραλης, του οποίου οι τιμές και η ζήτηση βρίσκονται σε άνοδο. Ενα “Ερωτικό” του έχει προεκτιμηθεί μεταξύ 295.000 και 400.000 ευρώ. Το ρεκόρ του (735.000 ευρώ), θυμίζουμε, είχε σημειωθεί στον ίδιο οίκο, για ένα “Ερωτικό” από τη συλλογή του Β. Φωτόπουλου. Ακολουθούν το μουσειακό τρίπτυχο “Περσέας και Ανδρομέδα” του Αλέκου Φασιανού (210.000 ? 290.000 ευρώ) και ένα παλιό έργο, του 1868, του Ν. Γύζη, “Ερως και ζωγράφος” (140.000 ? 200.000 ευρώ). Με την ίδια τιμή έχει προεκτιμηθεί ένα από τα ωραιότερα έργα του Greek Sale, το “Νέος προφίλ προς τα δεξιά” του Τσαρούχη, ζωγραφισμένο σε μια περίοδο (1838-39) από την οποία βγαίνουν σπανίως έργα του καλλιτέχνη σε δημοπρασίες. Η αρχική του προέλευση εντοπίζεται στη συλλογή του Ανδρέα Εμπειρίκου.
Τα έργα θα εκτεθούν στις 8, 9 και 10 Νοεμβρίου, στην “Αθηναΐδα” (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός).
ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ
dirouboula@pegasus.gr