Μελέτη για την προστασία του αρχαίου θεάτρου από τη φθορά του χρόνου, τα όμβρια ύδατα και την πτώση των βράχων.
Από τι να πρωτοφυλάξουν το αρχαίο θέατρο των Δελφών; Από τη φθορά του χρόνου και των ομβρίων υδάτων ή από την πτώση των βράχων; Η Αρχαιολογική Υπηρεσία παίρνει μέτρα και για τα δύο. Εχοντας, μάλιστα, και “έξωθεν” βοήθεια. Δύο κυρίες, το Βαρβάκειο Σχολείο μέσα από ένα δικό του μπλογκ, ένα σχολείο -όχι ελληνικό- στη Νέα Υόρκη, μία Γαλλίδα φιλόλογος και οι φίλες της συνθέτουν “αυτό το πολύχρωμο ποτάμι που δίνει τον οβολό του” μέσω του σωματείου “Διάζωμα” για τη χρηματοδότηση της μελέτης την οποία συνέταξαν η Λιάνα Χλέπα και ο Κωνσταντίνος Παπαντωνόπουλος.
Ο επικεφαλής του “Διαζώματος”, Σταύρος Μπένος, μίλησε με χαρά και υπερηφάνεια στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατά την εξέταση του θέματος (πρώτη εξέταση χρηματοδοτημένης μελέτης). Οι επεμβάσεις που θα γίνουν στο μνημείο στόχο έχουν να ανακόψουν τη φορά, θα διατηρήσουν, όμως, ιστορικές βλάβες. Κάποια ακραία εδώλια θα συμπληρωθούν, για να μην απομακρύνεται το χώμα από το σημείο στήριξής τους και θα γίνουν όσες συμπληρώσεις, ανατάξεις και πληρώσεις ρωγμών είναι αναγκαίες.
Ο τοίχος του επάνω διαζώματος θα ενισχυθεί και για να μην μπαίνουν τα νερά στο θέατρο, αλλά και για να παγιδεύονται οι πέτρες που τυχόν θα ξεφύγουν από τις “παγίδες” που έχουν στήσει οι μηχανικοί στους βράχους. Τέλος, θα γίνει πρώτη επέμβαση στον αγωγό της ορχήστρας.
Η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή διέθεσε τα αρχεία της, συνεργαζόμενη άριστα με την τοπική εφορεία. Ο κ. Μπένος ανέφερε πως το “Διάζωμα” χρηματοδοτεί τη σύνταξη 20 μελετών για αρχαία θέατρα και ελπίζει πως μέχρι το τέλος του ΕΣΠΑ θα βρεθούν χρήματα για 30 ακόμη. Το Ιδρυμα Νιάρχου χρηματοδοτεί με παρακίνηση του σωματείου ξεναγήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων σε Επίδαυρο και αρχαία Μεσσήνη, και το πρόγραμμα συνεχίζεται.
Η συντήρηση και προστασία του αρχαίου θεάτρου Νικόπολης εξετάστηκε επίσης από το συμβούλιο. Η μελέτη των Ευ. Παυλίδη και Κ. Παπαβασιλείου παρουσιάστηκε από τον έφορο αρχαιοτήτων Ηπείρου, Κωνσταντίνο Ζάχο.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαιότητας και τμήμα του σκηνικού οικοδομήματός του σώζεται σε εντυπωσιακό ύψος. Εκτός από τις άλλες εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης που θα γίνουν εδώ, θα αποκατασταθούν και κάποια κονιάματα, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία. Αναλυτική μελέτη έχει γίνει εδώ και χρόνια από Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ.