Στη Βιέννη ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος της Αιγύπτου, Ελ Μπαραντέι

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι βρίσκεται από την Κυριακή το απόγευμα στη Βιέννη όπου έφθασε προερχόμενος από το Κάιρο με πτήση των Αιγυπτιακών Αερογραμμών.

Ο Ελ Μπαραντέι έφυγε από το αεροδρόμιο της αυστριακής πρωτεύουσας από μια μυστική έξοδο, αποφεύγοντας τους δημοσιογράφους και τους φωτογράφους χωρίς να προβεί σε καμία απολύτως δήλωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, ο Ελ Μπαραντέι, πρώην διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) από το 1997 ως το 2007 και κάτοχος του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης το 2005, θα παραμείνει ως την Παρασκευή 23 Αυγούστου στη Βιέννη όπου διατηρεί κατοικία στην οποία ζουν και αρκετά μέλη της οικογένειάς του. Γραφειοκράτης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επί χρόνια, ο 71χρονος νομικός έχει γεννηθεί στο Κάιρο, έχει ζήσει όμως το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αυστρία, οπότε γνωρίζει άριστα τα της αυστριακής πρωτεύουσας.

Ο 71χρονος Ελ Μπαραντέι είχε διοριστεί στις 14 Ιουλίου αντιπρόεδρος της Αιγύπτου αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις, αλλά παραιτήθηκε στις 14 Αυγούστου μετά την αιματηρή επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας για να εκδιώξουν οπαδούς του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από δυο πλατείες του Καΐρου.

«Μου είναι δύσκολο να συνεχίσω να αναλαμβάνω την ευθύνη για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνώ και τις συνέπειες των οποίων φοβάμαι», ανέφερε ο Αιγύπτιος πολιτικός, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο Άντλι Μανσούρ, προσθέτοντας πως «δεν μπορώ να φέρω την ευθύνη ούτε για μια σταγόνα αίμα» και καταλήγοντας ότι «θεωρούσα ότι υπήρχαν ειρηνικοί τρόποι για να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση στην κοινωνία, είχαν προταθεί αποδεκτές λύσεις που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε μια εθνική ομοφωνία».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.