«Η περιβόητη παρέμβαση του κ. Μπαρόζο μπορεί να είναι στη σκέψη μόνο όποιων δεν έχουν καμία εικόνα και καμία ιδέα για το πώς λειτουργεί η πραγματικότητα στην Ευρώπη και στη διεθνή πολιτική» δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κληθείς να σχολιάσει όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για τον ρόλο του προέδρου της Κομισιόν το 2011.
«Οι συζητήσεις με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γα τη συνεργασία είχαν ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2011. Και ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Σαμαρά, την επομένη των Καννών, συμφώνησαν σε κυβερνητική συνεργασία με τη συμμετοχή του κ. Καρατζαφέρη. Και η επιλογή του πρωθυπουργού έγινε όπως έπρεπε να γίνει από τον αρχηγό της πλειοψηφίας, που ήταν ο κ. Παπανδρέου. Η πρώτη επιλογή και η δεύτερη δεν πέτυχαν, δηλαδή ο κ. Κακλαμάνης και ο κ. Πετσάλνικος, και επελέγη ο κ. Παπαδήμος τον οποίο επέλεξε ο κ. Παπανδρέου. Και δεν τον ζήτησε κανείς από την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο κ. Βενιζέλος προσερχόμενος σε εκδήλωση του συνδικαλιστικού τομέα του κόμματος.
«Φαίνεται ότι στον τόπο μας έχει χαθεί τελείως και η κοινή λογική και η στοιχειώδης μνήμη. Στις Κάννες, την πρωτοβουλία των κινήσεων την είχαν οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των δυο μεγάλων κρατών: ο κ. Σαρκοζί και η κυρία Μέρκελ. Η συνάντηση είχε διακυβερνητικό χαρακτήρα. Οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παρίσταντο και παρακολουθούσαν μια συζήτηση μεταξύ κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Δεν ήμουν συνομιλητής του κ. Μπαρόζο, ομόλογός μου ήταν ο κ. Ρεν. Ο κ. Μπαρόζο ήταν ομόλογος του κ. Παπανδρέου. Αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν έχει πει τίποτα ούτε στον κ. Παπανδρέου, διότι τον κ. Παπαδήμο τον πρότειναν πάρα πολλοί παράγοντες στην Ελλάδα. Αρκεί ναι διαβάσετε τις εφημερίδες εκείνων των ημερών» συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.
Αναφερόμενος στο θέμα του δημοψηφίσματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «το δημοψήφισμα με ερώτημα “ναι ή όχι στο ευρώ” δεν το άντεχε η χώρα. Καθ’ οδόν προς ένα δημοψήφισμα “μέσα ή έξω από το ευρώ” θα είχαν διαλυθεί οι τράπεζες, θα είχαν χαθεί οι καταθέσεις, θα είχε καταστραφεί η ελληνική οικονομία».
«Το δημοψήφισμα με ερώτημα “ναι ή όχι στο ευρώ” δεν το ήθελε κανείς, ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό. Δεν το ήθελε κανένα πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε: «Δεν υπήρχε άλλη λύση από αυτήν που τελικά εφαρμόστηκε».
Επαναφέρει το εκλογικό δίλημμα
Εν των μεταξύ, ο κ. Βενιζέλος, σε διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα σε περιφερειακά μέσα ενημέρωσης (Κεντρικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Κρήτης) επανέφερε το εκλογικό δίλημμα που θέτει τις τελευταίες ημέρες.
«Αν οι Έλληνες πολίτες θέλουν… να δημιουργηθεί στη χώρα πολιτικό πρόβλημα… ας το κάνουν, θα υποστούν τις συνέπειες, δυστυχώς θα τις υποστούμε και όλοι μας, διότι εδώ η πλειοψηφία επιβάλει την άποψή της και στη μειοψηφία και πάμε όλοι μαζί» δήλωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αμφισβήτησής του στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ύστερα από ένα άσχημο αποτέλεσμα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι στις εκλογές αυτές δεν κρίνεται εκείνος αλλά η πορεία του τόπου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε και για την κατάσταση της οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια και απάντησε ότι στο ΠΑΣΟΚ, πριν τις εκλογές του 2009, δεν γνώριζαν την ακριβή κατάσταση. «Και ότι η τότε κυβέρνηση μιλούσε για έλλειμμα 3-6% και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας προσπαθούσε να πει για διψήφιο νούμερο και τελικά απεδείχθη ότι ήταν 15,7%».
Τήρησε, επίσης, αποστάσεις από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ, το 2009, λέγοντας: «Προσωπικά, δεν έδωσα καμία προεκλογική υπόσχεση στις εκλογές του 2009. Δεν είπα ούτε ότι θα καταργήσουμε τη σύμβαση με την Cosco, ούτε ότι θα πάρουμε πίσω τον ΟΤΕ. Τίποτε απολύτως».
Ανέφερε επίσης ότι τον Ιούνιο του 2011 επιστρατεύθηκε ως υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, διότι ο κ. Παπαδήμος, που αργότερα έγινε πρωθυπουργός, δεν αποδέχθηκε τη θέση, όπως του είχε προταθεί.