Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ταινία “Κοινός Παρονομαστής”

Facebook
Twitter
LinkedIn

«Τέσσερις άγνωστοι μεταξύ τους άνδρες συναντιούνται σε ένα καφενείο και μία ζωηρή συζήτηση για τα δύο φύλα ξεκινά. Για τον κύριο Πλάτωνα (Αντωνίου) η γυναίκα εκπροσωπεί κάτι ιερό, το οποίο ενσαρκώνεται στο πρόσωπο της κόρης του.

Για τον Δημήτρη (Χαραλαμπίδης) η γυναίκα είναι το εισιτήριο για μια ήσυχη και όμορφη ζωή που του εξασφαλίζει η αρραβωνιαστικιά του. Για τον Αλέξανδρο (Δαδακαρίδης) το δεύτερο φύλο προσεγγίζεται κυρίως πλατωνικά, κι έτσι δηλώνει ερωτευμένος με μια κοπέλα που δεν έχει γνωρίσει ακόμα από κοντά. Για τον Νίκο (Κυριακίδης) όλες ανεξαιρέτως οι γυναίκες είναι δόλιες, όπως για παράδειγμα η κοπέλα με την οποία σχετίζεται και που ανακάλυψε ότι παντρεύεται. Είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, που φαινομενικά δεν μοιράζονται τίποτα κοινό. Εκτός από τον παρονομαστή που τους έχει διαφύγει, παρ’ όλο που τους απασχολεί όσο τίποτα»

Η πιο πάνω ιστορία ξετυλίγεται μέσα από την ταινία του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Σωτήρη Τσαφούλια, «Κοινός Παρονομαστής». Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης , ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, ο Ρένος Χαραλαμπίδης και ο Αντώνης Αντωνίου υποδύονται απολαυστικά τέσσερις αρχετυπικούς χαρακτήρες που αποκαλύπτονται σταδιακά μέσα από τους συμπυκνωμένους διαλόγους της ταινίας, υφαίνοντας μια ανθρωποκεντρική ιστορία παρεξηγήσεων και απολογισμών. Ο “κοινός Παρονομαστής” από 11 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται σε όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες.

«Μπορούμε να δούμε και να καταλάβουμε κάποιον για αυτό που πραγματικά είναι και όχι για αυτό που εμείς θα θέλαμε να είναι; Ο καθένας από εμάς κρίνει αρνητικά τα αλλότρια και φοράει τα δικά του προσωπεία; Αυτά και άλλα προσπαθούν να καταλάβουν μέσα από την κουβέντα τους ο κυρ Πλάτωνας, ο Δημήτρης, ο Αλέξανδρος και ο Νίκος. Σε ένα καφενείο, πίνοντας τον καφέ τους. Τον καφέ που είναι σαν τη ζωή. Πότε γλυκιά, πότε πικρή, μα ποτέ άγευστη.» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσαφούλιας.

Η ταινία γυρίστηκε το καλοκαίρι του 2013 σε μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Κωνσταντίνο λίγο έξω από το Λαύριο, η οποία βάφτηκε και εξοπλίστηκε από την αρχή για τις ανάγκες τις ταινίας.

Υπήρξε αλλαγή ηθοποιού σε βασικό χαρακτήρα της ταινίας, μόλις μία εβδομάδα πριν την πρώτη κλακέτα.

Τη διεύθυνση φωτογραφίας ανέλαβε ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες κινηματογραφιστές, ο Άρης Σταύρου (Ένα Αστείο Κορίτσι (1970), Αλαλούμ (1982), Γλυκιά Συμμορία (1983), Ο Βυσσινόκηπος (2000), Αυτή η Νύχτα Μένει (2000), El Greco (2007), Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι (2012) κ.α.).

Ο Θανάσης Παπαδόπουλος, που συμμετείχε στην ταινία, κατέχει ρεκόρ ως ο ηθοποιός με τις περισσότερες συμμετοχές σε ελληνικές ταινίες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου από την εποχή της ΦΙΝΟΣ.

Ο Θάνος Νάκος και ο Θανάσης Παπαδόπουλος, που υποδύονται δύο θαμώνες ταβλαδόρους, δεν ξέρουν και δεν έχουν παίξει πότε στη ζωή τους τάβλι. Ο Μπούμπης, ο σκύλος που εμφανίζεται στην ταινία, είναι αδέσποτος και ακόμα τριγυρνά στην περιοχή που γυρίστηκε η ταινία.

{youtube}RPilDnEOY4c{/youtube}

Ποιοι είναι οι χαρακτήρες του έργου και ποιοι ενσαρκώνουν αυτούς τους ρόλους;

ΚΥΡ ΠΛΑΤΩΝΑΣ

Ο κυρ Πλάτωνας είναι ένας άνθρωπος εξοικειωμένος με τη ζωή και το χρόνο. Σχεδόν τρεις δεκαετίες χήρος, αφιέρωσε τη ζωή του στο να είναι και πατέρας και μητέρα για τη μονάκριβη κόρη του. Έχει πάντα μια καλή κουβέντα και ένα λόγο αγάπης για το συνάνθρωπο του.

Αντώνης Αντωνίου: «Αυτό το είδος του κινηματογράφου, που έχει κέντρο τον άνθρωπο και προτάσσει την αμεσότητα και την ειλικρίνεια, είναι κάτι που πρέπει να το αγκαλιάσουμε και να το υπηρετήσουμε όλοι μας, όσο καλύτερα μπορούμε.»

ΝΙΚΟΣ

Ο Νίκος πιστεύει πως εξουσία στη ζωή είναι ο πλούτος και πως οι σχέσεις στηρίζονται στα χρήματα, το σεξ και την παρόρμηση της στιγμής. Νευρικός, ισχυρογνώμων και συχνά αγενής, η απόλαυση είναι για αυτόν η μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη. Αρπάζει τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι συνέπειες.

Βλαδίμηρος Κυριακίδης: «Εκείνο που μου τράβηξε περισσότερο το ενδιαφέρον είναι το χιούμορ που ελλοχεύει πίσω από κάθε ατάκα. Παρά την θεατρικότητα που είχε σαν σενάριο, κατάλαβα ότι αυτό μπορεί να γίνει ένα άλλο είδος κινηματογράφου.»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Δημήτρης είναι ρεαλιστής και «τετράγωνος». Πιστεύει πως ο καλύτερος τρόπος για να είναι κανείς ευτυχισμένος είναι να βάζει τον πήχη εκεί που τον φτάνει. Θεωρεί την αρραβωνιαστικιά του το εισιτήριο του για την ευτυχία: μια ήσυχη ζωούλα, χωρίς πολλές φανφάρες και χώρο για πάθη. Η γυναίκα για το Δημήτρη είναι το αποκούμπι του.

Ρένος Χαραλαμπίδης: «Είναι συναρπαστικό να συμμετέχεις σε μια ταινία που φιλοδοξεί να μπει στις ψυχές των ηρώων της. Σε μια ταινία που επιχειρεί να κάνει μια τομή στο πιο δύσκολο πράγμα της ζωής. Στον έρωτα. Μου θύμισε ένα ταξίδι, σαν να είμαστε όλοι μαζί στο ίδιο καράβι και προσπαθούμε να φτάσουμε κάπου.»

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ο Αλέξανδρος είναι ο νεότερος και πιο ρομαντικός της παρέας. Έχει τη μικρότερη εμπειρία στη ζωή, στον έρωτα και στις ανθρώπινες σχέσεις γενικά. Ο Αλέξανδρος πλησιάζει τον έρωτα περισσότερο πλατωνικά και…μέσω διαδικτύου. Πιστεύει πως μόνο η ψυχική (και όχι η σωματική) χημεία επαρκεί για μια σχέση ζωής. Προσπαθεί ανεπιτυχώς να κρύψει την ανασφάλεια και τη μοναξιά του.

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: «Η ταινία είναι ένα παραμύθι, μια κρυφή ματιά ενός άνδρα απέναντι στην γυναίκα, μέσα από τέσσερα πρότυπα. Του πατέρα, του συζύγου, του εραστή, ακόμα και της ονειρικής φαντασίωσης ενός έρωτα, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τα μέσα μαζικής δικτύωσης, που είναι και ένα φαινόμενο των καιρών μας.»


ΒΡΑΒΕΙΑ:

Η ταινία έχει βραβευτεί με τα: Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη – 9ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου, Α’ Ανδρικού για τον Αντώνη Αντωνίου, Μουσικής για τον Αντώνη Μιτζέλο και Κοινού – 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Γέφυρες, Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού για τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Καλύτερης Μουσικής για τον Αντώνη Μιτζέλο – 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου


Σενάριο – Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας

Πρωταγωνιστούν: Αντώνης Αντωνίου, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ρένος Χαραλαμπίδης, Μαρκέλλα Γιαννάτου

Παίζουν: Θανάσης Παπαδόπουλος, Θάνος Νάκος, Ηρακλής Παλάτσιος, Λίνα Γεωργουλάκου, Πέτρος Γιασεμής, Κατερίνα Βεργέτη, Μιχαλέλα Νέτη και οι μικρές Μαρκέλλα & Δέσποινα

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Άρης Σταύρου

Μοντάζ: Γιώργος Γεωργόπουλος

Μουσική: Αντώνης Μιτζέλος

Ηχοληψία: Άρης Αθανασόπουλος

Μίξη Ήχου: Κώστας Βαρυμποπιώτης

Εκτέλεση Παραγωγής: Δημήτρης Μπιρμπίλης

VFX: Αντώνης Κοτζιάς

Στο Τραγούδι των τίτλων η μοναδική Μελίνα Ασλανίδου


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.