Μπάμπης Γκολές…έφυγε ένας πραγματικός ρεμπέτης

Facebook
Twitter
LinkedIn

Αυθεντικός λαϊκός τραγουδιστής και συνεχιστής του ιδιαίτερου ρεμπέτικου στυλ ο Μπάμπης Γκολές, μία ιδιαίτερη περίπτωση στα μουσικά δρώμενα της χώρας μας, έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών.

 

Η ιδιότυπη φωνή του Μπάμπη Γκολέ, οι μοναδικές του ερμηνείες, η παρουσία του στο πάλκο και γενικώς η συμπεριφορά του δικαίως τον είχαν καταστήσει ως τον πιο πιστό καλλιτέχνη του ρεμπέτικου

Υπήρξε από τους κυριότερους εκπροσώπους της αναβίωσης του ρεμπέτικου, ενώ αποτέλεσε συνδετικό κρίκο μεταξύ του παλιού κλασικού ρεμπέτικου και του μεταγενέστερου λαϊκού τραγουδιού.

Ηταν αυτός που επανέφερε στο προσκήνιο ξεχασμένα ρεμπέτικα κι άλλα τραγούδια, τα οποία έντυνε με τη χαρακτηριστική φωνή του και το ιδιαίτερο ηχόχρωμα του μπουζουκιού του.

Η ιδιότυπη φωνή του, οι μοναδικές του ερμηνείες, η παρουσία του στο πάλκο και γενικώς η συμπεριφορά του δικαίως τον είχαν καταστήσει ως τον πιο πιστό καλλιτέχνη του ρεμπέτικου, ως τον καλλιτέχνη που ήξερε να τραγουδά τα κλασικά ρεμπέτικα τραγούδια.

Ο Μπάμπης Γκολές γεννήθηκε το 1947 στα Ταμπάχανα Πατρών, μία λαϊκή γειτονιά της αχαϊκής πρωτεύουσας, με παράδοση και προϊστορία στο ρεμπέτικο, όπου και μεγάλωσε. Ως αυτοδίδακτος μουσικός άρχισε να παίζει κιθάρα και ούτι από την ηλικία των 8 ετών κι από την ηλικία των 12 και μπουζούκι.

Το 1964, όταν ήταν 17 χρονών, έκανε την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση σε καφενείο στη συνοικία του Ταραμπούρα στην Πάτρα. Συνέχισε τις εμφανίσεις του σε μαγαζιά της Πάτρας, τη δεκαετία του ’70, με πάθος για το λαϊκό τραγούδι.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 συνυπήρξε με το συγκρότημα «Τα παιδιά από την Πάτρα», στα πρώτα βήματά τους στον χώρο της μουσικής, στο νυχτερινό κέντρο «Χάραμα» των αδελφών Οικονόμου, που βρισκόταν στην περιοχή της Οβρυάς.

Αυθεντικός ερμηνευτής του ρεμπέτικου, αναβίωνε με την τέχνη και τη μουσική του το ρεμπέτικο, όπως κανένας άλλος συνάδελφός του. Από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’80 μετακόμισε από την Πάτρα στην Αθήνα και για κάποια χρόνια στον περίφημο «Κουασιμόδο» στο Κολωνάκι, δημιουργώντας πραγματικά νέα δεδομένα για την πρωτεύουσα στο ρεμπέτικο.

Ξεχώριζε για τη δεξιοτεχνία του στο μπουζούκι και την μοναδική εκφραστική του απόδοση. Η φωνή του, που είχε σμιλευτεί τόσα χρόνια στους δρόμους του ρεμπέτικου, απέδιδε με πολύ φυσικότητα το ύφος και το ήθος του ρεπερτορίου αυτού.

{youtube}YOXn3LTEXPM{/youtube}

Βαθύς γνώστης ο ίδιος του ρεπερτορίου των 78 στροφών, ο Μπάμπης Γκολές έχει λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην παλαιά γενιά των ρεμπετών και τους νέους ρεμπέτες και έχει καταφέρει να κάνει αγαπητό αυτό το είδος του τραγουδιού στους νέους.

Επανέφερε, δε, στο προσκήνιο πολλά ξεχασμένα τραγούδια από ένα ευρύτερο μουσικό φάσμα που περιελάμβανε, εκτός από τα διάφορα είδη του ρεμπέτικου, την καντάδα και το δημοτικό τραγούδι.

Κομμάτια που είχαν ηχογραφηθεί σε λιγοστούς δίσκους 78 στροφών και είχαν χαθεί με το πέρασμα των χρόνων απέκτησαν ξανά ζωή εξαιτίας του. Το 1982 κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική του δουλειά με την ονομασία «Τσάρκα στα παλιά». Είχε γράψει δικά του τραγούδια με γνήσια λαϊκή εκφραστικότητα και ποιητική ευαισθησία, που μαρτυρούσαν την αγάπη του για τη μουσική μας παράδοση. Είχε ηχογραφήσει συνολικά περίπου 300 παλιά και νέα τραγούδια σε 25 δίσκους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.