Τα αεροδρόμια Σαντορίνης, Ρόδου, Ηρακλείου και Κέρκυρας κατατάσσονται στα δέκα χειρότερα της Ευρώπης σύμφωνα με τον ιστότοπο The Guide to Sleeping in Airports. Ελλιπής καθαριότητα, ανύπαρκτοι χώροι εστίασης, ουρές.
Υπάρχουν αεροδρόμια που είναι όαση για τους ταξιδιώτες, κι άλλα που είναι καλύτερο να τα αποφεύγει κανείς ή εάν αυτό δεν είναι δυνατόν να μένει όσο γίνεται λιγότερο. Ποια είναι αυτά; Η ιστοσελίδα αξιολόγησης The Guide to Sleeping in Airports (www.sleepinginairports.net) ζήτησε από τους χρήστες της να κάνουν μια αξιολόγηση αεροδρομίων σε ολόκληρο τον κόσμο και ανταποκρίθηκαν 26.000 άνθρωποι.
Η διπλή όψη της Σαντορίνης
Η θέα πάνω από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας
Διαφορετικά από ό,τι αφήνει να εννοηθεί το όνομα της ιστοσελίδας οι χρήστες δεν κλήθηκαν να αξιολογήσουν μόνο σε ποια αεροδρόμια μπορεί κανείς να απολαύσει έναν υπνάκο περιμένοντας την πτήσει του, αλλά να εκφράσουν τη γνώμη τους συνολικά για το αεροδρόμιο, τις προσφερόμενες ανέσεις, την καθαριότητα, το σέρβις, τις δυνατότητες για αγορές και για φαγητό. Εκείνο που είναι καταρχήν αξιοσημείωτο είναι ότι ανάμεσα στα δέκα χειρότερα, εκτός από τα αεροδρόμια που εξυπηρετούν νησιά, βρίσκονται αυτά στα οποία πετούν αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Το δεύτερο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ανάμεσα στα δέκα χειρότερα αεροδρόμια τα 4 είναι ελληνικά, κάτι που έχει προφανώς να κάνει με την καταστροφική οικονομική κατάσταση στη χώρα.
Ενώ η Σαντορίνη είναι ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς παγκοσμίως, δεν συμβαίνει το ίδιο και για το αεροδρόμιο της, που καταλαμβάνει τη δεύτερη (χειρότερη) θέση. «Μας άφησαν να περιμένουμε αιωνίως στην αίθουσα αναμονής χωρίς κλιματισμό, η ατμόσφαιρα γίνονταν όλο και πιο ηλεκτρισμένη» περιγράφει κάποιος τουρίστας την εμπειρία του, ενώ άλλοι παρατήρησαν ότι δεν υπάρχουν πολλά καθίσματα και σχεδόν καθόλου εστιατόρια. Κάποιος άλλος συνέστησε να χτιστεί από την αρχή το αεροδρόμιο.
Ρόδος, Ηράκλειο, Κέρκυρα
Την τρίτη θέση ανάμεσα στα δέκα χειρότερα αεροδρόμια της Ευρώπης καταλαμβάνει το αεροδρόμιο Διαγόρας της Ρόδου. Οι ταξιδιώτες κάνουν λόγο για ατέλειωτες ουρές, τόσο για τον έλεγχο των εισιτηρίων όσο και για τον έλεγχο ασφαλείας ακόμη και στα duty free. «Οι τουαλέτες δεν έχουν κάθισμα και χαρτί υγείας, ούτε σαπούνι και χαρτί για πλύσιμο και σκούπισμα των χεριών», περιγράφει κάποιος ταξιδιώτης. Κάποιος άλλος επισημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για να φάει ή να πιει κανείς κάτι πρόχειρο. Στην αμέσως επόμενη -τέταρτη θέση- βρίσκεται το αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης του Ηρακλείου Κρήτης. «Είναι το χειρότερο αεροδρόμιο στο οποίο έχω ποτέ βρεθεί» περιγράφει κάποιος τουρίστας τις εντυπώσεις του. «Ανίκανο προσωπικό και γελοίο σύστημα, όπου υπάρχει συνεχώς σε λειτουργία ένα σκάνερ για τις αποσκευές μας».
Την έκτη θέση καταλαμβάνει το αεροδρόμιο Ι. Καποδίστριας της Κέρκυρας. «Οι έγκλειστοι στις δικές μας φυλακές έχουν συγκριτικά πιο πολυτελείς συνθήκες υγιεινής στις τουαλέτες σε κομφόρ και σε αναψυχή από ό,τι προσφέρει αυτό το αεροδρόμιο» γράφει κάποιος τουρίστας. Σημείο κριτικής ο ελλιπής φωτισμός, οι σχεδόν ανύπαρκτοι χώροι εστίασης και αγορών καθώς και οι ατέλειωτες ουρές στις πύλες για τον έλεγχο ασφαλείας. Αντίθετα την 7η θέση ανάμεσα στα 10 καλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης καταλαμβάνει το Ελευθέριος Βενιζέλος των Αθηνών.