Της Λαμπριάνας Κυριακού
Στα μικρά θέατρα η Τέχνη δεν μετριέται με τον αριθμό των καθισμάτων ούτε με τα sold out της βδομάδας.
Η Τέχνη στους μικρούς χώρους έχει άλλο μέτρο, είναι για άλλης κουλτούρας θεατές. Απευθύνεται στους πιο απαιτητικούς και ίσως να κρίνεται και πιο αυστηρά ο καλλιτέχνης, γιατί τολμά να προσεγγίσει έργα μεγάλων συγγραφέων, με όποιο κόστος.
Αφήνοντας λοιπόν τις μεγάλες θεατρικές σκηνές, είπα αυτόν τον καιρό να δώσω έμφαση στους μικρούς θεατρικούς χώρους – αυτούς που πιο εύκολα ξεχνάμε, αλλά χωρίς υπερβολή συναντάμε τις καλύτερες θεατρικές απόπειρες δημιουργίας.
“11+1 Nύχτες =12η Νύχτα Σαιξπηρική Μουσική κωμωδία” – θέατρο Δίπυλον:
Αντάμωσα λοιπόν τον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και τον Βιτσέντζο Κορνάρο αυτές τις μέρες. Πόσο συγγενείς μου φάνηκαν. Γεννημένοι την ίδια εποχή, ο καθένας επηρεασμένος από την πολιτισμική επιρροή της χώρας του. Λες και έγραφαν σαν μακρινά ξαδέλφια. Από τον δεκαπεντασύλλαβο ανομοιοκατάληκτο ιαμβικό μέτρο του Ερωτόκριτου – στον ιαμβικό πεντάμετρο στίχο του Σαίξπηρ (σονέτα). Από την τρέλα του έρωτα στην απόγνωση του θανάτου!!
Την περασμένη βδομάδα συνάντησα τον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο θέατρο Δίπυλον. Χρόνια τώρα η σκηνοθέτιδα Ράια Μουζενίδου, έφτιαξε ένα χώρο στην καρδιά της Αθήνας – ειδικά για να φιλοξενήσει τον μεγάλο Άγγλο ποιητή και συγγραφέα. Ξέρει τον Σαίξπηρ και τον σέβεται. Έχει διεισδύσει βαθιά μέσα στα έργα του. Δεν τον παραβιάζει, δεν τον παραποιεί, γνωρίζει καλά που μπορεί να επέμβει για να δώσει το δικό της στίγμα.
Εφέτος επέλεξε την Δωδεκάτη νύχτα του Σαίξπηρ ή αλλιώς όπως είναι ο τίτλος της παράστασης “11+1 Nύχτες =12η Νύχτα Σαιξπηρική Μουσική κωμωδία”
Δεν είμαι θεατρολόγος, έχω τη ματιά του πιο δύσκολου θεατή και οφείλω να προτείνω στον θεατή ότι η συνάντηση αυτή με τον Σαίξπηρ πρέπει να γίνει για πολλούς και διάφορους λόγους.
Ας πούμε έχει καιρό να συναντήσω τόσους νέους ταλαντούχους ηθοποιούς στη ίδια σκηνή. Σώμα, ψυχή και φωνή στον ίδιο ρυθμό. Καλωδιωμένοι όλοι μεταξύ τους. Πέρα από την σκηνοθετική της σφραγίδα, εξαίρετη στο ρόλο του Κουζουλού η Ράια Μουζενίδου.
Το έργο δεν θεωρείται μιούζικαλ, έχει πρόζα, ίσως οι πιο ειδικοί στην γλώσσα τους να το πουν ΚΩΜΙΚΗ ΌΠΕΡΑ . Ωστόσο δεν παύει να έχουμε μια Μουσική Κωμωδία κάτω απ’ τη ΜΑΓΙΚΗ ΜΠΑΓΚΕΤΑ του ΣΑΙΞΠΗΡ.
Είναι μια παράσταση που αποδίδει εύκολα όλο το νόημα που θέλει να δώσει ο συγγραφέας μέσα από το έργο του.
Παίζουν: Xαρά Ασημίαν, Νίκη Γρανά, Nίκος Παρασκευόπουλος, Σπύρος Πετούσης, Γιώργος Στεφανίδης, Nικολαία Τριανταφύλλου
Θέατρο Διπυλον
(Καλογήρου Σαμουήλ 2 & Διπύλου, Κεραμεικός)
Ερωτόκριτος Studio Μαυρομιχάλη:
Το βράδυ της 20ης Ιανουαρίου στο studio Μαυρομιχάλης στα Εξάρχεια έκανε Επίσημη Πρεμιέρα ο Ερωτόκριτος σε σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα. Νέος σκηνοθέτης – γεμάτος όνειρα και φιλοδοξίες για την δουλειά του. Τολμά και ανεβάζει για δεύτερη χρονιά τον Ερωτόκριτο, αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για τις ικανότητες του!!
Η πρωτοεμφανιζόμενη Χριστίνα Γκιντώνη στο ρόλο της Αρετούσας συγκινεί και τον πιο απαιτητικό θεατή με το πηγαίο ταλέντο της.
Στο ρόλο της Νένας (Παραμάνας) η Καίτη Φίνου. Δεν σας κρύβω ότι έμεινα έκπληκτη και ενθουσιασμένη που είδα αυτήν την ηθοποιό – που αλλιώς την είχαμε μάθει – να βγάζει όλο το υποκριτικό της ταλέντο και να χειρίζεται το στίχο σαν μητρική της γλώσσα.
Ένας ακόμη ηθοποιός που δεν έμεινε απαρατήρητος είναι ο Κωνσταντίνος Τζέμος, στο ρόλο του Βασιλιά.
Ως προς το σύνολο θέλω να τονίσω, ότι ο ηθοποιός δεν θέλει μόνο υποκριτική ικανότητα για να βγάλει εις πέραν τέτοια έργα, πρέπει να νιώσει τον στίχο, να τον καταλάβει, να τον αφομοιώσει για να τον αποδώσει. Είναι από τα έργα που αν ο ηθοποιός δεν συνθλίψει τον θεατή, καλλιτεχνικά αυτοκαταστρέφεται!!
Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να προτείνεις στο κοινό ποιες παραστάσεις έχουν αξία να τις δει, αλλά αυτή η συνάντηση με τον Κορνάρο, θεωρώ είναι απαραίτητη. Όλοι γνωρίζουμε την ερωτική ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, είναι μια καλή επιλογή το κοινό να έρθει σε επαφή, με την έμμετρη μυθιστορία.
Παίζουν: Ερωτόκριτος: Στάθης Γκάτσης, Αρετούσα: Χριστίνα Γκιντώνη, Παραμάνα: Καίτη Φίνου Πολύδωροs: Σταύρος Κανελλίδης, Βασιλιάς: Κωνσταντίνος Τζέμος, Αφηγητής: Κωνσταντίνος Τσιομίδης, Kρητική Λύρα: Γιαννης Παναγακόπουλος
Studio Μαυρομιχάλη
Μαυρομιχάλη 134, Αθήνα 114 72- Τηλέφωνο 210.645 3330
Από 16 Δεκεμβρίου και κάθε Τετάρτη στις 21.00