Την απάντησή του στις επιθέσεις που δέχεται από το Βερολίνο για τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια στην ευρωζώνη έδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, σημειώνοντας ότι τα σημερινά επιτόκια δεν είναι παρά το σύμπτωμα ενός ευρύτερου προβλήματος για το οποίο φέρει ευθύνη και η ίδια Γερμανία.
Τις τελευταίες εβδομάδες η ΕΚΤ έχει δεχτεί μπαράζ επικρίσεων από τη Γερμανία για την ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί, με την κατηγορία ότι οι επιλογές της έχουν συρρικνώσει τα κέρδη των γερμανών αποταμιευτών, μισθωτών και συνταξιούχων καθώς τα επιτόκια στους λογαριασμούς τους έχουν πέσει κοντά στο μηδέν.
Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την Ευρωτράπεζα ότι είναι υπαίτια για την άνοδο του αντιμεταναστευτικού και ευρωσκεπτικιστικού κόμματος AfD.
Περνώντας στην αντεπίθεση με καθαρά μακροοικονομικά επιχειρήματα, ο κ. Ντάγκι τόνισε πως τα χαμηλά επιτόκια δεν είναι αιτία των σημερινών προβλημάτων, αλλά αποτέλεσμα της χρόνιας υπερσυσσώρευσης αποταμιεύσεων τη στιγμή που υπάρχουν λιγοστές ευκαιρίες για κερδοφόρες επενδύσεις.
Και σε αυτή την ανισορροπία η ευρωζώνη είναι «πρωταγωνιστής», είπε ο κ. Ντράγκι, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Γερμανία. «Έχουμε πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών που υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ, και η μεγαλύτερη οικονομία μας, η Γερμανία, έχει πλεόνασμα πάνω από 5% του ΑΕΠ για σχεδόν μία δεκαετία», είπε με νόημα ο κεντρικός τραπεζίτης του ευρώ.
Μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, ο κ. Ντράγκι απάντησε έμμεσα αλλά αιχμηρά και στη γραμμή του Βερολίνου να ζητά αύξηση των επιτοκίων αλλά να αρνείται να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες.
«Αυτοί που επιχειρηματολογούν για μικρότερο ρόλο της νομισματικής πολιτικής […] απαραίτητα υπονοούν ένα μεγαλύτερο ρόλο για τη δημοσιονομική πολιτική, ώστε να αυξηθεί η ζήτηση», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν το Βερολίνο θέλει μείωση των επιτοκίων θα πρέπει να δεχτεί και αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.
Περνώντας στη πολιτικό μέτωπο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ διαμήνυσε πως τα πραγματικά επιτόκια θα αυξηθούν μόνο όταν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης υλοποιήσουν τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αποφέρουν μία καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην αποταμίευση και την επένδυση.
«Για όλους αυτούς που θέλουν να δουν επιστροφή σε πιο φυσιολογικά επίπεδα επιτοκίων αυτό είναι κρίσιμο μέρος της λύσης».
Πηγή: http://www.skai.gr