Εργα με ιδιαίτερη ιστορία και ιδιαίτερη φόρτιση, ίχνη από την εποχή που πρόγονοί μας άκμαζαν στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και συναντούσαν τους ορθοδόξους άλλης καταγωγής
είναι οι εικόνες που θα παρουσιαστούν στην έκθεση που εγκαινιάζεται το Σάββατο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Τίτλος της, “Εικόνες από τις θρακικές αρχές του Εύξεινου Πόντου”.
Τη διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μελέτων (ΕΚΕΒΥΜΜ), που ανέλαβε και τη συντήρησή τους, το μουσείο, καθώς και η Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης της Σόφιας. Δύσκολο το καθήκον του επιμελητή της έκθεσης, όπως σημειώνει η Αναστασία Τούρτα, διευθύντρια του ΕΚΕΒΥΜΜ. Επρεπε να προσπαθήσει “να αφουγκραστεί την εσωτερική φωνή των έργων, να αναζητήσει τις κοινωνικές και ιστορικές παραμέτρους της εποχής της δημιουργίας τους και να παρακολουθήσει την πορεία τους στον χρόνο.
Αυτή η ερμηνευτική προσέγγιση έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού η έκθεση παρουσιάζει εικόνες που, για τον ορθόδοξο κόσμο, δεν αποτελούν απλώς έργα τέχνης, αλλά τον κατεξοχήν διάμεσο στην επικοινωνία του με το θείο και ζώσα παράδοση έως τις μέρες μας”.
Οι εικόνες επιλέχθηκαν από τις μεγάλες παραθαλάσσιες πόλεις Μεσημβρία, Βάρνα, Σωζόπολη, από τη μικρότερη Αγαθούπολη και από τα μικρότερα χωριά Βασιλικό και Μρπάσλιγιαν. Πόλεις πανάρχαιες, ιδρυμένες κυρίως από τους Ιωνες.
Από το σύνολο των εικόνων, οι 39 προέρχονται από τη Μεσημβρία, τη μόνη που διατήρησε έως τις μέρες μας 8 μεσαιωνικές εκκλησίες (από τις 22 που είχε).
Ο κατάλογος της έκθεσης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Καπόν”. Οπως αναφέρει η κ. Τούρτα, η έκθεση θα λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη έως τις 4 Μαρτίου. Κατόπιν, τμήμα της θα μεταφερθεί στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, όπου θα παρουσιαστεί Μάρτιο και Απρίλιο. Το Ιδρυμα Α.Γ. Λεβέντη χρηματοδότησε τη συντήρηση 13 εικόνων και είναι συν-χορηγός του καταλόγου της έκθεσης. Του χρόνου η Κύπρος θα έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αγγελική Κώττη
Πηγή: Έθνος