Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι ιδιώτες, υπερχρεωμένοι ή μη, αλλά και οι αδυνατούντες να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους…Του Μιχάλη Παναγιώτου.
Στην 15ετία 2000-2015 οι Τράπεζες, αφειδώς μοίραζαν πιστωτικές κάρτες και έδιναν καταναλωτικά δάνεια [ τα γνωστά ΕΟΡΤΟΔΑΝΕΙΑ,ΔΙΑΚΟΠΟΔΑΝΕΙΑ,ΔΑΝΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ και πλείστα όσα]
Υποχρέωση τους ήταν να τα αναγγέλλουν στο ΛΕΥΚΟ ΤΕΙΡΕΣΙΑ…για τι στην σύμβαση πολύ υπέγραφε ο δανειολήπτης υπήρχε μια ρήτρα πού έλεγε ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΚΑΤΑΝ.ΔΑΝΕΙΟ ή ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΙΣΤ.ΚΑΡΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.
Έτσι αν έκαναν αναγγελία δεν θα μπορούσαν να τα χορηγήσουν…και όπως καταλαβαίνεται τα κέρδη που απεκόμισα, ήταν τεσράστα, αν σκεφθείτε ότι τα επιτόκια ήταν από 15-17 και πολλές φορές και 20%.
Έτσι φτάσαμε στο σημείο πρίν από τα μνημόνια ακόμα να μην μπορούν να αποπληρώσουν….
Τότε συνεστήθησαν αρκετές ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ οι πιο πολλές συμφερόντων των Τραπεζών,οι οποίες ασκούσαν αφόρητες πιέσεις στους δανειολήπτες.
Βήμα – Βήμα λοιπόν γινόταν οι εξής ενέργειες
Υπήρχαν τά εξής 5 στάδια επικοινωνίας:¨
-Στάδιο 1: Επικοινωνία με τον δανειολήπτη.
-Στάδιο 2: Συγκέντρωση οικονομικών και άλλων πληροφοριών.
-Στάδιο 3: Αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων.
-Στάδιο 4: Πρόταση των κατάλληλων λύσεων στον δανειολήπτη. Αυτό ισχύει μόνο για τον συνεργάσιμο δανειολήπτη.
-Στάδιο 5: Διαδικασία εξέτασης ενστάσεων. Η τριμελής επιτροπή ενστάσεων , συγκροτείται από ανώτερα στελέχη της τράπεζας, ενώ η απόφαση της θα πρέπει να είναι έγγραφη και αιτιολογημένη, κάτι το οποίο κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό.
Όταν δεν απέδιδαν καρπούς οι προσπάθειες τους,προχωρούσαν στις δικαστικές ενέργειες,για την είσπραξη του λαβείν τους. 1. Έστελλαν επιστολή σε όσους είχαν υπερβείς τις 90 ημέρες και τους καλούσαν να τακτοποιήσουν την οφειλή τους.
2. Αν δεν ανταποκρινόταν ο δανειολήπτης,έστελλαν σε πρώτη φάση ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ με την οποία καλούσαν τόσο αυτόν όσο και τους τυχόν εγγυητές,να προβούν σε εξόφληση εντός τακτού χρονικού διαστήματα [περίπου 30-60 ημέρες].
3. Αν δεν υπήρχε αποτέλεσμα,προχωρούσαν στην ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΤΑΓΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ, προκειμένου να έχουν τίτλο εκτελεστό.Αυτή αν την 15η ημέρα από την κοινοποίηση της με δικαστικό επιμελητή,ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΟΥΣΕ.Εδώ έκαναν και ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ 2Η επίδοση ο δανειολήπτης δεν αντιδρούσε, με το δικαίωμα της ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ.Άν κέρδιζαν την ανακοπή,η Τράπεζα έκανε ΤΡΙΤΑΝΑΚΟΠΗ.και προχωρούσε στην αναγκαστική είσπραξη του λαβείν της.
Τι συνέβαινε τώρα εδώ υπήρχαν οι εξής περιπτώσεις:
A. Ο δανειολήπτης να ήταν άνεργος , ή , να μην είχε ΑΚΙΝΗΤΗ ή ΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, οπότε η Τράπεζα ή οι Τράπεζες, δεν μπορούσαν να πάρουν τίποτα.<<ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΕΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΜΗ ΈΧΟΝΤΟΣ>>
B. Στην περίπτωση ύπαρξης ΑΚΙΝΗΤΗΣ ή ΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ προχωρούσαν σε πρώτη φάση σε κατάσχεση.Καί αν πάλι ο δανειολήπτης δεν προχωρούσε σε διακανονισμό-ρύθμιση,τότς προχωρούσαν για την μεν ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ σε ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ…για την την ΚΙΝΗΤΗ ΣΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ…την έπαιρναν και την εκποιούσαν κοψοχρονιάς….αλλά για το υπόλοιπο πού παρέμενε συνέχιζαν τις διαδικασίες, μέχρι να εντοπίσουν οτιδήποτε άλλο.
C. Σε περίπτωση εισοδήματος από μισθό ή σύνταξη, στην μη ύπαρξη ΑΚΙΝΗΤΗΣ ή ΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, είχαν το δικαίωμα νομικά να προχωρήσουν σε ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΙΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΡΙΤΩΝ του 25% του εισοδήματος,κοινοποιώντας,με ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ την κίνηση αυτή στην πηγή του εισοδήματος.
D. Παράλληλα με την διασύνδεση του ΚΕΠΥΟ με τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ έβρισκαν τυχόν λογαριασμούς και προχωρούσαν σε κατάσταση του ποσού που έβρισκαν.
E. Εδώ ήρθε η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και καθόρισε από τον Φεβρουάριο του 2015 ,αρχικά, ακατάσχετο ποσό στον λογαριασμό το ποσό των 1.500 ευρω,το οποίο η troika, me;ivse sta 1.250 ευρώ.
Βέβαια εφ όσον ο ΔΑΝΕΙΟΛΠΗΤΗΣ ΉΤΑΝ συνεργάσιμος
Υπήρχε το πακέτο των λύσεων/ρυθμίσεων
Οι λύσεις προς τους δανειολήπτες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη και λαμβάνοντας υπόψιν ότι πρέπει να καλύψει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.
Ø Οι βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις διάρκειας μικρότερης των 2 ετών που περιλαμβάνουν κεφαλαιοποίηση ή τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, μειωμένη δόση μεγαλύτερη των οφειλόμενων τόκων, καταβολή μόνο τόκων και περίοδο χάριτος.
Ø Οι μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις διάρκειας μεγαλύτερης των 2 ετών που περιλαμβάνουν μείωση επιτοκίου, παράταση διάρκειας του δανείου, διαχωρισμό ή ακόμα και μερική διαγραφή της οφειλής και λειτουργικά αναδιάρθρωση της εταιρείας αλλά και συμφωνία ανταλλαγής χρέους με μετοχικό κεφάλαιο
Οι λύσεις οριστικής διευθέτησης που μπορεί να συνδυάζονται με παράδοση εμπράγματης εξασφάλισης προς την τράπεζα ή και οικειοθελή ρευστοποίηση στοιχείων. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εθελοντική παράδοση ή και εκποίηση ενυπόθηκου ακινήτου, διακανονισμό απαιτήσεων αλλά και ολική διαγραφή της οφειλής αν δεν υπάρχουν ρευστοποιήσιμα στοιχεία.