«Η Ιταλία στο δημοψήφισμα της Κυριακής δεν ψήφισε έξοδο από την Ευρωζώνη ή την ΕΕ. Ωστόσο, οι συνέπειες του δημοψηφίσματος θα μπορούσαν να είναι εκτεταμένες. Πρώτη εκτίμηση της Guardian.
Ο Ρέντσι ήρθε στην εξουσία υποσχόμενος ότι θα ήταν ένας μεταρρυθμιστής, ότι θα έσερνε την Ιταλία «έξω από το βάλτο» και ότι θα οικοδομούσε μια ισχυρή κεντροαριστερή πλειοψηφία και έτσι η ήττα του είναι ένα μεγάλο πλήγμα από τους ανθρώπους που πίστεψαν ότι η ήττα του σημαίνει απόρριψη της ατζέντας του.
Θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί, όπως και το Brexit και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ως μια νίκη των λαϊκιστικών δυνάμεων πάνω σε ένα παραδοσιακό κόμμα, παρότι η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη.
Μια νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση θα αναλάβει τη διακυβέρνηση και οι εκλογές το συντομότερο, θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τον επόμενο χρόνο.
Ενας λόγος για τον οποίο μερικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι το εν λόγω δημοψήφισμα ήταν σημαντικό, ήταν γιατί θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για την εκλογή του επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, ενός λαϊκιστικού κόμματος που πηγαίνει αντίθετα στο κατεστημένο και το οποίο στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να κάνει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Ιταλίας στο ευρώ.
Αλλά ακόμη και αν το Κίνημα των 5 Αστέρων μπει στο πρωθυπουργικό Μέγαρο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ιταλία θα εγκαταλείψει το ευρώ σύντομα. Για να γίνει αυτό θα απαιτούνταν συνταγματική αλλαγή και ένα άλλο δημοψήφισμα.
Ο ευρωσκεπτικισμός είναι σίγουρα σε άνοδο στην Ιταλία, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συντριπτική πολιτική σύνεση έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως σημειώνει ο Guardian οι επόμενες εκλογές στην Ιταλία θα πραγματοποιούνταν κανονικά σε 14 μήνες.
«Το πιθανότερο τώρα είναι ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα να διορίσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό -πιθανότατα από το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι- που θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το Φεβρουάριο του 2018 όταν και θα γίνουν οι εκλογές, στην ώρα τους.
Το λαϊκιστικό κίνημα των 5 Αστέρων και το αντιμεταναστευτικό κόμμα της Λίγκας του Βορρά ζητούν εκλογές εδώ και τώρα, αλλά δεν έχουν καμία εξουσία να τις επιβάλλουν.
Από την άλλη, το Forza Italia, του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι το λιγότερο πρόθυμο κόμμα για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών», γράφει και επικαλούμενο τον δημοσιογράφο Αλμπέρτο Ναρντέλι του Buzzfeed UK σημειώνει ότι το Forza Italia δεν θέλει εκλογές γιατί θα εκμηδενιστεί…
Πηγή: iefimerida.gr πρώτες εκτιμήσεις της Guardian.