Τσίπρας στις Βρυξέλλες:ΟΧι παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδος…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι τα μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και των νησιωτών δεν θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα και τους στόχους. Κάλεσε το Ταμείο να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε., σημειώνοντας πως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι πυρηνικό στοιχείο του κοινωνικού κεκτημένου της Ευρώπης.

Σημείωσε ότι κανένα κοινοβούλιο δεν θα μπορούσε να αποφασίσει για προληπτικά μέτρα μετά από 3-4 χρόνια. «Αν όμως το ΔΝΤ είναι τόσο βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να πιάσει τους στόχους των πλεονασμάτων, τότε ας βοηθήσει να μειωθούν αυτοί οι στόχοι για τα πλεονάσματα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για παράξενη αντίδραση από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αναφερόμενος στις σφοδρές επιφυλάξεις που διατύπωσε το Βερολίνο για τις εξαγγελίες του, συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι κάτι πρωτοφανές για εμάς».

«Όμως και τυπικά αυτή τη φορά προκαλεί θέμα, διότι η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος είναι θέμα της πρώτης αξιολόγησης και όχι της δεύτερης. Δεν είναι μια σοβαρή και σωστή συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα. Εγώ είμαι ήρεμος. Άλλοι εκτίθενται από αυτές τις αποφάσεις και όχι η Ελλάδα», είπε για το «πάγωμα» των μέτρων.

«Είναι σαφές ότι η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης, ενώ ζήτησε από όλες τις πλευρές να εργαστούν για να διατηρηθεί η σταθερότητας», είπε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι είναι «απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να φέρουν ξανά αυτό το διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει υποφέρει από προγράμματα λιτότητας, που οι ίδιοι έχουν παραδεχθεί ότι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί». «Θεωρώ ότι σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη, και εν όψει εκλογικών αναμετρήσεων, δεν χωράνε καπρίτσια και εκβιασμοί», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης περιέγραψε τις εξελίξεις στους ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε., κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ενώ είπε πως ήταν ομόφωνη η απόφαση του Συμβουλίου η Ε.Ε. να είναι ενεργό μέλος της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης.

Ο πρωθυπουργός είπε για το μεταναστευτικό, πως «επιβεβαιώσαμε τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής». Σημείωσε ότι εγκρίθηκε το νέο κοινό σχέδιο δράσης το οποίο συμφώνησε η Ελλάδα με την Επιτροπή για την αναβάθμιση των μηχανισμών διαχείρισης των μεταναστευικών ροών, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Πρόσθεσε πως θα υπάρξει τον πρώτο μήνα άμεση αποσυμφόρηση των camps που βρίσκονται στην ενδοχώρα.

Tags: Τσίπρας, ΔΝΤ, Βρυξέλλες

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.