Σε μια μεγαλοπρεπή τελετή παραδόθηκε στο Δημόσιο το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η παράδοση στην ελληνική κοινωνία,και στο ελληνικό δημόσιο,έγινε και με κάποιες επιφυλάξεις ,αφου ο Πρόεδρος του και ανηψιος του Σ.Νιάαρχου κ.Δρακόπουλος,δεν δίστασε να εκφράσει και καποοιους φόβους για την τύχη πολλών Ιδρυμάτων οταν περνούν στην κατοχή του δημοσίου.Η παρατήρηση αυτή έγινε παρουσία του Προεδρου της Δημοκρατίας κ.Παυλόπουλου,αλλά καί ολου του πολιτικού φάσματος της Χώρας που παρευρίσκετο εκεί.Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,στον χαιρετισμό του που ακολούθησε είπε:
”Το κράτος θα διαψεύσει τους φόβους μερίδας των πολιτών, για την παραχώρηση του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο Δημόσιο.
Είναι τεράστια η ευθύνη, η υποχρέωση και η πρόκληση για την ελληνική Πολιτεία, να διατηρηθεί η αίγλη αυτού του σημαντικού χώρου πολιτισμού, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα ανταπεξέλθουμε με επιτυχία».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την πολιτιστική αξία του χώρου, που προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες για παραγωγές διεθνούς εμβέλειας, αλλά και την στήριξη της εγχώριας πολιτιστικής παραγωγής. Το ίδρυμα Νιάρχου, «έρχεται να προσφέρει σε μια εποχή που οι περισσότεροι ήρθαν για να πάρουν», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας
Δεν έμεινε ασχολίαστο ούτε το οικονομικό ύψος της επένδυσης, καθώς για την ανέγερση του νέου Κέντρου Πολιτισμού στην Καλλιθέα, απαιτήθηκαν 617 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα για τα επόμενα πέντε χρόνια, το Ίδρυμα θα εξακολουθεί να μεριμνά οικονομικά για την λειτουργία του. «Μία ανιδιοτελής προσφορά σε συνθήκες μεγάλων αντικειμενικών δυσκολιών για την χώρα και την οικονομία της (…) σε μία εποχή που η δημόσια δαπάνη για τις πολιτιστικές υποδομές ήταν περιορισμένη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο ίδιος, εκτίμησε πως η μεταφορά της εθνικής βιβλιοθήκης θα δώσει μεγάλη ώθηση στο ερευνητικό και το μελετητικό έργο, όντας προσβάσιμο, πλέον, σε ένα μεγαλύτερο κοινό όλων των βαθμίδων.
Παρόντες πλήθος κόσμου, οι άνθρωποι του Ιδρύματος, και σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου, οι πρόεδροι της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, καθώς επίσης και οι δήμαρχοι Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Το έργο παρέδωσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Ανδρέας Δρακόπουλος, ενώ τη μεταβίβαση υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Χριστίνα Λαμπροπούλου, οικονομική διευθύντρια του Ιδρύματος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη δωρεά των τελευταίων χρόνων στο δημόσιο», ενώ τόνισε τη «μεγάλη ευθύνη για το ελληνικό δημόσιο». «Οποιαδήποτε παράλειψη δε θα είναι παράλειψη έναντι των δωρητών, αλλά έναντι του πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για την μετεγκατάσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο κ. Τσίπρας είπε πως, η μετακόμιση αυτή, ανοίγει νέους ορίζοντες και νέες δυνατότητες για την λυρική σκηνή και την προσέλκυση ενός ευρύτερου κοινού.
Το ίδρυμα θα γίνει καταφύγιο μεγάλων καλλιτεχνικών ονείρων, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να καλλιεργήσουν την σκέψη τους. Ο πολιτισμός δεν μπορεί να θεωρείται πολυτέλεια, είναι πραγματική ανάγκη αν θέλουμε να ζήσουμε σε έναν καλύτερο κόσμο, υπογράμμισε, κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός.
Το έργο έχει προσελκύσει μέχρι σήμερα 760.000 επισκέπτες. Χρειάστηκαν περί τα δέκα χρόνια για την ολοκλήρωσή του, από την πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος» Ανδρέα Δρακόπουλου και Σπύρου Νιάρχου με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος. Με την κύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο το 2009, εξασφαλίστηκε έκτοτε η απρόσκοπτη πορεία του έργου, το οποίο αφότου ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2012, ολοκληρώθηκε χωρίς καθυστέρηση.