Αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη 20 χρόνια μετά τον θάνατό της

Facebook
Twitter
LinkedIn

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στην Μελίνα Μερκούρη θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις 6 έως τις 12 Μαρτίου, με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη στις 6 Μαρτίου 1994.

Δέκα ταινίες, μερικές από τις ταινίες-ορόσημα στην φιλμογραφία της Μελίνας Μερκούρη, θα παιχτούν στο πλαίσιο του αφιερώματος. Ανάμεσά τους πολύ γνωστές όπως το «Ποτέ την Κυριακή» για την οποία διεκδίκησε το Οσκαρ και η «Φαίδρα», αλλά και κάποιες λιγότερο προβεβλημένες όπως η «Βασίλισσα του Σικάγο» και η «Δοκιμή». Από τις 10 ταινίες οι έξι είναι του Ζιλ Ντασέν και μια ,η «Ιστορία της Λίλυ» του Ροβήρου Μανθούλη αφορά την ίδια χωρίς όμως να παίζει αφού η ταινία .

Ενώ παράδειγμα από το αφιέρωμα θα απουσιάζει η πολυπαιγμένη «Στέλλα», ταινία έναρξης την Πέμπτη 6 Μαρτίου θα είναι τα «Μηχανικά πιάνα» («Los pianos mecánicos», 1965, 94΄) που σκηνοθέτησε ο Χουάν Αντόνιο Μπαρδέμ, θείος του ηθοποιού Χαβιέρ Μπαρδέμ.

Αυτή η ταινία είναι όντως μια από τις λιγότερο προβεβλημένες ταινίες της Μερκούρη η οποία στο θρυλικό Καδακές ασκεί για μια ακόμη φορά την ακαταμάχητη γοητεία της. Στις ταινίες όμως εντάσσεται και το αντιπολεμικό αριστούργημα του Καρλ Φόρμαν «Οι νικητές» στην οποάι η Μερκούρη κρατούσε ένα μικρό ρόλο.

Το αφιέρωμα γίνεται υπό την αιγίδα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, την Πρεσβεία της Ισπανίας, το  Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, το Υπουργείο Τουρισμού – Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, το Εργαστήρι Οπτικοακουστικών Μέσων του ΕΚΠΑ, και την Πρεσβεία των ΗΠΑ. Η βραδιά έναρξης θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας.

Εκτός από τις προβολές των ταινιών, το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει επίσης δυο συζητήσεις που θα γίνουν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, όπου οι ομιλητές θα στραφούν στην Μελίνα ως πρέσβειρα του πολιτισμού στο χώρο των ΜΜΕ. Στις συζητήσεις θα μιλήσουν διακεκριμένα πρόσωπα των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής.

 

Οι ταινίες του αφιερώματος

 

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται / Celui qui doit mourir (1957, 122΄ ) του Ζιλ Ντασέν.

Ποτέ την Κυριακή / Never on Sunday (1960, 91΄) του Ζ. Ντασέν

Φαίδρα / Phaedra (1962, 115΄) του Ζ. Νατσέν

Οι Νικητές / The Victors (1963, 175΄) του Καρλ Φόρμαν

Μηχανικά πιάνα / Los pianos mecánicos (1965, 94΄) του Χουάν Αντόνιο Μπαρδέμ

Στις 10.30 καλοκαίρι βράδυ / 10:30 P.M. Summer (1966, 85΄) του Ζ. Ντασέν

Η βασίλισσα του Σικάγο / Gaily, Gaily (1969, 107΄) του Nόρμαν Τζούισον

Η δοκιμή / The Rehearsal (1974, 92) του Ζ. Ντασέν

Κραυγή γυναικών / A Dream of Passion (1978, 110΄) του Ζ. Ντασέν

Η ιστορία της Λίλυ / Lilly’s Story (2002) του Ροβήρου Μανθούλη

 

Οι συζητήσεις

 

Πέμπτη 6 Μαρτίου

«Μελίνα: ο πολιτισμός στην πρώτη σελίδα»

 

Σάββατο 8 Μαρτίου

«Η Γαλλία της Μελίνας»

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.