Αναστασιάδης: Ουδέποτε υπήρξε διάσταση Αθήνας-Λευκωσίας στο Κυπριακό

Facebook
Twitter
LinkedIn

Κατηγορηματικά διέψευσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ότι υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς στο Κυπριακό. Ο ίδιος επέρριψε τις ευθύνες για το αδιέξοδο στην Άγκυρα κι εξέφρασε την ανησυχία του για την ένταση στο Αιγαίο.

Μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΙ εξήγησε: ««Ουδέν αναληθέστερον. Επιτέλους κάποια στιγμή, θα πρέπει να σοβαρευτούμε όλοι και να κατανοήσουμε ότι δεν είναι τα κουτσομπολιά που δημιουργούν πολιτική, αλλά οι συμπεριφορές. Ουδέποτε υπήρξε η οποιαδήποτε διαφορά, είτε στο Μον Πελεράν, είτε αργότερα στη Γενεύη.»

Αντίθετα, είμαστε σε πλήρη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, -όταν λέω ελληνική κυβέρνηση δεν εννοώ μόνο τον πρωθυπουργό, εννοώ και τον κ. Κοτζιά. Μπορεί οι αντιδράσεις του κ. Κοτζιά κάποια στιγμή να αναδύουν ή να δείχνουν την εικόνα ενός ανθρώπου που τάχα τοποθετείται διαφορετικά, το αντίθετο.

» Υπήρξε πάντα αγαστή συνεργασία, στενότατη συνεργασία με κοινή αντίληψη πώς θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, με πραγματισμό, αλλά και αποφασιστικότητα.»

Σχετικά με τον εάν ήταν λάθος η απόφαση της Βουλής για το «ενωτικό δημοψήφισμα», ο πρόεδρος σημείωσε ότι «δεν υπήρχε λόγος να περάσει μια ανάλογη απόφαση, η οποία είναι απλή αναφορά σε ιστορικά γεγονότα με ολιγόλεπτη αναφορά, χωρίς να σημαίνει ότι καλλιεργεί την ιδέα μιας αναλόγου πολιτικής».

Πρόσθεσε ότι «ήταν ένα σφάλμα οπωσδήποτε μέσα από μια λαϊκίστικη προσέγγιση ενός ακροδεξιού κόμματος» και πως «παρασύρθηκαν όσοι παρασύρθηκαν, ψήφισαν αλλά δεν είναι αυτό επαρκής η οποιαδήποτε δικαιολογία για τον κ. Ακιντζί να εγκαταλείψει τις συνομιλίες. Προφάσεις ζητούσε γιατί πρέπει να σας πω ότι την Παρασκευή ελήφθη η απόφαση, την Δευτέρα αντέδρασε ο κ. Ακιντζί, την ίδια μέρα είχαμε εθνικό συμβούλιο».

Ο Νίκος Αναστασιάδης, είπε για το εάν πιστεύει ότι ο κ. Ερντογάν «έβαλε φρένο» στον Ακιντζί, πως «δεν υπάρχει αμφιβολία».

Συνέχισε λέγοντας: «Δεν λέω αν είναι ο κ. Ερντογάν ή το βαθύ Κράτος ή ποιος, αλλά ξέρω ότι η πολιτική της Άγκυρας ήταν εκείνη, η οποία οδήγησε εις το σημερινό αδιέξοδο χωρίς να αποκλείω και ενδεχόμενη υποχώρηση σε φωνές, στις αρνητικές φωνές των κομμάτων της αντιπολίτευσης».

Εξέφρασε ανησυχίες για την περίοδο έως το δημοψήφισμα στην Τουρκία: «Η προσπάθεια είναι να συσπειρωθεί ή να δημιουργηθεί ένα κλίμα φανατισμού μέσα στην τουρκική κοινωνία, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους που επιδίωκε ο κ. Ερντογάν. Είναι πολύ επικίνδυνο και για την ίδια την Τουρκία, η οποία οικονομικά παρουσιάζει μια κάμψη, προβλήματα σημαντικά. Η τρομοκρατία δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα, -και γενικότερα, μετά το δημοψήφισμα υπάρχει μια αποσταθεροποίηση.

» Δηλαδή, ναι μεν φαίνεται ισχυρός ο Ερντογάν, ελέγχει την κατάσταση, αλλά κανένας δεν μπορεί να προβλέψει, τι μπορεί να συμβεί γιατί από την αντίδραση στο εσωτερικό, είτε στο στράτευμα είτε οπουδήποτε αλλού. Αλλά ας απευχόμαστε τις επικίνδυνες εξελίξεις και ας αποφύγουμε τις εκτιμήσεις.»

Ο πρόεδρος δεν θα απέκλειε ένα νέο «όχι» σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα. «Εάν ιδιαίτερα επικρατούσε ο λαϊκισμός ή αν αναδεικνύειντο κάποια στοιχεία τα οποία θα κρίνονταν ως αρνητικά ή θα μεγιστοποιείτο ο κίνδυνος από κάποιον συμβιβασμό που μπορεί να επιτύχεις», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την υποψηφιότητά του στις επόμενες προεδρικές εκλογές, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν τον απασχόλησε ποτέ και πως «σε όλη μου την πολιτική διαδρομή, αποφάσιζα όταν έπρεπε να είναι η ώρα αν θα διεκδικήσω».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.