Ένα διήμερο αφιέρωμα, στις 6 – 7 Απριλίου 2017, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου», Κουντουριώτου 18Α & Νεότητος, διοργανώνει ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας & Πολιτισμού».
Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων οι διοργανωτές: «Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από το ξημέρωμα της Παρασκευής της 21ης Απριλίου του 1967, τότε που «τα τανκς κροτάλιζαν ανατριχιαστικά..», τα τηλέφωνα ήταν κομμένα, η κυκλοφορία απαγορευμένη, οι εφημερίδες «απούσες» από τα περίπτερα και το κρατικό ραδιόφωνο μετέδιδε εμβατήρια που διέκοπταν στερεότυπα ανακοινωθέντα: λόγω της «εκρύθμου καταστάσεως ο στρατός ανέλαβεν την διακυβέρνησιν της χώρας».
Οι πρώτοι συλληφθέντες έπαιρναν την άγουσα προς την Ασφάλεια, το Γουδί ή τον Ιππόδρομο και άλλοι το δρόμο της παρανομίας. Η χώρα μετρούσε τους πρώτους νεκρούς «της εθνοσωτηρίου επαναστάσεως» και ο δρόμος για τη Γυάρο άνοιγε και πάλι.
Πενήντα χρόνια μετά, ο Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού πραγματοποιεί ένα διήμερο αφιέρωμα με την καθοριστική συμβολή καταξιωμένων ιστορικών, όχι μόνο για να ξυπνήσουν δυσάρεστες μνήμες. Ενδιαφέρει περισσότερο η αναζήτηση των στερεότυπων που συνοδεύουΑφίσαν τη μνήμη αλλά και η χρήση της μνήμης της Χούντας σήμερα. Και το κυριότερο, η ιστορική σχέση ανάμεσα στο πολιτειακό σύστημα που ανέτρεψε και το δημοκρατικό καθεστώς που ακολούθησε».
Για όλα αυτά και κάτω από τον τίτλο «Ιστορικές αποτιμήσεις για μια σκληρή επταετία» παρεμβαίνουν και συζητούν την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017, στις 8μμ, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου»: ο επίκουρος καθηγητής Θεωρίας της Ιστορίας και Ιστοριογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) Βαγγέλης Καραμανωλάκης, η διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Κούκη, και ο διδάκτωρ Ιστορίας του ΑΠΘ, Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους Γιάννης Γκλαβίνας. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζούστας.
Στο κεφάλαιο Χούντα και Πολιτισμός, ο Γιάννης Γκλαβίνας θα αναπτύξει το θέμα «Η λογοκρισία στην τέχνη και το δημόσιο λόγο την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Λογοκριτικοί μηχανισμοί και η λογική των λογοκριτών μέσα από τεκμήρια του αρχείου της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών». Λογοκριτικοί μηχανισμοί που απασχολούν και το ντοκιμαντέρ «Στοργή στο Λαό» σε σενάριο – σκηνοθεσία του Βασίλη Δούβλη που σπούδασε Λογοτεχνία και Κινηματογράφο στην Αθήνα και το ΠPOSTERαρίσι.
Το ντοκιμαντέρ «Στοργή στο Λαό», παραγωγής 2013, του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής, θα προβληθεί στον ίδιο χώρο (Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου»), στις 8μμ, την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017. Θα προλογίσει ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος του βραβευμένου αυτού ντοκιμαντέρ (βραβείο καλύτερου δημιουργικού ντοκιμαντέρ στο London Greek Film Festival), Βασίλης Δούβλης. Θέμα του η λογοκρισία στον κινηματογράφο την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα (1967-1974). Βασισμένος στο άγνωστο μέχρι τώρα αρχείο λογοκρισίας της χούντας (Γενικά Αρχεία του Κράτους, Υπουργείο Εξωτερικών, Ταινιοθήκη της Ελλάδας) εξετάζει περίπου 70 περιπτώσεις λογοκρισίας ή απαγόρευσης ελληνικών και ξένων ταινιών στα χρόνια του «απεφασίσαμεν και διατάσσομεν».