Την εκταφή της σορού του Νομπελίστα Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα ζήτησε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής, προκειμένου να εξεταστούν οι φήμες ότι μπορεί να τον δηλητηρίασαν.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ ποιητής πέθανε στο Σαντιάγο στις 23 Σεπτεμβρίου 1973, σε ηλικία 69 ετών, δώδεκα ημέρες αφότου ανέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα ο Αγκούστο Πινοσέτ.
Το πιστοποιητικό θανάτου του Πάμπλο Νερούδα αναφέρει ως αιτία θανάτου τον καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, ο πρώην οδηγός του, Μανουέλ Αράγια, δήλωσε ότι του χορηγήθηκε μία ένεση που προκάλεσε ανακοπή καρδιάς. Επίσης, ανέφερε ότι ο ποιητής λίγες ώρες πριν πεθάνει περπατούσε και μιλούσε μαζί του κανονικά.
Ο Αράγια ισχυρίζεται ότι πράκτορες χορήγησαν με ένεση δηλητήριο στον Νερούδα στο νοσοκομείο υπό τις οδηγίες του Πινοσέτ.
Δικηγόρος του Κομμουνιστικού Κόμματος, Εδουάρδο Κοντρεράς, δήλωσε ότι υπάρχουν αμφιβολίες γύρω από τον θάνατο του ποιητή. Ο Κοντρεράς αναφέρει ότι το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν ο Πάμπλο Νερούδα για τον καρκίνο του έγινε μία παυσίπονη ένεση και λίγη ώρα αργότερα πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια.
Ωστόσο, θεωρεί ότι έλαβε θανατηφόρα ένεση.
Καμία απόδειξη
Το αίτημα για εκταφή της σορού του ποιητή αναλαμβάνει ο δικηγόρος Μάριο Καρόζα, ο οποίος θα εξετάσει την φημολογία για πιθανή δολοφονία του ποιητή από τις αρχές.
Ωστόσο, το Ίδρυμα Πάμπλο Νερούδα ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι δεν υπάρχει «καμία απολύτως απόδειξη που να υπονοεί ότι ο Πάμπλο Νερούδα πέθανε από αίτια διαφορετικά του καρκίνου».
Ο Πάμπλο Νερούδα υπήρξε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής, βουλευτής και πρεσβευτής της χώρας στη Γαλλία, ενώ το 1971 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Δεν πρόκειται ωστόσο για το πρώτο αίτημα εκταφής ηγετικής φυσιογνωμίας στην Χιλή. Τον Μάιο οι Αρχές της χώρας προχώρησαν στην εκταφή του πρώην προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε σε μία προσπάθεια να εξακριβωθεί, εάν αυτοκτόνησε ή σκοτώθηκε από στρατιώτες που εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος του 1973 από τον Πινοσέτ.
Δύο μήνες αργότερα οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι ο πρώην πρόεδρος έδωσε ο ίδιος τέλος στην ζωή του.
Επίσης, στη Βενεζουέλα έγινε εκταφή της σορού του Σιμόν Μπολίβαρ, η εξέταση της οποίας όμως δεν κατέληξε σε ασφαλή συμπεράσματα.