Της Λαμπριάνας Κυριακού
Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, σοκολατάκια, δάκτυλα κυριών, μπουρέκια με αναρή, είναι μερικά από τα παραδοσιακά γλυκά που μπορεί να βρει κάποιος σ΄ ένα Χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην Κύπρο.
Υπάρχει και κάτι ακόμα, που έχει ριζώσει στην Κυπριακή παράδοση από τότε που οι Άγγλοι είχαν την κυριαρχία του Νησιού. Το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο κέικ των Βρετανών με τα αποξηραμένα φρούτα, έγινε ένα με την Κυπριακή παράδοση και ένα από τα πιο αγαπημένα κέικ των Κυπρίων τις γιορτές.
Θα σας μιλήσω για το Christmas Cake της μητέρας μου, που ομολογώ ότι, είναι από τα ωραιότερα που έχω φάει στη ζωή μου. Πρώτον γιατί χρησιμοποιεί την παραδοσιακή συνταγή και δεύτερον γιατί έχει κάποια μυστικά που κάνουν πάντοτε τα γλυκά της και τα φαγητά της να ξεχωρίζουν. Βέβαια, για να βγει ένα καλό αποτέλεσμα, δεν αρκεί μόνο η αγάπη και το μεράκι αλλά και η ποιότητα των υλικών. Η μητέρα μου λοιπόν χρησιμοποιεί, γλυκά κουταλιού τα οποία έφτιαξε η ίδια. Ακόμα και το λικέρ που ραντίζει το κέικ, σταδιακά, είναι από παραγωγή δική της. Επειδή ξέρω την σκέψη σας, θα σας πω ότι στην αγορά, σαφώς μπορείς να βρεις χειροποίητα και ποιοτικά υλικά. Δοκιμάστε το και θα δείτε ότι τα Χριστούγεννα έχουν πολλές γλυκιές παραπλανήσεις, με πολύ χαμηλές θερμίδες.
Το Κέικ φρούτων είναι ένα από τα θαύματα των Χριστουγέννων….
Υλικά
1 ποτήρι βούτυρο φυτικό
1 ποτήρι ζάχαρη μαύρη
5 αυγά
2 ½ ποτήρια αλεύρι (κοσκινισμένο)
¼ – 1/3 ποτηριού κονιάκ
1 κουταλάκι σόδα
¼ από ένα κουταλάκι γαρίφαλα
¼ από ένα κουταλάκι κανέλα
Ξύσμα ενός λεμονιού ξύσμα ενός μικρού πορτοκαλιού
¼-1/3 φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
4 νεράντζι γλυκό πράσινο
4 κομμάτια γλυκό νεράντζι τυλιχτό
4 κομμάτια γλυκό καρυδάκι
5 κομμάτια γλυκό περγαμόντο
(ή ότι άλλο γλυκό κουταλιού έχετε στο σπίτι)
½ ποτήρι κερασάκια φρουί γλασέ
3 ποτήρια φοινίκια (500 γρ.)
2- 2 ½ ποτήρια αποξηραμένα σύκα και σταφίδες
1 ¾ -2 ποτήρια καρύδια (1 κουτί)
1 ¾ ποτηριού αμύγδαλα (250 γρ.)
1 ποτήρι κονιάκ
Για το αμυγδαλωτό
3 ποτήρια αμύγδαλα ασπρισμένα, στραγγισμένα, λεπτοαλεσμένα
¾ ποτηριού ζάχαρη άχνη
8-9 κουταλιές ανθόνερο
Λίγη μαρμελάδα χρυσόμηλου
Για το γλάσο (Υπάρχουν στην αγορά έτοιμα )
4 ½ ποτήρια ζάχαρη άχνη (750 γρ.)
½ ποτήρι βούτυρο φυτικό
3-4 κουταλιές χυμό λεμονιού
5-6 κουταλιές νερό
Εκτέλεση:
Στραγγίζετε καλά τα γλυκά από το σιρόπι και τα κόβετε σε κομματάκια.
Πλένετε, καθαρίζετε και στραγγίζετε τα σταφιδάκια.
Αφαιρείτε από τα φοινίκια τα κουκούτσια και τα ψιλοκόβετε. Κόβετε τα κερασάκια σε κομματάκια. Ενώνετε σε δοχείο τα γλυκά, τις σταφίδες με τα σύκα, τα φοινίκια και τα κερασάκια. Τους ρίχνετε 1 ποτήρι κονιάκ, τα ανακατεύετε και τα σκεπάζετε με πετσέτα. Τα αφήνετε έτσι για 2 – 4 μέρες.
Την ημέρα που θα κάνετε το κέικ έχετε τα καρύδια και τα αμύγδαλα, κομμένα σε κομματάκια με μαχαίρι.
Κτυπάτε καλά το βούτυρο, και προσθέτετε κατά σειρά:
τη ζάχαρη,
ένα – ένα τα αυγά,
λίγο – λίγο το αλεύρι,
τη σόδα διαλυμένη,
το ¼-1/3 ποτηριού κονιάκ , την κανέλα, τα γαρίφαλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, και το χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού.
Ρίχνετε στα γλυκά 2 κουταλιές αλεύρι και τα αλευρώνετε. Τα ρίχνετε στο κέικ καθώς και τα αμύγδαλα και τα καρύδια και τα ανακατεύετε καλά.
Έχετε βάλει σε φόρμα ασημόχαρτο έχετε λαδώσει και αλευρώσει. Ρίχνετε μέσα το μίγμα και το απλώνετε. Το ψήνετε σε μέτριο και ήδη προθερμασμένο φούρνο 1 ώρα περίπου. Αφού ψηθεί και κρυώσει πολύ καλά το σκεπάζετε.
Για 2 έως 3 μέρες το ραντίζεται καθημερινά με κονιάκ και λικέρ της δικής σας αρεσκείας.
Όταν περάσουν 1-2 μέρες κάνετε το αμυγδαλωτό. Ρίχνετε πάνω στα αμύγδαλα τη ζάχαρη περνώντας τη από λεπτό τρυπητό, και τα ανακατεύετε να ενωθούν. Πρόσθετε σ ‘αυτά το ανθόνερο – ροδόσταγμα λίγο – λίγο, όσο σηκώσει για να γίνει πάστα σφικτή που μόλις πλάθεται. Αλείφετε το κέικ με τη μαρμελάδα και τοποθετείτε από πάνω το αμυγδαλωτό. Το βάζετε λίγο λίγο και το πιέζετε με το χέρι σας να απλώσει και να καλύψει την επιφάνεια και τα πλευρά.
Αφού περάσει 1 ½ μέρα περίπου κάνετε το γλάσο. Ρίχνετε σε δοχείο το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη (περασμένη από τρυπητό), το χυμό λεμονιού και 2-3 κουταλιές νερό. Τα ανακατεύετε αργά με μακρύ σιδερένιο κουτάλι μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέτετε κουταλιά – κουταλιά ακόμα λίγο νερό όσο σηκώσει για να γίνει ένα γλάσο σφικτό. Το βάζετε με κουτάλι λίγο λίγο πάνω στο αμυγδαλωτό, και με τη βοήθεια μαχαιριού που η μύτη του είναι στρογγυλή το απλώνετε. Όταν τελειώσετε πάλι με την άκρη του μαχαιριού δίνετε στο γλάσο ανώμαλο ακανθωτό σχήμα. (Στην αγορά υπάρχουν έτοιμα γλάσο που μπορεί θα σας βοηθήσουν να κάνετε πιο εύκολη την διακόσμηση)