Ψηφοφορία σήμερα στη Βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Με ονομαστική ψηφοφορία στις 12.30 το μεσημέρι εγκρίνεται το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που αντικαθιστά τον νόμο Κατσέλη. Την πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη και έγινε δεκτή από το προεδρείο. Την τροπολογία στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ. και Ένωση Κεντρώων, καταψηφίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και «παρών» θα δηλώσει το ΚΚΕ.Η κυβέρνηση

Μετά τη μείωση στην αντικειμενική αξία, η κυβέρνηση έφερε νομοτεχνική αλλαγή με την οποία κατεβαίνει στις 100.000 ευρώ -από 130.000 ευρώ που προβλεπόταν αρχικά- το ύψος του ληξιπρόθεσμου ορίου για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκαν εκτεταμένα στις τρεις βασικές τομές της νέας ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι καλύπτει 150.000 δικαιούχους, ήτοι το 70% των δανειοληπτών και είναι ύψους 11 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης υπογράμμισε ότι οι ευνοϊκοί όροι της ρύθμισης αποτελούν κίνητρο και για τους δανειολήπτες που οι οφειλές τους είναι λίγο παραπάνω από το όριο των 130.000 ευρώ, σημειώνοντας ότι, ακόμη και αν το δάνειο του είναι 140.000 ευρώ μπορεί να προσπαθήσει να βρει 10.000 ευρώ για να το μειώσει και να ενταχθεί στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Δραγασάκη η ρύθμιση έχει τρεις τομές:

διευρύνεται το φάσμα των δικαιούχων.
δίνεται κρατική επιχορήγηση διευκολύνοντας τους δανειολήπτες.
επιμηκύνεται μέχρι 25 χρόνια η εξόφληση του δανείου, μειώνεται το ύψος του επιτοκίου πέφτοντας στο 2% και υπάρχει δυνατότητα διαγραφής υπό προϋποθέσεις του χρέους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε την τροπολογία για την προστασία της α’ κατοικίας «βήμα επιστροφής στην κανονικότητα».

Όπως τόνισε, με την τροπολογία επιμερίζεται το κόστος ανάμεσα σε κράτος, τράπεζες και δανειολήπτες ενώ υπεραμύνθηκε της αλλαγής για τη μείωση του ύψους των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών δανείων σημειώνοντας ότι περιορίζει λίγο μόνο την περίμετρο και δεν επηρεάζει τον πολύ κόσμο.

Όπως είπε, είναι πολύ σημαντική γιατί μετά από αυτό θα έχουμε το πράσινο φως από τον SSM και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Το πρόβλημα του SSM και οποιασδήποτε στρατηγικής μείωσης των κόκκινων δανείων είναι ότι υπάρχει ρίσκο. Το καλό νέο είναι ότι το ρίσκο δεν επηρεάζει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Οι τράπεζες έχουν περάσει όλα τα “κραστ τεστ” και είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι ήταν. Ο SSM και η ΕΚΤ ζήτησαν να υπάρξει και εξέταση του δυσμενούς σεναρίου και να μην υπάρξει μεγάλο ρίσκο», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.