Ήταν ένα μεγάλο σοκ για τον κόσμο του χορού όταν πριν από δέκα χρόνια έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η διάσημη χορεύτρια και χορογράφος Πίνα Μπάους, αφήνοντας πίσω της μια βαριά κληρονομιά που διαχειρίζεται ο γιος της.
«Η Πίνα προσκαλεί» είναι ο τίτλος του εγχειρήματος αρχειοθέτησης της Pina Bausch Foundation στο Βούπερταλ – την πόλη όπου έζησε και δημιούργησε η Πίνα Μπάους από το 1973 μέχρι το θάνατό της, στις 30 Ιουνίου 2009. Χιλιάδες φωτογραφίες, βίντεο, γράμματα και έγγραφα παραγωγών για 46 παραστάσεις της διάσημης χορογράφου περιμένουν στα ντουλάπια να αρχειοθετηθούν. Το 2010 ξεκίνησε η αρχειοθέτηση σε ψηφιακή μορφή και του χρόνου τον Ιούνιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και να είναι προσβάσιμη στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τον γιο της εκλιπούσας και δημιουργό και διευθυντή του Ιδρύματος Πίνα Μπάους, Σάλομον Μπάους, στόχος είναι το αρχείο όχι μόνο να είναι προσβάσιμο στον κόσμο αλλά να «αποτελέσει και ένα σημείο ζωντανής ανταλλαγής απόψεων, σε καλλιτεχνικό αλλά και επιστημονικό επίπεδο για όλους όσους είναι περίεργοι να ανακαλύψουν την τέχνη της Πίνα Μπάους».
Την περασμένη χρονιά υπήρξαν πολλές αναταράξεις στο χοροθέατρο που για 36 χρόνια λειτουργούσε υπό τη διεύθυνση της διάσημης χορογράφου. Το Μάιο του 2017 τα ηνία ανέλαβε η Αντόλφε Μπίντερ, η οποία όμως απολύθηκε μόλις μετά από ένα χρόνο. Το καλοκαίρι του 2018 το χοροθέατρο ήταν ακέφαλο μέχρι που το Νοέμβριο ανέλαβε η Μπετίνα Βάγκνερ-Μπέργκελτ ως καλλιτεχνική διευθύντρια.
Η πόλη του Βούπερταλ έχει μεγάλα σχέδια: μέχρι το 2026 αναμένεται να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κέντρο Πίνα Μπάους, το οποίο θα φιλοξενεί το Χοροθέατρο αλλά και το Ίδρυμα. Το κόστος της επέκτασης ενός ήδη υπάρχοντος θεάτρου αναμένεται να ανέλθει στα 58 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 30 εκ. θα αναλάβει ο δήμος.
Στις 3 Οκτωβρίου και με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατό της θα υπάρξει τελετή στη μνήμη της Πίνα Μπάους στο Βούπερταλ κατά την οποία θα παρουσιαστεί η τελευταία της χορογραφία. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με τους χορευτές. Όλα αυτά υπό τον τίτλο «Μια νύχτα με την Πίνα».