Τζένη Καρέζη -12 Ιανουαρίου σαν σήμερα…Γράφει η Δήμητρα Γκουντούνα

Imagehandler
Facebook
Twitter
LinkedIn

 12 Ιανουαρίου 1934 !Ναι είναι η ημερομηνία που γεννήθηκε η Τζένη Καρέζη .Θα μπορούσα να ξεκινήσω τούτο το σημείωμα με την κλασσική φράση Τζένη Καρέζη τα ”ωραιότερα μάτια της κινηματογραφικής οθόνης” και να σταθώ στις μεγαλύτερες θεατρικές και κινηματογραφικές της επιτυχίες.

Tzenikarezi 3

Ομως θεωρώ ότι θα την αδικούσα ,αν δεν έμπαινα στις σελίδες της ιστορίας και δεν παρατηρούσα την εποχή και τα γεγονότα μιας Ελλάδας που έψαχνε σ΄ όλα τα επίπεδα να βρει τον βηματισμό της .

Τυχερή από  οικογενειακής πλευράς αφού  ο πατέρας της ήταν μαθηματικός και η μητέρα της δασκάλα και σκοπός τους ήταν ..”Μάθε παιδί μου γράμματα”

3 2

Η Τζένη Καρέζη ( Ευγενία Καρπούζη} ”ηλιοφάνηκε ”την δεκαετία του ΄50,απο  μαθήτρια ακόμη. Αρχικά,  (Γαλλική Σχολή Καλογρεών Θεσσαλονίκη) και αργότερα στην Σεν Ζοσέφ στην Αθήνα. Τη χρονιά αποφοίτησής της από την Ελληνογαλλική Σχολή το 1951 πήρε μέρος στην παράσταση της «Aντιγόνης» του Σοφοκλή που ανέβηκε στο θέατρο «ΡΕΞ» από τους τελειόφοιτους, ερμηνεύοντας τον ομώνυμο ρόλο, όπως σημειώνει το Σαν σήμερα.

Εποχή που παρέδιδε η γενιά του Μωραϊτίνη και του Ευαγγελίδη στη γενιά του Σακελλάριου του Τζαβέλα του Γεωργιάδη του Ψαθά  του Τσιφόρου. Του  μοναδικού  Νίκου Τσιφόρου   που αν ”μπεις” στην ‘‘Ομορφη Θεσσαλονίκη ‘‘ θα συναντήσεις τον Μάνο Χατζιδάκι στο ”Σουλεϊμάν” για μια τουλούπα που τα σερμπέτια  τον έκαναν να ξεχαστεί … και μια καπαρντίνα ενέχυρο για ένα εισιτήριο στη Λυρική…

Η Τζένη Καρέζη περνάει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου μαθήτευσε δίπλα στον Δημήτρη Pοντήρη, τον Άγγελο Tερζάκη, την Kατερίνα και τον Γιώργο Παππά .Αν και πολύ μεγαλύτερός της αλλά τρομερά γοητευτικός , ήταν ο πρώτος της έρωτας.

PaqppasΓιώργος Παππάς

Ο μεγάλος αυτός ηθοποιός, και σκηνοθέτης ,- από τους πιο μορφωμένους της γενιάς του-ήταν γιος του δημοσιογράφου Σπυρίδωνα Παππά και της  ποιήτριας Θεώνης Δρακοπούλου που έγινε γνωστή με το ψευδώνυμο “Μυρτιώτισσα”.
Το 1955-59 έπαιξε με επιτυχία σπουδαίους ρόλους στο Εθνικό Θέατρο: Οφηλία (Άμλετ), Κορντέλια (Βασιλιάς Ληρ), Μυρίννη (Λυσιστράτη)
Iaijjvd0bj image3Αλέκος  Σακελλάριος

Το 1955 ήρθε ο Αλέκος Σακελλάριος στη ζωή της και ο πρώτος της ρόλος στον κινηματογράφο, με την κλασσική πια ταινία ”Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο”. Ακολούθησαν τουλάχιστον 30 ταινίες .Με όλους τους μεγάλους πρωταγωνιστές της εποχής. Αλεξανδράκη, Παπαγιαννόπουλο, Ηλιόπουλο, Μαίρη Αρώνη .Την αγάπησε ο κόσμος μέσα από αυτές τις ταινίες:  ”«Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος» (1960), «Η νύφη το ’σκασε» (1962), «Τα κόκκινα φανάρια» (1963), «Δεσποινίς διευθυντής (1964), «Μια τρελή τρελή οικογένεια» (1965), «Τζένη – Τζένη» (1966), «Ένας ιππότης για τη Βασούλα» (1968), «Μια γυναίκα στην αντίσταση» (1970).

Kazakos karezi

Το 1968 θα γνωρίσει τον Κώστα Καζάκο θα μείνουν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής της. Θα αποκτήσουν έναν γιό τον Κωνσταντίνο Καζάκο που ακολούθησε τα βήματα των γονιών του . Πρωταγωνιστής σήμερα στο ελληνικό θέατρο .

3504013Κωνσταντίνος Καζάκος

 

Ο κόσμος τους λάτρεψε όταν  μαζί  οι δύο πρωταγωνιστές ” συνωμότησαν ”και αποφάσισαν ότι ήρθε η στιγμή…να ανεβάσουν 

”Το Μεγάλο μας Τσίρκο” Ανάσες οξυγόνου στην αποπνικτική ατμόσφαιρα της Χούντας -Μια παρακινδυνευμένη ιδέα και  ”συνεννόηση” μεταξύ συγγραφέα και καλλιτεχνών που την πλήρωσαν ακριβά η Καρέζη και ο Καζάκος  με τις διώξεις που υπέστησαν..

Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 22 Ιουνίου 1973 στο θέατρο «Αθήναιον»  (κτίσθηκε το 1895 -κατεδαφίσθηκε  το 2019 -ντροπή τους-)της οδού Πατησίων, που βρισκόταν απέναντι από το Πολυτεχνείο.

Athinaion katedafistike 1Το ιστορικό θέατρο ”Αθήναιον” κάτω από τις μπουλντόζες του κέρδους.

Συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης σκηνοθεσία  Κώστας Καζάκος με βοηθό τον Αρη Δαβαράκη. Σκηνικά και τα κοστούμια ήταν  του Φαίδωνα Πατρικαλάκη.

Μουσική και τα τραγούδια της παράστασης έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος και τα ερμήνευε  με την συγκλονιστική φωνή του ο Νίκος Ξυλούρης.

Τη θεατρική απόδοση του Καραγκιόζη δημιούργησε ο Ευγένιος Σπαθάρης.

Στους κύριους ρόλους Κώστας Καζάκος, Τζένη Καρέζη, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Νίκος Κούρος, Τίμος Περλέγκας  Χρήστος Καλαβρούζος.

Η Τζένη Καρέζη πέθανε 26 Ιουλίου του 1992 αφήνοντας πίσω της το ‘ιδρυμα Τζένη Καρέζη με σκοπό τη  διάδοση της ολοκληρωμένης και εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας σε χρόνιους πάσχοντες, καρκινοπαθείς .

Ο Κώστας Καζάκος  πέθανε στις 13 Σεπτεμβρίου του 2022 . Επαιζε στο Θέατρο μέχρι το τέλος ενώ είχε εκλεγεί  και βουλευτής  Επικρατείας του ΚΚΕ

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.