Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Νητσοτάκης διαπιστώθηκε «πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» και η συζήτηση επικεντρώθηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες.
Η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στη «μεταρρυθμιστική ατζέντα» και την «οικονομική πολιτική» της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνοντας πως διαπιστώνει «κοινές αντιλήψεις».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις σχέσεις των δύο χωρών σε αυτοδιοικητικό επίπεδο και τις επενδύσεις στην Ελλάδα. «Η νέα ελληνική κυβέρνηση, θα υλοποιήσει την ατζέντα ιδιωτικοποιήσεων πολύ πιο γρήγορα και αυτό σημαίνει ότι ανοίγονται επενδυτικές ευκαιρίες και για γερμανικές επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Κυρία Μέρκελ ,αναφέρθηκε επίσης, στις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το προσφυγικό υπογραμμίζοντας πως είναι αναγκαίο «να υλοποιηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και να τεθεί σε εφαρμογή όλος ο μηχανισμός».
Η καγκελάριος , αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές διαδικασίες και τα θέματα διεύρυνσης τονίζοντας τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που τρέχουν με τις βαλκανικές χώρες.
«Μιλήσαμε για τα θέματα της διεύρυνσης, δηλαδή, για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σερβίας και Μαυροβούνιου και για το μέλλον των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας», εξήγησε και πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει μια σειρά από κοινές πτυχές τις οποίες στις διμερείς μας σχέσεις θα τις επεξεργαστούμε περαιτέρω και να τις εφαρμόσουμε»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έθεσε τα ζητήματα – «αγκάθια» που επηρεάζουν τη χώρα μας (και θα μπορούσαν να συζητηθούν με την καγκελάριο της Γερμανίας, η οποία έχει ουσιαστικό τον πρώτο λόγο στην Ευρωπαϊκή Ένωση), όπως είναι η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.
«Πρώτα θα κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία ως μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και μετά θα συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε εκτενή αναφορά στο προσφυγικό σημειώνοντας πως πρέπει «να επιταχυνθεί η ροή των επιστροφών στην Τουρκία» και εστίασε στην «εξωτερική φύλαξη των συνόρων μας». Ζήτησε παράλληλα από τη ΕΕ «ενιαίους κανόνες χορήγησης ασύλου».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να «σηκώνουν το βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής». Σημείωσε δε πως είναι ανάγκη, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, να υπάρχει επιμερισμός ενώ υπογράμμισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος συμφωνεί με τις θέσεις αυτές.
Πρόσθεσε η χώρα μας προσπαθεί να επιταχύνει τις επιστροφές των μεταναστών στην Τουρκία και πως παράλληλα επιχειρεί να βελτιώσει τις συνθήκες όσων μένουν εδώ.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στην Άνγκελα Μέρκελ το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας ενώ όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε πως «υπάρχουν ελαττώματα» τα οποία «μπορούν να αμβλυνθούν με τη συμμετοχή της ΕΕ».