Τρισδιάστατη ταινία μικρού μήκους ξεναγεί τους θεατές στα μνημεία του Ιερού Βράχου κατά την αρχαιότητα. Θα ακολουθήσουν δύο ακόμη ντοκιμαντέρ
Στην ταινία που θα προβάλλεται από αύριο στο ισόγειο του Νέου Μουσείου θα παρουσιάζονται τα αρχιτεκτονήματα της Ακρόπολης κατά την προϊστορική εποχή, κατά την αρχαϊκή εποχή όπως και -κυρίως- κατά την κλασική εποχή
Το πιο καινούργιο και πιο θεαματικό επίτευγμα στον τομέα των οπτικοακουστικών, είναι, βέβαια, οι τρισδιάστατες απεικονίσεις. Τη νέα αυτή μέθοδο χρησιμοποίησε και η δική μας, πρωτοπόρα σε πολλά, Αρχαιολογική Υπηρεσία και δημιούργησε όχι μία αλλά τρεις ταινίες μικρού μήκους σε 3D για την Ακρόπολη. Πρόκειται για πολύ ενδιαφέρον υλικό, το οποίο βοηθά τον θεατή όπως και τον ειδικό επιστήμονα να αντλήσει ακριβείς πληροφορίες για το παρελθόν των σημαντικών αυτών μνημείων.
Μία από αυτές με τίτλο «Η Ακρόπολη στην αρχαιότητα» θα προβάλλεται από αυτό το Σαββατοκύριακο και κάθε Σαββατοκύριακο στο Μουσείο Ακροπόλεως. Πρόκειται για μια δεκάλεπτη ταινία στην οποία, όπως λέει στο «Εθνος» η Μαίρη Ιωαννίδου, παρουσιάζονται τα μνημεία του Ιερού Βράχου κατά την αρχαιότητα. Με όχημα την εικονική πραγματικότητα, μικροί και μεγάλοι θεατές θα κάνουν έναν «περίπατο» στην Ακρόπολη κατά τις εποχές που εκεί ανεγείρονταν και λειτουργούσαν τα μεγάλα ιερά.
Η ταινία γυρίστηκε από την Υπηρεσία Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, της οποίας η κ. Ιωαννίδου υπήρξε διευθύντρια επί σειρά ετών – εξακολουθεί μάλιστα να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της και μετά την πρόσφατη συνταξιοδότησή της. Η ίδια είχε την επιστημονική ευθύνη και των τριών ταινιών που γυρίστηκαν στο πλαίσιο προγράμματος του Γ’ ΚΠΣ.
Πρέπει να σημειώσουμε πως γενικά η ΥΣΜΑ έχει φροντίσει για την εκτεταμένη τεκμηρίωση και με φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό των μνημείων του Ιερού Βράχου. Το πολύτιμο υλικό της αξιοποιείται πολλαπλά και θα συνεχίσει να αξιοποιείται και στο μέλλον.
Η κ. Ιωαννίδου σημειώνει πως οι τρισδιάστατες παρουσιάσεις βοήθησαν εκτός των άλλων και στο να δοθεί μια εικόνα στον θεατή για το πώς ήταν τα μνημεία κατά το παρελθόν. Αυτός είναι ο πλέον πρόσφορος τρόπος για να δείξεις με ζωντάνια βασικά σημεία και θαυμαστές λεπτομέρειες από την ιστορία όπως και από την αρχιτεκτονική του κάθε κτίσματος. Στην ταινία παρουσιάζονται ναοί, ιερά και κτίσματα τα οποία υπήρχαν συγκεκριμένες περιόδους.
Στο άλλο ντοκιμαντέρ, που προς το παρόν δεν προβάλλεται, παρουσιάζεται ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, το χτίσιμο ενός αρχαίου ναού. Τέλος, το μεγαλύτερο και λεπτομερέστερο ντοκιμαντέρ αφορά στο Ερεχθείο και τις σύγχρονες αναστηλωτικές παρεμβάσεις σε αυτό. Το σενάριο για την ταινία αυτή έχει γράψει η Φανή Μαλλούχου-Τουφάνο.
Χρυσός αιώνας
Στην ταινία που θα προβάλλεται τώρα θα παρουσιάζονται τα αρχιτεκτονήματα της Ακρόπολης κατά την προϊστορική εποχή, κατά την αρχαϊκή εποχή όπως και -κυρίως- κατά την κλασική εποχή. Ο θεατής δηλαδή θα έχει πλήρη αντίληψη του τι γινόταν εκεί κατά τον χρυσό αιώνα του Περικλέους και την ακμή της δημοκρατικής Αθήνας.
Οι προβολές θα γίνονται στο ισόγειο και σκοπό έχουν να βοηθήσουν τον επισκέπτη ώστε να κατανοήσει καλύτερα τα αρχιτεκτονικά γλυπτά που εκτίθενται στο μουσείο. Θα πραγματοποιούνται δύο προβολές κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 11 π.μ. στην αγγλική γλώσσα και στις 12 το μεσημέρι στην ελληνική (συμβολικό αντίτιμο ειδικού εισιτηρίου 1 ευρώ).
Για την παρακολούθηση των προβολών από ομάδες επισκεπτών άνω των 10 ατόμων απαιτείται τηλεφωνική κράτηση από Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. έως 5 μ.μ. στο 210 9000903. Για καλύτερη λειτουργία του προγράμματος σημειώνεται πως καλύτερο θα είναι να το παρακολουθούν παιδιά από 13 ετών και άνω που είναι σε θέση να συλλάβουν κάποιες έννοιες.
Αγγελική Κώττη
Πηγή: Έθνος