Σταθερά και πάντα κατα του εμπορίου γούνας στη Χώρα μας…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Του Θέμη Δημητρακόπουλου,
συγγραφέα, πολιτικού επιστήμονα.

Επειδή προσωπικά δεν αλλάζουμε θέσεις, αξίες και στάσεις ζωής επειδή έτυχε να βρεθούμε σε μια, οποιαδήποτε, κυβερνητική θέση, θέλω να ξεκαθαρίσω πως στο ζήτημα της Γούνας και του Γουνεμπορίου παραμένω αταλάντευτα στα όσα έχω κατά καιρούς δημόσια υποστηρίξει


για την ανάγκη περιορισμού και, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και οδικό χάρτη, τελικής κατάργησης της εκτροφής γουνοφόρων ζώων και της λειτουργίας γουναράδικων στη χώρα μας.
Πράγμα που συμβαίνει σε μια σειρά από ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΕΣ ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες [Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Σλοβενία κλπ).

Μια διαδικασία που δεν μπορεί, φυσικά, να συντελεστεί από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας και προϋποθέτει στροφή σε άλλες, βιώσιμες και αειφόρες δραστηριότητες, όπως ο οικοτουρισμός, οι βιολογικές καλλιέργειες, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί κλπ.
Κανείς από εμάς, και βέβαια κι εγώ προσωπικά, δεν μιλάει για ανεργία των σημερινών γουναράδων, αλλά για σταδιακή και επωφελή για τους ίδιους αλλαγή και προσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου στην περιοχή.

Για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν άλλωστε πολιτικές επεξεργασίες του Τμήματος ΟΙκολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του Σύριζα που είχαν συμπεριληφθεί και στο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος, ήδη από το ’12.

Από αυτή την άποψη, είμαι προφανώς αντίθετος με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες υποστήριξης στον κλάδο της Γούνας, που έγιναν στην πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη, στην ομιλία του στο «Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Μακεδονία»

Και θα θυμίσω στους όποιους αρμόδιους, πως η μεν επαγγελματική δραστηριότητα γύρω από τη γούνα αφορά μερικές χιλιάδες παραγωγούς τοπικά στους νομούς Καστοριάς και Κοζάνης, ενώ το μέγα θέμα –πάνω απ’ όλα πολιτικό, πολιτισμικό και ηθικό– των Δικαιωμάτων των Ζώων αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνειδητοποιημένους πολίτες στην Ελλάδα και βέβαια δεκάδες εκατομμύρια σε όλο τον πλανήτη, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Προοδευτικού Κiνήματος για τα Δικαιώματα των Ζώων.

Και βέβαια, δεν τίθεται θέμα πως για το παγκόσμιο προοδευτικό οικολογικό κίνημα η κατάργηση του γουνεμπορίου αποτελεί σημαντική αιχμή και σημείο σύγκρουσης με τις σκουριασμένες, παλιομοδίτικες αντιλήψεις περί οικονομικής ανάπτυξης που βασίζεται στην ασύδοτη εκμέτάλλευση, τον άχρηστο βασανισμό και την κατάφωρη αγνόηση των Δικαιωμάτων των Ζώων.

Το ζήτημα των Δικαιωμάτων των Ζώων και της συνακόλοθης στάσης μας απέναντί τους, θα το ξαναπω για πολλοστή φορά, είναι ζήτημα κατ’ εξοχήν ΠΟΛΙΤΙΚΟ. Ζήτημα ασύδοτης, ανήθικης και απάνθρωπης εκμετάλλευσης του αδύναμου από τον πιο ισχυρό.

Και η Παιδεία, σε αυτό το ζήτημα έχει έναν πολύ σημαντικό και κρίισιμο ρόλο να παίξει. Μόνο οι επερχόμενες γενιές μπορούν να αλλάξουν τον ρου.
Οι δικές μας γενιές είναι πια καμένες και συμβιβασμένες με μια άθλια πραγματικότητα, σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ζώα γύρω μας.

Μένοντας λοιπόν σταθερά σε αυτή την αντίληψη και αυτό τον προσανατολισμό, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια ριζικά διαφορετική αντίληψη της σχέσης μας με τα άλλα νοήμονα και συναισθανόμενα ζώα, με τα οποία μοιραζόμαστε, κι αυτό προσωρινά, τον πλανήτη.

Αυτό τον πλανήτη που μόνο εμείς οι Homo sapiens έχουμε τη δυνατότητα και τον τρόπο να καταστρέφουμε καθημερινά, φέρνοντας όλο και πιο κοντά και τη δική μας, ηθική και βιολογική, καταστροφή.

Θέμης Δημητρακόπουλος
Συντονιστής της Ομάδας για τα Δικαιώματα των Ζώων, Τμήμα Οικολογίας-Περιβάλλοντος-Χωρικού Σχεδιασμού ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.