Ν. Ορφανός και Κ. Κάππας μιλούν για «Το Τάβλι» του Δ. Κεχαΐδη

theatro_totavli
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σε μια παραδοσιακή αυλή στην οδό Αρισταφάνους 34, στου Ψυρρή, ανεβαίνει το θεατρικό έργο «Το Τάβλι» με ήρωες τον Φώντα και τον Κόλλια.

 Οι ηθοποιοί Κώστας Κάππας και Νίκος Ορφανός μιλούν στη Μάνια Ζούση για αυτούς τους δυο συμπαθητικούς «φτωχοδιάβολους», που φτιάχνουν μια ονειροπαγίδα όπου παγιδεύονται οι ίδιοι.

Όπως τονίζει στη συνέντευξη ο Νίκος Ορφανός, το έργο σατιρίζει τη νεοελληνική νοοτροπία της επιβίωσης που καταστρέφει κάθε άμιλλα και κάθε γνήσιο αίσθημα, ωστόσο, επισημαίνει ότι οι ήρωες είναι συμπαθείς στο κοινό γιατί τελικά δεν γίνονται κακοποιοί!

 Όπως τονίζει ο Νίκος Ορφανός, το έργο φέρνει μία ανόθευτη λαϊκότητα. «Το έργο είναι πολύ συγκινητικό» λέει ο Κώστας Κάππας, ο οποίος είχε την ιδέα να ανεβάσουν το συγκεκριμένο έργο.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση 

Το κλασικό αυτό έργο της νεοελληνικής δραματουργίας, που πρωτοανέβασε στο Θέατρο Τέχνης ο Κάρολος Κουν, μεσούσης της δικτατορίας, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, αναβιώνει με μια πρωτοτυπία: η παράσταση στήνεται σε μία παραδοσιακή αυλή, όπως ακριβώς και ο τόπος στον οποίο διαδραματίζεται. 

Είναι η πρώτη φορά, που με σκηνογραφική διαμόρφωση, παρουσιάζεται σε μία αυλή παλιάς αθηναϊκής οικίας στην περιοχή του Ψυρρή, στην οδό Αριστοφάνους 34Β και κατόπιν θα περιοδεύσει σε αντίστοιχους επιλεγμένους χώρους, αυλές, πεζοδρόμους, γωνιές που σηματοδοτούν το παρελθόν μιας πόλης, κλπ. 

«Το Τάβλι» είναι μια γνήσια λαϊκή κωμωδία, μια σάτιρα της νεοελληνικής νοοτροπίας, με εκπληκτικούς διαλόγους, απίστευτα επίκαιρη, 39 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα. 

Υπόθεση του έργου:

 Ο Φώντας και ο Κόλλιας. Αρχές δεκαετίας του ’70. Στην αυλή του σπιτιού τους, ένα αυγουστιάτικο απόγευμα. Ο Φώντας είναι ταβλαδόρος. Ο Κόλλιας λαχειοπώλης. Μέσα σε ένα απόγευμα θα στήσουν την κομπίνα του αιώνα, προκειμένου να «βγουν και αυτοί επιχειρηματίες στην κοινωνία, να πιάσουν την καλή» όπως λένε. Η κομπίνα στήνεται, τινάζεται στον αέρα, ξαναστήνεται, και οι ήρωες παλεύουν με το παρελθόν, το άχαρο παρόν τους και το ελπιδοφόρο μέλλον. Μια κωμωδία χαρακτήρων, από τις ωραιότερες του νεοελληνικού Θεάτρου.

 

Συντελεστές:

 Φώντας: Νίκος Ορφανός.

Κόλλιας: Κώστας Κάππας.

 Σκηνικά-κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου.

Σκηνοθεσία: Νίκος Ορφανός – Κώστας Κάππας.

Φωτισμοί: Γιώργος Ανεστόπουλος.

Μουσική επιμέλεια: Νίκος Ορφανός.

 Μια ανεξάρτητη θεατρική παραγωγή, του Νίκου Ορφανού και του Κώστα Κάππα.

 Αριστοφάνους 34Β & Σαρρή, στην περιοχή του Ψυρρή.

 Πληροφορίες – κρατήσεις στο τηλέφωνο : 6978-979380

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.