«Ειρήνη» του Αριστοφάνη με Πέτρο Φιλιππίδη για τρεις παραστάσεις στην Κρήτη

eirini
Facebook
Twitter
LinkedIn

Επιμέλεια: Λαμπριάνα Κυριακού

Με το αντιπολεμικό έργο του Αριστοφάνη, «Ειρήνη», περιοδεύει ο Πέτρος Φιλιππίδης, αναλαμβάνοντας ο ίδιος και τη σκηνοθετική του επιμέλεια. Κάνει σταθμό στην Κρήτη, για τρεις τελευταίες παραστάσεις 27 – 28 – 29 Ιουλίου, θυμίζοντας στο θεατρόφιλο κοινό την Αριστοφανική «Ειρήνη».

Τον φτωχό αμπελουργό Τρυγαίο, ο οποίος προσπαθεί να ελευθερώσει την Ειρήνη που είναι φυλακισμένη στη Σπηλιά. Πρέπει να βιαστεί γιατί ο Πόλεμος έχει στο μεταξύ μαζέψει σε ένα τεράστιο γουδί όλες τις πόλεις-κράτη και ετοιμάζεται να τις λιώσει με το γουδοχέρι. Μετά από πολλές περιπέτειες, ο Τρυγαίος καταφέρνει να ελευθερώσει την Ειρήνη, αλλά ενώ όλοι την καλωσορίζουν με ενθουσιασμό, αυτή σωπαίνει και δεν μιλά σε κανέναν, γιατί είναι πολύ πικραμένη με τους ανθρώπους που την παραμελούν, καθώς επιδιώκουν να πλουτίσουν από τον πόλεμο. Ο Τρυγαίος την παρακαλεί να συγχωρέσει τους ανθρώπους και να τους δώσει άλλη μια ευκαιρία να συμμορφωθούν. Η Ειρήνη δέχεται, και η παράσταση κλείνει με ένα μεγάλο πανηγύρι.

Άποψη Πέτρου Φιλιππίδη για το έργο : «H “Ειρήνη” γίνεται επίκαιρη όσο ποτέ στην Ελλάδα τού σήμερα και ο θεατής θα διαπιστώσει, ίσως με θλίψη ότι, παρόλο που πέρασαν τόσοι αιώνες, τα κίνητρα και οι λανθασμένες επιλογές των ανθρώπων είναι κοινά και διαχρονικά και ίσως η Ειρήνη… είχε δίκιο για τη στάση που κράτησε μέσω του Αριστοφάνη».


Παίζουν οι Ηθοποιοί:  Άγγελος Μπούρας, Άρης Πλασκοβίτης, Γιάννης Δεγαΐτης, Γιώργος Γαλίτης, Δημήτρης Δεγαϊτης, Ίρις Παπαϊωάννου-Ντεκώ, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Λευτέρης Ελευθερίου, Ορέστης Τζιόβας, Πάνος Σταθακόπουλος, Πέτρος Φιλιππίδης , Σπύρος Παππάς, Σταύρος Σβήγκος, Τάκης Παπαματθαίου, Τάσος Ιορδανίδης, Υακίνθη Μετζικώφ,

Χορός Γεωργών: Δημήτρης Βογιατζής, Θοδωρής Μπουζικάκος, Μανώλης Χουρδάκης, Χάρης Μαυρουδής, Σπύρος Παππάς, Χρήστος Συριώτης, Σταύρος Σβήγκος, Αντώνης Αντωνάκος, Δημήτρης Σαμόλης, Πέτρος Γεωργοπάλης, Χρήστος Σιμαρδάνης, Χριστίνα-Ιουστίνα Αρχοντή 

 Συντελεστές  Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης.

Δραματουργική επεξεργασία: Πέτρος Φιλιππίδης, Γιώργος Γαλίτης, Γιώργος Λέφας.

Σκηνικά: Γιάννης Κόττης.

Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ.

Μουσική: Μίνως Μάτσας. Χορογραφία: Ελπίδα Νίνου

Σχεδιασμός φωτισμών: Ελευθερία Ντεκώ.

Βοηθός σκηνοθέτη: Άγγελος Μπούρας.

Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.