Το νέο πρόσωπο του spiderman

spiderman2
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μισός Αφρικανός – μισός Λατίνος είναι ο νέος Spiderman, ο πασίγνωστος ήρωας κόμιξ της Marvel, που έρχεται τώρα να αντικαταστήσει το νεαρό

Peter Parker. Σε ένα από τα τελευταία τεύχη της εικονογραφημένης περιπέτειας του, ο άλλοτε τιμωρός του υποκόσμου της Νέας Υόρκης πεθαίνει, έπειτα από μια κρίσιμη μάχη με τον «κακό», Green Goblin. Αλλά επειδή ζωή χωρίς τον «άνθρωπο – αράχνη» δεν μπορεί να υπάρξει, τουλάχιστον όχι στον κόσμο της 9ης τέχνης, ο Miles Morales αποφασίζει να φορέσει εκείνος τη στολή του υπερήρωα και να συνεχίσει το έργο του γλυκύτατου, πλην εκλιπόντα πλέον Parker.

Όλα αυτά, ίσως να ενδιέφεραν μονάχα τους φανατικούς αναγνώστες των κόμιξ, αν δεν υπήρχε μια σημαντική λεπτομέρεια, στην οποία αξίζει κανείς να αναφερθεί: Δεν είναι πλέον απαραίτητο να είναι κάποιος λευκός για να αναλάβει το ρόλο του Spiderman. Τώρα πια όλοι, ανεξάρτητα από την εθνικότητα τους και βεβαίως από το χρώμα της επιδερμίδας τους, έχουν την ευκαιρία «να σώσουν τον κόσμο» ή τουλάχιστον να προσπαθήσουν γι’αυτό. Μπορεί στον (αμερικάνικο) κινηματογράφο το δικαίωμα αυτό να έχει κερδηθεί εδώ και χρόνια, αλλά σε ότι αφορά τα αμερικάνικα κόμιξ είναι η πρώτη φορά, που ένας τόσο δημοφιλής υπερήρωας, εκτός από τη δύναμη του μπορεί να επιδεικνύει, χωρίς φόβο, και την πολυπολιτισμική του ταυτότητα.

Έτσι, ο νεαρός Miles Morales – μισός Αφρικανός και μισός Λατίνος από καταγωγής – βγάζει την κουκούλα του Spiderman και αποκαλύπτει το σκουρόχρωμο πρόσωπο του σε χιλιάδες αναγνώστες. Ο ίδιος ζει μαζί με τους γονείς του στο πολιτισμικό «χωνευτήρι» του Brooklyn της Νέας Υόρκης. Εκεί μένει, εκεί κοιμάται ή μάλλον εκεί ξαγρυπνά πολεμώντας το έγκλημα, υπερασπιζόμενος ταυτόχρονα την αξία και τη σημασία της διαφορετικότητας των πολιτισμών. «Με αυτό το κόμικ θέλαμε στην πραγματικότητα να κάνουμε μια δήλωση για τον 21ο αιώνα», λέει ο διευθυντής εκδόσεων της Marvel, Axel Alonso. Ο ίδιος, έχει μητέρα Αγγλίδα και Πατέρα Μεξικάνο και προφανώς αισθάνεται συγκίνηση που ένας ήρωας – πρότυπο για εκατομμύρια ανθρώπους, φέρει (όπως και εκείνος) μια πολυπολιτισμική ταυτότητα. Ο Alonso παραδέχεται ότι έκλαψε από χαρά την ημέρα που ο Μπάρακ Ομπάμα (ο οποίος σήμερα έχει γενέθλια) εξελέγη πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο προϊστάμενος των εκδόσεων της Marvel φαίνεται να ξέρει λοιπόν από πρώτο χέρι πόσο σημαντικό είναι να μπορεί κανείς να αντλήσει δύναμη από την επιτυχία κάποιου, τόσο στον πραγματικό όσο και στο φανταστικό κόσμο. «Πολλοί νέοι αναγνώστες θα συνδεθούν συναισθηματικά με τον ήρωα, βλέποντας το καινούριο πρόσωπο του», λέει και συνεχίζει «αυτή η έκδοση του Spiderman αντικατοπτρίζει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά μας».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.