Κινηματογραφικά Νέα, μέσα στη ζέστη του Αυγούστου

i_gynaika_me_tin_leopardali
Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Κωστούλα Τωμαδάκη


Αυγουστιάτικες νύχτες με φεγγάρι μέσα στα θερινά τα σινεμά με μαγικές επανεκδόσεις όπως η αξεπέραστη κωμωδία του σημαντικού


Αμερικανού σκηνοθέτη Χάουαρντ Χοκς.  «Η Γυναίκα με τη Λεοπάρδαλη» μπορεί να μην εκτιμήθηκε στην εποχή της αλλά τώρα θεωρείται κλασική. Με την Κάθριν Χέμπορν και τον Κάρι Γκραντ να κάνουν άνω κάτω τη σκηνή… παρουσία της λεοπάρδαλης.

«Ένας μικρός Παράδεισος», αξίζει στην Κέιτ Χάντσον που συνδυάζει το γέλιο με το κλάμα στη τρυφερή ταινία της Νικόλ Κασέλ.

«Μιναρέδες στη Νέα Υόρκη», η εμπορική υπερπαραγωγή από την Τουρκία ποντάρει στον εντυπωσιασμό αλλά χάνει στην ουσία.

Και μη ξεχνάτε τα θερινά τα σινεμά! Μια βόλτα σαν δροσερή βουτιά

σε ταινίες που αγαπήσαμε , σε ηθοποιούς που λατρέψαμε, σε μουσικές που χορέψαμε , στις καλοκαιρινές μας αναμνήσεις !

Καλό Δεκαπενταύγουστο σε όλους σας!


Η Γυναίκα με τη Λεοπάρδαλη(1938)

του Χάουαρντ Χοκς

με τους Κάθριν Χέμπορν, Κάρι Γκραντ

{youtube}n9uUJQRzh4k{/youtube}

η ιστορία: o Nτέιβιντ Χάξλει είναι ένας κλασικός ,αφηρημένος επιστήμονας παλαιοντολόγος, που χρόνια συναρμολογεί τον σκελετό ενός βροντόσαυρου στο μουσείο που εργάζεται. Έχει σχεδόν τελειώσει το έργο του , μόνο που του λείπει ένα τελευταίο κόκκαλο.

Ταυτόχρονα , το μουσείο του περνά οικονομικές δυσκολίες και ο ίδιος ετοιμάζεται να παντρευτεί την αυστηρή συνάδελφο του Άλις.

Γι, αυτό ο Ντέιβιντ αποφασίζει να συναντήσει μια πολύ πλούσια κυρία της υψηλής κοινωνίας, την κυρία Ράντομ, τη νεαρή και όμορφη Σούζαν , η οποία είναι το αντίθετο από αυτόν: γεμάτη τρέλα, ζωντάνια και αυθορμητισμό , η καλοαναθρεμμένη πλούσια κόρη έχει μάθει να κάνει ότι της έρθει στο κεφάλι και παρασέρνει τον Ντέιβιντ στα δικά της καπρίτσια. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Σούζαν μόλις έχει παραλάβει από το εξωτερικό ένα πολύ εξωτικό κατοικίδιο: μια εξημερωμένη λεοπάρδαλη! Η Σούζαν επιστρατεύει τη βοήθεια του Ντέιβιντ για να παραδώσει την παιχνιδιάρα λεοπάρδαλη στη θεία της και όλα μπλέκονται σε μια τρελή και απίστευτα κωμική κατάσταση, που περιλαμβάνει τη λεοπάρδαλη, την πλούσια θεία, το κόκκαλο και ..φυσικά τον έρωτα, καθώς η χημεία ανάμεσα στους δυο διαφορετικούς νέους, τη Σούζαν και τον Ντέιβιντ , θα είναι εκρηκτική!


Η άποψη μας: η ιστορία του μύωπα παλαιοντολόγου , που ψάχνει να βρει το τελευταίο κόκκαλο του βροντόσαυρου και βρίσκει τον έρωτα στο πρόσωπο της ατίθασης και σπιρτόζας νεαρής κοπέλας στα χέρια του Χάουαρντ Χοκς μεταμορφώνεται σε ένα κομψοτέχνημα.

Με τα χρόνια, η ταινία αποκτά όλο και μεγαλύτερη φήμη και το 1990 επιλέχτηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσο για συντήρηση και φύλαξη στο Εθνικό Κινηματογραφικό αρχείο , ως πολιτιστική κληρονομιά.

Πρωτοποριακή, σχεδόν σουρεαλιστική, αυτή η πανέξυπνη , πανέμορφη κωμωδία —χαρακτηριστικό παράδειγμα της screwball comedy που περιλαμβάνει ερωτικά μπερδέματα στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας – αποδείχτηκε ότι ήταν πιο μπροστά από την εποχή της.

O Κάρι Γκραντ ερμηνεύει υποδειγματικά τον αφελή, καλοκάγαθο μύωπα επιστήμονα ενώ η Κάθριν Χέμπορν με τον αέρα της μεγάλης σταρ ερμηνεύει ανεπανάληπτα το κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο που στο τέλος παρασύρει το άκαμπτο αρσενικό..σε ένα αστικό διαμέρισμα παρουσία της εξημερωμένης λεοπάρδαλης.

Ο Χάουαρντ Χοκς σκηνοθέτης επικών ταινιών και αναμφισβήτητο κεφάλαιο της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας ξεδιπλώνει το αστείρευτο ταλέντο του και υπογράφει ένα πραγματικό αριστούργημα. .Η γρήγορη αλλαγή σκηνών, οι έξυπνοι διάλογοι με τα επιτυχημένα λογοπαίγνια να πέφτουν βροχή , η ακρίβεια αλλά κυρίως το στιλ της θα μείνουν αλησμόνητα στην ιστορία του σινεμά.


γκρο πλαν: στις ξεκαρδιστικές, σουρεαλιστικές σκηνές του Κάρι Γκραντ με τη λεοπάρδαλη. στο αξεπέραστο στιλ της Κάθριν Χέμπορν.


Ένας μικρός Παράδεισος

της Νικόλ Κασέλ

με τους Κέιτ Χάντσον, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ

{youtube}lhzGVhNVp3o{/youtube}

η ιστορία: Μια νεαρή γυναίκα, η οποία πάσχει από καρκίνο ,πρέπει να αποδεχτεί την πραγματικότητα της αρρώστιας της και να επιτρέψει στον εαυτό της να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Στο πλευρό της ο ογκολόγος της

θα την βοηθήσει να συνειδητοποιήσει πως καμιά φορά η αγάπη μπορεί να είναι πιο τρομακτική από το θάνατο.


η άποψη μας: η ταινία περιγράφει την αντίστροφη πορεία της Μάρλε`ι,` μιας πληθωρικής καλόκαρδης γυναίκας που ενώ γιορτάζει την προαγωγή στη δουλειά της μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο..Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα ..αφού πρέπει να διαχειριστεί το προσωπικό της δράμα αλλά και τις αντιδράσεις των γονιών και των φίλων της.

Αυτό που κάνει την ταινία να ξεχωρίζει είναι η ευαισθησία της Νικόλ Κασέλ στο χειρισμό του θέματος και η αξιοποίηση στο έπακρο των ηρώων της με πρώτη την Κέιτ Χάντσον που δίνει τον καλύτερο της εαυτό.


γκροπλαν: στους δεύτερους ρόλους: η ώριμη ερμηνεία της Κάθι Μπέιτς στο ρόλο της υπερπροστατευτικής και υπερευαίσθητης μάνας της Μάρλε`ι`. Το χιούμορ της Λούσι Παντς που υποδύεται τη φίλη της Χάντσον.

Αστεία και δραματική με ολοκληρωμένους χαρακτήρες σε παρασύρει εύκολα χωρίς να πλασάρεται ως καινοτομία του είδους


Μιναρέδες στη Νέα Υόρκη

του Μαχσούν Κιρμιζιγκούλ

με τους Χαλούκ Μπίλκινερ,Ντάνι Γκλόβερ

{youtube}JRjecUcdaQc{/youtube}

η ιστορία: Δυο πράκτορες της τουρκικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Φιράτ και ο Ακάρ ,παρακολουθούν τις κινήσεις μιας ομάδας τρομοκρατών. Μετά από μια αιματηρή σύγκρουση, η αστυνομία δεν καταφέρνει να συλλάβει τον αρχηγό των τρομοκρατών που ακούει στο όνομα “Dejjal“(Αντίχριστος).Στην πορεία αποκαλύπτεται ότι το πραγματικό όνομα του Dijjal,είναι Χασί Γκούμους και πολύ άμεσα η Ιντερπόλ εκδίδει ένταλμα σύλληψης του.

Λίγο αργότερα, στη Νέα Υόρκη, μία ομάδα του FBI με αρχηγό τον πράκτορα Μπέκερ εισβάλλει στο διαμέρισμα του φαινομενικά διανοούμενου Μουσουλμάνου Χασί Γκούμους. Οι Φιράτ και Ακάρ καταφτάνουν άμεσα για να τον μεταφέρουν στην Τουρκία.

Καθώς όμως κατευθύνονται προς το αεροδρόμιο JFK,πέφτουν σε ενέδρα μιας ομάδας μασκοφόρων, της οποίας ηγείται ο στενός φίλος του Γκούμους, Μάρκους. Όταν ο Χασί εξαφανίζεται και οι δυο αντιτρομοκρατικοί πράκτορες αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, για να ανακαλύψουν στην πορεία ότι ο Χασί είναι πολλά παραπάνω από ότι φανταζόταν αρχικά.


η άποψη μας: Τούρκικη υπερπαραγωγή με αντιτρομοκρατική ίντριγκα και γυρίσματα σε Κωνσταντινούπολη και Νέα Υόρκη.

Η τουρκική αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει πληροφορίες για έναν αρχιτρομοκράτη και τον παρακολουθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Τελικά, ο Χασί, συλλαμβάνεται στη Νέα Υόρκη από δυο πράκτορες και μεταφέρεται με ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη.

“Το Κοράνι διδάσκει την αγάπη ,την ειρήνη και την ελευθερία της επιλογής “,είναι το μήνυμα που καμουφλάρεται πίσω από ατέλειωτα κυνηγητά –με τη συμβολή των αμερικανικών συνεργείων για τις σκηνές δράσης —και βαρύγδουπους διαλόγους. Διδακτικό, τηλεοπτικής αισθητικής και φιλοτουρκικής προσέγγισης.


γκρο πλαν: το πλάνο –`σκούπα` μέσα στην Αγιά –Σοφιά μας προκαλεί θλίψη…    

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.