Ντίνος Καρύδης «Η κρίση είναι ηθική περισσότερο παρά οικονομική»

karisdis
Facebook
Twitter
LinkedIn


της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου

Ο καταξιωμένος ηθοποιός ανοίγει την ψυχή του σήμερα  ξετυλίγοντας άγνωστες στο κοινό πτυχές της ζωής του. Άλλοτε μιλάει θυμωμένα, άλλοτε οργισμένα, άλλοτε σαν χαζομπαμπάς ή σαν πρωτοεμφανιζόμενος ηθοποιός, ή ακόμη σαν αγανακτισμένος και σαν συνειδητοποιημένος πολίτης που πονά πολύ αυτή τη χώρα…

Για την κρίση που βιώνουμε και έχει επηρεάσει όλους μας, έπειτα από ώριμη σκέψη ο Ντίνος Καρύδης καταθέτει:

«Ο λαός μας έχει περάσει πολύ δυσκολότερες στιγμές από τη σημερινή. Κι όμως, μπόρεσε όχι μόνο να επιβιώσει , αλλά και να μεγαλουργήσει. Αυτό βέβαια συνέβη όποτε κατάφερε να ξεπεράσει την προαιώνια κατάρα της φυλής μας, που είναι η διχόνοια. Η κρίση είναι ηθική περισσότερο παρά οικονομική και σίγουρα η έλλειψη ενός σοβαρού και στιβαρού ηγέτη, που θα χτυπήσει τη γροθιά του στο τραπέζι στους ξένους υπενθυμίζοντάς τους  ότι μας χρωστάνε περισσότερα από όσα εμείς. Ειδικά στους φίλους μας τους Γερμανούς, να τους πει να  μας δώσουν πίσω τους νεκρούς μας του Διακοφτού, των Καλαβρύτων, των πεθαμένων παιδιών από την πείνα της κατοχής και των χιλιάδων εκτελεσθέντων Ελλήνων, αν δεν μπορούν να μας δώσουν τα αναγκαστικά δάνεια και τις αποζημιώσεις που μας οφείλουν, αν δεν μπορούν να μας δώσουν τα αγάλματά μας που έχουν στα μουσεία τους, ας μας δώσουν πίσω τις λέξεις τις ελληνικές. Να υπενθυμίσω μερικές: ιστορία, φιλοσοφία, δημοκρατία, θέατρο, τηλέφωνο κι ένα σωρό άλλες, που αν τις ανέφερα, θα γέμιζε όλη η εφημερίδα. Να δούμε τότε πώς θα συνεννοούνται μεταξύ τους».

Κύριε Καρύδη Δεν ακούγονται λίγο συναισθηματικά όλα αυτά που λέτε;

-Πράγματι. Αλλά είναι ο μόνος τρόπος να τους θίξεις μια ευαίσθητη χορδή, αφού δεν είναι μόνον απόγονοι των Ες Ες, αλλά του Μπετόβεν, του Γκαίτε, του Μπρεχτ κ.ά. Όσο για εμάς, με αλληλεγγύη και αλληλοϋποστήριξη  και πάνω από όλα ενότητα θα τη σκαπουλάρουμε και αυτή τη φορά. Κι αφού ξεπεράσουμε τη στενωπό, θα βγούμε στη λεωφόρο της ανάκαμψης, θα έχουμε την πολυτέλεια να αλληλοφαγωθούμε πάλι, για να μην ξεχνιόμαστε ότι είμαστε Έλληνες.

Δεκαετίες τώρα, είστε μάχιμος ηθοποιός . Τι αποκομίσατε τελευταία ;

– Τη σεζόν που μας πέρασε είχα μία ευλογημένη στιγμή: η συνεργασία μου με τον Πέτρο Φιλιππίδη σαν σκηνοθέτη στην κωμωδία «Ψέμα στο ψέμα» με εξαίρετους νεότερους ταλαντούχους ηθοποιούς. Εχω ακόμη στα αυτιά μου τα τρανταχτά γέλια των θεατών, οι οποίοι έρχονταν στα καμαρίνια να μας ευχαριστήσουν, αφού το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο ενάντια στην κατάθλιψη και στην έλλειψη εσωτερικής χαράς σε αυτή την εποχή της ανασφάλειας που διανύουμε.

Στη συνέχεια βρέθηκα να πρωταγωνιστώ στα λόγια σε τρία έργα για τον επόμενο χειμώνα και τελικά έμαθα από τον υπεύθυνο ότι δεν είμαι στη δουλειά, γιατί έτσι αποφάσισε. Δεν με νοιάζει ,γιατί κάθε εμπόδιο είναι για καλό, όπως λέει κι ο λαός μας. Το κακό όμως που έκανε  είναι ότι είχε ανακοινωθεί η συμμετοχή και όσοι πιθανόν να με ήθελαν στις διανομές των έργων του χειμώνα. Έτσι, δεν βλέπω να είμαι σε κάποια χειμερινή σκηνή. Από τη φύση μου όμως είμαι αισιόδοξος και χαρούμενος και την τελευταία στιγμή όλο και κάτι θα γίνει. Για την ώρα, απολαμβάνω τα μπάνια μου στον αγαπημένο μου Κορινθιακό.

Από εκεί και πέρα συμμετέχω στην παράσταση του «Μοντέρνου Θεάτρου», του φίλου μου από τα παλιά, του Γιώργου Μεσσάλα , μία συρραφή έργων του Αριστοφάνη με τον γενικό τίτλο «Αριστοφανικός οίστρος». Το μέλλον, βέβαια, είναι άγνωστο.

Σας φοβίζει η ανεργία;

-Είμαι ένας εργαζόμενος στο θέατρο που δεν έχει βγάλει λεφτά από αυτή τη δουλειά. Όσο εργαζόμουνα δεν μου περίσσευε  τίποτα. Έκανα τα πάντα: θέατρο, μεταγλωττίσεις, τηλεόραση. Ήμουν πάντα παρών, αλλά τώρα είμαι λιγάκι φοβισμένος και μπερδεμένος. Αναρωτιέμαι τι θα γίνει όχι με μένα αλλά γενικά. Υπάρχει ανεργία. Έχουμε υπερπληθώρα ηθοποιών, και θεάτρων. Διακόσιες σκηνές δεν τις έχει ούτε το Λονδίνο με 12 εκατ. κατοίκους. Η κρίση δεν έχει ακουμπήσει το θέατρο».

Η υπέροχη κόρη σας, η Σμαράγδα Καρύδη, είναι σημείο αναφοράς για σας;248332_135141073231175_100002058481880_237127_5619396_n

-Είμαι πολύ υπερήφανος που έχω παιδί έναν τόσο καλό άνθρωπο και μία τόσο καλή ηθοποιό. Ο,τι πιο σημαντικό έχω κάνει στη ζωή μου είναι η κόρη μου.Ολα τα άλλα και τα συγχαρητήρια που μου δίνουν για τη δουλειά μου δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό.

Πιστέψτε με. Αυτό που είναι σήμερα η Σμαράγδα το χρωστάει κατά 90%στη μητέρα της, τη Τζούλια Αργυροπούλου, και το 10% σε μένα. Δεν ξέρω αν θα τα κατάφερνα, αν δεν υπήρχε η Τζούλια. Είμαι πολύ χαρούμενος και συγκινούμαι από τις εκδηλώσεις αγάπης του κόσμου προς το παιδί μου. Φέτος το καλοκαίρι, μάλιστα, κι εγώ και η μητέρα μας είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς  γιατί γιατί συνεργάζεται με έναν από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του, τον Γιώργο Κιμούλη, ερμηνεύοντας την Δυσδαιμόνα στον «Οθέλλο» σε ένα από τα πρώτα θέατρα από προσέλευσης κόσμου. Την είδα την παράσταση στην πρεμιέρα  -σπουδαία δουλειά- και θα την ξαναδώ στις 13 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο.

Ολες μου οι στενοχώριες εξανεμίζονται όταν με παίρνει στο τηλέφωνο και μου λέει: «Μπαμπάκα μου, σε αγαπάω». Προσεύχομαι στην Παναγιά , που γιορτάζει σήμερα, να της χαρίζει πνευματική και σωματική υγεία και τα καλύτερα να είναι μπροστά της.

Σαν γνήσιος χαζομπαμπάς, ο Ντίνος Καρύδης μπορεί να μιλάει ατελείωτες ώρες για τη μονάκριβή του κόρη …

«Την περασμένη Τρίτη είχε τα γενέθλιά της. Ο Θεός μου έκανε το καλύτερο δώρο. Τον ευχαριστώ. Ευχαριστώ και τη Τζούλια. Είμαι βέβαιος και το ξέρω ότι την περιμένουν μεγάλοι και σημαντικοί ρόλοι και εύχομαι στο μέλλον κάπου να  συναντηθούμε στη σκηνή. Εχει συμβεί μία φορά στο «Ανοιχτό Θέατρο». Θέλω να συνυπάρξουμε ξανά σκηνικά , όχι γιατί μας συνδέουν δεσμοί αίματος , όσο γιατί τρελαίνομαι να παίζω δίπλα σε σημαντικούς αληθινούς ηθοποιούς και η Σμαράγδα ανήκει στην κατηγορία αυτή.

Σας στενοχωρεί το γεγονός ότι ακόμη δεν έφτιαξε τη δική της οικογένεια. Δεν θα θέλατε ένα εγγονάκι από τη Σμαράγδα;

-Αυτά είναι εκ Θεού. Οικογένεια έχει η Σμαράγδα. Είμαστε εμείς, οι φίλοι της, οι άνθρωποι που έχει σχέση μαζί τους, γιατί είναι υγιής. Ενα εγγονάκι, αν είναι να ’ρθει, θα έρθει. Η Σμαράγδα έφυγε στα 25 από το σπίτι, αλλά ποτέ δεν ξέκοψε από εμάς και πάντα μας στήριζε και μας στηρίζει. Το πρώτο της σπίτι ήταν δίπλα μας και πολλές φορές μας καλούσε για να τη βοηθήσουμε στις κουρτίνες και σε άλλα. Μάλιστα, μία φορά, με φώναξε να σκοτώσω μία κατσαρίδα!

Είστε και λίγο εξαρτημένος με το Facebook

Τους τελευταίους μήνες ένα φίλος γνώστης του Facebook μου έκανε μια σελίδα και στο προφίλ μου έχω 4.500 φίλους. Επικοινωνώ σχεδόν καθημερινά μαζί τους  και είχα πάθει μια ψιλοεξάρτηση, γιατί παθιάζομαι όπως με όλα τα πράγματα, κι ευτυχώς εδώ που είμαι δεν έχω σύνδεση και θα αποτοξινωθώ λίγο. Η αλήθεια πάντως είναι ότι μέσα από το Διαδίκτυο γνώρισα αξιόλογους φίλους και φίλες, που έχουμε γίνει και πραγματικοί εκτός από εικονικοί φίλοι. Μία από αυτές είναι η λογοτέχνις Φωτεινή Κατσάλη από τη Θεσσαλονίκη.

Αρχίσαμε τη συζήτηση με τη Φωτεινή. Μου είπε ότι γράφει παιδικά παραμύθια, θέατρο, διηγήματα που τα βρήκα υπέροχα πολλά από αυτά. Είχαν κινηματογραφική δομή. Τη ρώτησα, γιατί δεν γράφει σενάριο για την τηλεόραση και μου είπε ότι δεν γνωρίζει τη διαδικασία. Της έδωσα κάποιες συμβουλές από την εμπειρία μου και σε δύο εβδομάδες μου έστειλε το πρώτο δείγμα δουλειάς της.

Εχω την αίσθηση ότι βγαίνει είδηση εδώ. Είναι αλήθεια, κύριε Καρύδη;

– Είναι «Η μελωδία του Fb». Τα δύο πρώτα επεισόδια που πήρα στα χέρια μου ήταν δουλειά σεναριογράφου 20ετούς πείρας. Οι υπεύθυνοι της παραγωγής ενθουσιάστηκαν και το σενάριο πήρε το δρόμο του και από τον ερχόμενο Γενάρη θα το βλέπουμε σε κάποιο από τα μεγάλα κανάλια μας.

Ο ρόλος σας ποιος θα είναι σε αυτή τη σειρά;

-Ο,τι καλύτερο έχω κάνει στην τηλεόραση . Λέγεται Διονύσιος, είναι δάσκαλος μουσικής κι όταν τη συνάντησα, φρόντισα να είμαι ντυμένος όπως ο ήρωας που θα υποδυθώ και της άρεσε πολύ αυτή η εικόνα.. Δεν έθεσε κανένα όρο η Φωτεινή, εκτός από αυτόν: «Αν τον Διονύσιο δεν τον ερμηνεύσει ο Ντίνος, δεν θα γίνει η σειρά».

{youtube}N68Q7x6SlT0{/youtube}

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.