Πρεμιέρα για “Στρουμφ” και “Βλέπω το θάνατο σου 5”

cinenews
Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Κωστούλα Τωμαδάκη  
Η Melancholia με υπογραφή του Λαρς Φον  Τρίερ και  τις δυο μούσες του,(Ντανστ-Γκένσπουργκ ) να ορίζουν την συντέλεια του κόσμου, κάνει πρεμιέρα ,αυτή την εβδομάδα.. Αιρετικός και πάντα προκλητικός ο Λαρς Φον Τρίερ  μας οδηγεί σε ένα σκοτεινό υπαρξιακό παραμύθι.

«Οι Νύμφες του Hindu Kush», το συγκλονιστικό ταξίδι στη χώρα των Καλάσα και οι προσπάθειες των γυναικών να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους μέσα από τον φακό της Αννέτας Παπαθανασίου.
«Στις Παρυφές»  ζει η Ματίλντα, η ηρωίδα του Ρουμάνου σκηνοθέτη Μπογντάν Γκεόργκ Απέτρι που κέρδισε τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Εξαιρετική η ηθοποιός Άνα Ουλάρου.
«Μια Μέρα» από τη ζωή των δυο ερωτευμένων ..σε μια περίοδο 20 ετών κινηματογραφεί η Λόνε Σέρφιγκ. Η ταινία βασίζεται στο απόλυτο best –seller του Ντέιβιντ Νίκολς.
Στο «Βλέπω το θάνατό σου 5», το παιχνίδι με το θάνατο συνεχίζεται και οι φανατικοί του είδους δεν θα απογοητευτούν
Το «Ξαναπαντρεύομαι τη Γυναίκα μου»,(1940) του Χάουαρντ Χοκς είναι ένα διαμάντι του κλασικού Χόλιγουντ , μια πανέξυπνη κωμωδία, μια δημοσιογραφική ταινία όπου ο πόλεμος των ανταγωνιστών, γίνεται πόλεμος των φύλων.
Τελευταίο και καλό! …έρχονται  τα «Στρουμφάκια» σε 3D διάσταση και υπόσχονται ότι θα διασκεδάσουν με το κέφι τους και την τσαχπινιά τους μικρούς και μεγάλους!  

Melancholia
του Λαρς Φον Τρίερ
με τους Κίρστεν Ντανστ,Σαρλότ Γκένσμπουργκ

{youtube}wzD0U841LRM{/youtube}

η ιστορία: Η Τζαστίν και ο Μάικλ γιορτάζουν το γάμο τους με ένα πάρτυ στο σπίτι της αδελφής της και του άντρα της ..ενώ ο πλανήτης Μελαγχολία  κατευθύνεται προς τη Γη…
η άποψη μας: Για μια ακόμη φορά ο μεγάλος Δανός δημιουργός Λας Φον Τρίερ θα προκαλέσει συζητήσεις, σχόλια και αντιδράσεις με τη νέα του ταινία που έχει τον ελληνικό τίτλο `Μελαγχολία“. Λιγότερο προφητικό από τον `Αντίχριστο“ αλλά με την ιδιαίτερη απόκοσμη ομορφιά των πλάνων, την πανέμορφη Κίρστεν Ντανστ και κυρίως το σκοτεινό αυτοσαρκαστικό χιούμορ του αιρετικού δημιουργού δεν πρόκειται να αφήσει κανένα αδιάφορο.
Η ταινία `ανοίγει“ με  μουσική υπόκρουση την εισαγωγή από το “Τριστάνος και Ιζόλδη “ενώ παρακολουθούμε την καταστροφή του πλανήτη μας από έναν μεγαλύτερο πλανήτη. Στο πρώτο μέρος παρακολουθούμε τη γαμήλια δεξίωση της μελαγχολικής Ζιουστίν που γρήγορα θα διαλυθεί. Στο δεύτερο μέρος, βλέπουμε τις δυο αδελφές, Ζιουστίν και Κλερ, μετά τη διάλυση του γάμου και μέχρι την καταστροφή του κόσμου μας.
Όπως θα καταλάβατε δεν πρόκειται για κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά για μια αλληγορία, μια κραυγή αγωνίας για τον παραλογισμό των σχέσεων και το φθαρτό της ύπαρξης..και τέλος τη συμφιλίωση με το θάνατο.
Πιο κοντά στο Dogville αισθητικά και φιλοσοφικά, ο μεγάλος δημιουργός κάνει ένα βήμα πιο μπροστά στο σινεμά.
γκρο πλαν: στη νέα μούσα..την Κίρστεν.    

Στις Παρυφές
του Μπογντάν, Γκεόργκ Απέτρι
με τους Άννα Ουλάρου, Μίμι Μπρανέσκου

{youtube}8aIumcphZLo{/youtube}

η ιστορία: Παίρνοντας τους δρόμους, η Ματίλντα έχει 24 ώρες για να διορθώσει ή να καταστρέψει τα πάντα. Εξαρτάται από την οπτική γωνία που το βλέπει κανείς .
Παγιδευμένη σε μία 5ετή φυλάκιση , για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει κι έχοντας περάσει ήδη δυο χρόνια στη φυλακή, η Ματίλντα δεν έχει σκοπό να περάσει άλλο χρόνο από τη ζωή της εκεί μέσα.
Με αφορμή το θάνατο της μητέρας της παίρνει μια μέρα άδεια.
Έχει πολλά να κάνει και πολύ λίγο χρόνο. Οργανώνει τους “στόχους“ της έναν-έναν: συναντά τον αδελφό της , θάβει τη μητέρα της και εισπράττει ένα χρέος από τον εραστή της. Ο τελευταίος της προορισμός; Ένα φορτηγό-πλοίο και το απέραντο γαλάζιο, η ελευθερία της. Αλλά έχει να αντιμετωπίσει την μητρότητα, που φαίνεται να είναι δεύτερη σκέψη στη ξέφρενη πορεία της προς την ελευθερία.
η άποψη μας:  Έναν αγώνα δρόμου ή μάλλον ζωής κάνει η νεαρή ηρωίδα του πρωτοεμφανιζόμενου Ρουμάνου Τζορτζ Απέτρι και κερδίζει διεθνή βραβεία και την αγάπη του κοινού. Μέσα σε 24 ώρες θα πρέπει η Ματίλντα, να θάψει τη μάνα της, να ξεμπλέξει με τον εραστή της και να φροντίσει τον αδελφό της. Με μοναδικό όνειρο τη θάλασσα και την  ελευθερία. Γιατί η Ματίλντα είναι ένα κορίτσι με ποινικό μητρώο και παιδική καρδιά. Η αφήγηση χωρίζεται σε 3 κεφάλαια με πρώτο εκείνο που η Ματίλντα βγαίνει από τη φυλακή και συναντά τον φορτηγατζή που θα την μεταφέρει στο λιμάνι της Κοστάντζα. Πριν επιβιβαστεί στο πλοίο θέλει να τακτοποιήσει τους λογαριασμούς με το παρελθόν γι’αυτό και θα κάνει μια στάση στο σπίτι του αδελφού της, ο οποίος δεν ενθουσιάζεται από την παρουσία της.
Το σφιχτοδεμένο σενάριο και κυρίως η λιτότητα και η πληρότητα των διαλόγων μέσα από τους οποίους χτίζεται ο χαρακτήρας της Ματίλντα είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της ταινίας. Συγκλονιστική η ερμηνεία της Ουλάρου.
γκρο πλαν: στον εξαιρετικό διευθυντή φωτογραφίας Marius Panduru

Οι Νύμφες του Hindu Kush
της Αννέτας Παπαθανασίου

{youtube}HAvG7FhE7CE{/youtube}

η ιστορία: Στο Βορειοδυτικό Πακιστάν ,στα βουνά του Ινδικού Καυκάσου ζουν 4000 Καλάσα, μια αρχέγονη φυλή, που πιστεύει σε νύμφες, θεούς και ξωτικά και έχει καταφέρει να επιβιώσει και να διατηρήσει την παράδοσή της ανάμεσα σε 165 εκατομμύρια μουσουλμάνους. Οι γυναίκες Καλάσα είναι δυνατές, αξιαγάπητες και παραδόξως ελεύθερες. Η Σαμίμ, είναι η πρώτη κοπέλα που κατάφερε να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο. Το όνειρό της είναι να δουλέψει με τον Αθανάσιο Λερούνη, πρόεδρο της ΜΚΟ “Έλληνες Εθελοντές“ που οργανώνει αναπτυξιακά και εκπαιδευτικά έργα στην περιοχή για να βοηθήσει την φυλή της όσο μπορεί.
Ξαφνικά οι Ταλιμπάν απαγάγουν τον Λερούνη. Η απαγωγή του γεμίζει φόβο τους Καλάσα. Όλα αλλάζουν. Πώς θα το αντιμετωπίσουν οι γυναίκες του Hindu Kush. Τι θα γίνει με την Σαμίμ και τα όνειρα της;
η άποψη μας: Η Αννέτα Παπαθανασίου μας ταξιδεύει στις κοιλάδες του Ινδικού Καύκασου, στο μακρινό Πακιστάν. Οι γυναίκες της αρχαίας φυλής των Καλάσα προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στο ανδροκρατούμενο μουσουλμανικό Πακιστάν. Μακριά, όσο και κοντά από τις υπόλοιπες γυναίκες, οι νύμφες του Hindu Kush προσπαθούν να διατηρήσουν τον ιδιαίτερο πολιτισμό τους μέσα σε εχθρικές συνθήκες και να διαφυλάξουν τις αξίες τους και κυρίως την ελευθερία τους.
Οι μοναδικής ομορφιάς εικόνες και τα ελπιδοφόρα πρόσωπα μας γεμίζουν αισιοδοξία και δύναμη.
γκρο πλαν: στη Σαμίμ που διεκδίκησε το δικαίωμα στη μόρφωση.

Μια Ημέρα
της Λόνε Σέρφιγκ
με τους Τζιμ Στέρτζες, Αν Χάθαουε`ι`

{youtube}GU4qLmIXbOE{/youtube}

η ιστορία: 20 χρόνια, δύο άνθρωποι, μία μέρα. ..Η ταινία επισκέπτεται την Έμα και τον Ντέξτερ σε μια περίοδο είκοσι ετών, από την ημέρα που γνωρίστηκαν και μία μέρα κάθε χρόνο , την ίδια πάντα ημερομηνία – η οποία είναι η ημερομηνία της γνωριμίας τους.
Η άποψη μας: To απόλυτο love story της μεταμοντέρνας εποχής μας υπογράφει η Λόνε Σέρφιγκ. Μια παλιομοδίτικη ιστορία αγάπης που έχει τα πάνω της και τα κάτω της , τις καλές και τις κακές στιγμές..
Η ελεγεία του έρωτα διαρκεί 20 χρόνια και αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση στα χείλη .
Και η έξυπνη ανασφαλής, βιβλιόφιλη και σκληρά εργαζόμενη Έμα βρίσκει το έτερον ήμισυ στο πρόσωπο του  τρυφερού Ντέξτερ.
Μια τρυφερή ιστορία αγάπης που υποστηρίζεται από τη διακριτική σκηνοθεσία της Σέρφιγκ και τους πρωταγωνιστές, Τζιμ Στέρτζες και Αν Χάθαουε`ι` που ενσαρκώνουν ιδανικά τους δυο εραστές.
γκρο πλαν: στη μία μέρα της ταινίας που είναι η 15η Ιουλίου, γνωστή και ως “St.Swithin’s Day“.Ο θρύλος λέει ότι αν βρέξει εκείνη τη ημέρα, τότε θα βρέχει καθημερινά για τις επόμενες 40 μέρες.

Στρουμφάκια  3D
του Ράτζα Γκοσνέλ
με τους Χανκ Αζάρια,Νιλ Πάτρικ

{youtube}7emiua3X4p4{/youtube}

η ιστορία: Βρισκόμαστε στο Μεσαίωνα, σε ένα μαγεμένο δάσος κάπου στα βάθη της Ευρώπης, όπου ο απαίσιος μάγιστρος Δρακουμέλ έχει καταφέρει να ανακαλύψει το χωριό των Στρουμφ, των καλόκαρδων μικροκαμωμένων μπλε πλασμάτων που έχουν για ηγέτη και καθοδηγητή τους τον ένα και μοναδικό Μπαμπαστρούμφ.
Αμέσως, στο Στρουμφοχωριό σημαίνει συναγερμός και τα Στρουμφάκια σκορπίζουν ολόγυρα, προκειμένου να ξεφύγουν από τα νύχια του σατανικού μάγου, ο οποίος θέλει να τα αιχμαλωτίσει και να απομυζήσει την `πεμπτουσία“ τους, για να γίνει πανίσχυρος. Λίγες στιγμές αργότερα, ωστόσο, χάρη σε ένα μαγικό πέρασμα το οποίο ανακαλύπτουν τυχαία, ο Μπαμπαστρούφ, η Στρουμφίτα, και τέσσερα ακόμη Στρουμφάκια καταλήγουν στη σημερινή Νέα Υόρκη, καταμεσής του Σέντραλ Παρκ.
η άποψη μας: Το παρθενικό ταξίδι τους από το ήσυχο χωριό τους στη Νέα Υόρκη, θα αποτελέσει μια αξέχαστη εμπειρία για τα Στρουμφάκια που θα γνωρίσουν ανθρώπους που δεν έχουν καμιά σχέση με τον Δρακουμέλ..
Στο σπίτι του Πάτρικ,- που θα γίνει για πρώτη φορά πατέρας, φτάνουν τα έξι Στρουμφάκια σε ένα πακέτο με άγνωστο αποστολέα. Η Οντίλ, όμως, το αφεντικό του Πάτρικ και ιδιοκτήτρια μιας εταιρείας καλλυντικών δε θα διστάσει να συμμαχήσει με τον Δρακουμέλ, ο οποίος της υπόσχεται πως θα της αποκαλύψει το μυστικό της αιώνιας νεότητας.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες ταινίες τα Στρουμφάκια αποκτούν για πρώτη φορά τρεις διαστάσεις και συναναστρέφονται ανθρώπους. Εξαιρετική η δουλειά των τεχνικών που έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην κινησιολογία διατηρώντας τις καρτουνίστικες φάτσες που τόσο αγαπήσαμε.
γκρο πλαν: στην χαριτωμένη Στρουμφίτα..το μόνο θηλυκό σε ολόκληρο το Στρουμφοχωριό.

Βλέπω το Θάνατό σου 5   3D
του Στίβεν Κουέιλ
με τους Καρλ Ούρμπαν, Έμα Μπελ

{youtube}zLKR3GdIK80{/youtube}

η ιστορία: Όπου και αν τρέξεις, όπου κι αν κρυφτείς… τον Θάνατο δε μπορείς να εξαπατήσεις. Μια ομάδα φίλων ξεκινά για την εκδρομή της. Κατά τη διάρκεια του δρομολογίου του λεωφορείου  τους, ο Σαμ έχει ένα προαίσθημα, στο οποίο ο ίδιος, οι περισσότεροι φίλοι του και πολλοί από τους επιβάτες, πεθαίνουν σε μια φρικιαστική κατάρρευση γέφυρας. Όταν το όραμα του θα τελειώσει ,τα γεγονότα αρχίζουν να του θυμίζουν αυτά που μόλις οραματίστηκε, με αποτέλεσμα να οδηγεί φρενιασμένα τους φίλους του, την κοπέλα του Μόλι και τον κολλητό του Πίτερ μακριά από την καταστροφή… πριν ο Θάνατος μπορέσει να τους διεκδικήσει. Οι ανυποψίαστες, όμως, ψυχές δεν έπρεπε να επιζήσουν και σε ένα τραγικό αγώνα ενάντια στον χρόνο, πρέπει να βρουν τρόπο να ξεφύγουν από τα κυνικά σχέδια του Θανάτου.
Η άποψη μας: Οι φανατικοί της σειράς θα απολαύσουν το νέο σίκουελ με την παρέα των εφήβων να προσπαθεί να εξορκίσει το θάνατο. Ανατριχίλες, τρέξιμο  και μπόλικο αίμα.
γκρο πλαν: στο καλτ πρόσωπο  του Tony “Candyman“  

Ξαναπαντρεύομαι τη Γυναίκα μου (1940)
του Χάουαρντ Χοκς
με τους Κάρι Γκραντ, Ρόζαλιντ Ράσελ

η ιστορία: O Ουόλτερ Μπερνς παθιασμένος εκδότης της εφημερίδας “Πρωινά Νέα“, μαθαίνει ότι η πρώην σύζυγος του και μεγάλο αστέρι της δημοσιογραφίας, Χίλντι, ετοιμάζεται να ξαναπαντρευτεί. Ο Ουόλτερ αγαπά ακόμα τη Χίλντι αλλά έβαζε πάντα πρώτα τη δουλειά, αφού δεν μπορούσε να αντισταθεί σε κανένα δημοσιογραφικό `λαβράκι` που προέκυπτε με αποτέλεσμα να καταστρέψει ακόμα και τον μήνα του μέλιτος! Η Χίλντι τώρα πρόκειται να παντρευτεί έναν άντρα τελείως διαφορετικό:
τον σοβαρό και μετρημένο Μπρους, άνθρωπο για σπίτι και οικογένεια και να ζήσει κι αυτή μια ήρεμη και προγραμματισμένη ζωή ως σύζυγος και μητέρα, μακριά από τους φρενήρεις ρυθμούς της δημοσιογραφίας και τον σκληρό κόσμο των εφημερίδων.
Μόλις ο Ουόλτερ μαθαίνει για τον επικείμενo γάμο της, σκαρφίζεται ότι πονηριά μπορεί να φανταστεί για να εμποδίσει το γάμο.
Η άποψη μας: Ένα κομψοτέχνημα φινέτσας και γοητείας είναι η ερωτική κομεντί του Χάουαρντ Χοκς “His Girl Friday“ .
Μια κλασική screwball κωμωδία στα καλύτερα της με το  χαρισματικό, πρωταγωνιστικό ζευγάρι, Γκραντ-Ράσελ. Το σενάριο βασισμένο πάνω στο επιτυχημένο θεατρικό έργο “Η Πρώτη Σελίδα“ στα χέρια του Χοκς απογειώνεται χάρη στο σφιχτό μοντάζ, το καταπληκτικό timing και βέβαια την καθοδήγηση των ηθοποιών. Η Ράσελ γοητεύει στο ρόλο της θηλυκής αλλά και δυναμικής δημοσιογράφου, ένας μοναδικός συνδυασμός γοητείας ενώ ο Κάρι Γκραντ ξεδιπλώνει το πολύπλευρο ταλέντο του.
γκρο πλαν: στον τρόπο που ξεστομίζουν τις ατάκες… βάζοντας τους ηθοποιούς ο ένας να επικαλύπτει μερικώς τα λόγια του άλλου, ο Χοκς, καταφέρνει να δώσει την αυθεντική ατμόσφαιρα της εφημερίδας.                              

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.