Η ΕΡΤ τιμά την Κάλλας και τον Λοίζο

maria_kalas_manos_loizos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Δύο μοναδικά, ψηφιακά αφιερώματα

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη δύο μεγάλων Ελλήνων που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο χώρο πολιτισμού, της Μαρίας Κάλλας που πέθανε σαν σήμερα και του Μάνου Λοΐζου,

που πέθανε σαν αύριο, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr & www.ert.gr δύο μοναδικά αφιερώματα.

Στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας, το αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά «Η Ελληνίδα Μαρία Κάλλας», με θέμα τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία της λυρικής τραγουδίστριας.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το γενεαλογικό δέντρο της Μαρίας Κάλλας, τα παιδικά της χρόνια, τις μουσικές σπουδές της στο Εθνικό Ωδείο και το Ωδείο Αθηνών και τις συνεργασίες της με την Εθνική Λυρική Σκηνή από το 1937 έως το 1945, όταν έφυγε από την Ελλάδα για τις ΗΠΑ και στη συνέχεια για την Ιταλία.

Αναφέρεται επίσης στις παραστάσεις που έδωσε στην Ελλάδα από το 1957 και μετά: στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών (1957), στην Επίδαυρο το 1960 («Νόρμα») και το 1961 («Μήδεια») και στη Λευκάδα το 1964 («Καβαλερία Ρουστικάνα»).

Προβάλλεται παράλληλα αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό με θέμα τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, δημοσιεύματα και πρωτοσέλιδα από εφημερίδες με θέμα τις εμφανίσεις της Κάλλας, αποσπάσματα από συνεντεύξεις της στο ραδιόφωνο, ηχητικά ντοκουμέντα ηχογραφήσεων από άριες, καθώς και συνεντεύξεις συγγενών, συνεργατών και ανθρώπων του καλλιτεχνικού χώρου, που σχετίστηκαν με την Ελληνίδα υψίφωνο.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Μάνο Λοΐζο, παρουσιάζεται η εκπομπή «Μάνος Λοΐζος(1937-1982), 14 χρόνια μετά», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καλούδη, που αναφέρεται στη ζωή και την καλλιτεχνική δημιουργία του συνθέτη.

Στο αφιέρωμα παρουσιάζονται διάφορα περιστατικά της ζωής του, τα πολιτικά γεγονότα της εποχής, η ίδρυση του «Συλλόγου των Φίλων της Ελληνικής Μουσικής», καθώς και ένα βίντεο με ίδιο το συνθέτη να μιλάει για το ερωτικό τραγούδι και για τη σχέση του με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι.

Άνθρωποι που συνεργάστηκαν με τον συνθέτη, όπως ο Λεύτερης Παπαδόπουλος, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Παναγιώτης Κουνάδης, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Άκος Δασκαλόπουλος , ο Κώστας Λαλιώτης κ.α., καταθέτουν τις προσωπικές τους μαρτυρίες.

Η κόρη του Μυρσίνη μιλάει για τη μητέρα της Μάρω και διηγείται περιστατικά από την οικογένειά της. Στη διάρκεια του αφιερώματος παρεμβάλλονται πλάνα με γνωστούς τραγουδιστές να ερμηνεύουν αλησμόνητες επιτυχίες του αξέχαστου δημιουργού, όπως «Κουτσή κιθάρα», «Σε ψάχνω», «Με φάρο το φεγγάρι», «Δώδεκα παιδιά», «Είμαστε δυο, είμαστε τρεις», «Η μέρα εκείνη δε θ’ αργήσει», «Ο αρχηγός», «Πρώτη Μαΐου», «Αχ τα μάτια σου», «Αχ χελιδόνι μου», «Νανούρισμα» κ.α..

Πηγή: www.newsbeast.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.