Άνθρωποι και ζώα μαζί στην τελευταία κατοικία

archaioi_tafoi_anthropon_kai_zoon
Facebook
Twitter
LinkedIn

Με τα ζώα τους ενταφιάζονταν οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας στα τέλη του 6ου με αρχές του 5ου αι. π.Χ. Στην εξορυκτική ζώνη της ΔΕΗ, στη Μαυροπηγή Κοζάνης, βρέθηκαν τον τελευταίο

μήνα 11 τάφοι, μέσα στους οποίους, πέρα από τις σορούς των νεκρών, βρέθηκαν δίπλα τους και οι σκελετοί ζώων.

Μετρήθηκαν 16 θαμμένα ζώα: σκύλοι, άλογα, βοοειδή, γουρούνια, βουβάλι, ελάφια και αιγοπρόβατα.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Λ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Γεωργία Καραμήτρου, η ιδιαιτερότητα του νεκροταφείου έγκειται στον ενταφιασμό μεγάλου αριθμού ζώων, που συνόδευαν τους νεκρούς.

Οπως λέει, ο λόγος που τα ζώα θάφτηκαν μαζί με τους ανθρώπους δεν ήταν για να καταδείξουν τον πλούτο του νεκρού. Οι τάφοι δεν έχουν ιδιαίτερα κτερίσματα και τα κοσμήματα είναι πολύ λίγα στις γυναικείες ταφές. Ούτε έπαιζε ρόλο αν ο νεκρός ήταν άντρας, γυναίκα ή παιδί. Σκελετοί ζώων βρέθηκαν τόσο σε τάφους αντρών, όσο και γυναικών, ακόμη και παιδιών… Εθαβαν τα ζώα μαζί με τον νεκρό επειδή αφ’ ενός οι άνθρωποι αγαπούσαν τα ζώα τους, αλλά και επειδή πίστευαν ότι θα τα χρειαστούν και στη μετά θάνατον ζωή τους, στη γεωργία και στην κτηνοτροφία.

Η αγάπη τους για τα ζώα τους ήταν τέτοια που σε έναν τάφο το κεφάλι του νεκρού ήταν τοποθετημένο ανάμεσα στα δύο μπροστινά πόδια της φοράδας του, δίνοντας την εντύπωση ότι η φοράδα αγκαλιάζει τον αφέντη της. Δίπλα στο σκελετό της φοράδας βρέθηκε ο σκελετός από το πουλάρι της, που επίσης τάφηκε μαζί με τον νεκρό.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.